Απαλλαγή του Κώστα Ξενόπουλου από την εκδικητική δίωξη της αστυνομίας

Τις 7/12 εκδικάζεται στη Θεσσαλονίκη μήνυση της αστυνομίας κατά του Κώστα Ξενόπουλου, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης με την «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», στελέχους του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η μήνυση κατατέθηκε εκδικητικά εναντίον του, ύστερα από τη μήνυση που έκανε ο ίδιος για τον τραυματισμό του από αστυνομικούς χωρίς διακριτικά κατά τη διάρκεια αστυνομικής επίθεσης σε κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, στις 6 Οκτώβρη 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο «Thessaloniki Summit» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με την παρουσία Τσίπρα και Μητσοτάκη. Με αφορμή το συνέδριο από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης οργανώθηκε διαδήλωση ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, η οποία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας με γκλομπ και χημικά από πάνοπλες διμοιρίες. Στη διάρκεια της επίθεσης ο Κ. Ξενόπουλος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, του έγιναν πολλαπλά ράμματα.

Στη συνέχεια ο Κ. Ξενόπουλος υπέβαλε μήνυση για την επίθεση, για να δρομολογηθεί για το σοβαρό τραυματισμό του ο καταλογισμός ευθυνών στο συγκεκριμένο αστυνομικό με βάση το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων από βίντεο και φωτογραφίες. Αλλά αντί να βρεθούν οι αυτουργοί της επίθεσης και του τραυματισμού του Κ. Ξενόπουλου και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, η αστυνομία για αντιπερισπασμό υπέβαλε μήνυση στις 18/3/2018 σε βάρος του με διάφορες κατηγορίες: αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας. και ασκήθηκε δίωξη με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών, Φλωρίδη, σε αντίθεση με την εισήγηση της εισαγγελέως Πρωτοδικών που αναγνώριζε την αστυνομική επίθεση.

Σκοπιμότητα της αστυνομικής εκδικητικής μήνυσης είναι η κάλυψη της κάθε αστυνομικής βίας και όσων την ασκούν και να περάσει το μήνυμα ότι είναι ανεξέλεγκτοι και κανείς δεν μπορεί να τα βάζει με τις δυνάμεις καταστολής. Το πράσινο φως για αυτό το περιστατικό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και για την εκφοβιστική δίωξη του Κ. Ξενόπουλου δόθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παίρνει σάρκα και οστά από τη σημερινή κυβέρνηση που εντείνει τον κυβερνητικό αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η μήνυση του Κ. Ξενόπουλου για τον καταλογισμό ευθύνης για τον τραυματισμό του μπήκε στο αρχείο, όχι γιατί δεν αναγνωρίστηκε η τέλεση της πράξης, αλλά γιατί η αστυνομία δεν μπόρεσε να εντοπίσει ποιος αστυνομικός την έκανε (!!). Ενώ, παράλληλα, το αποτέλεσμα της ΕΔΕ για τον τραυματισμό του Κ. Ξενόπουλου ποτέ δεν του γνωστοποιήθηκε.

Η αντιδημοκρατική αυτή πρακτική, η εκδικητικότητα απέναντι στους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, η αίσθηση ασυδοσίας και ατιμωρησίας της αστυνομίας, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι κομμάτι του κρατικού αυταρχισμού και της ακραίας κατασταλτικής πολιτικής για τη στήριξη της εξουσίας τους και την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση, την πολιτική και κινηματική δράση, τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η εκδικητική δίωξη του αγωνιστή Κ. Ξενόπουλου. Απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες.
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες στους αστυνομικούς που τον τραυμάτισαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s