Τα θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στα εκτός ημερησίας στο Δ.Σ. στις 15/2/2021

1. Η πόλη σε πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση

Σε πρωτόγνωρη κατάσταση έχει περιέλθει η πόλη εξαιτίας της προκλητικής, ξεδιάντροπη και ταξικά μεροληπτική κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Το δόγμα είναι «δούλεψε και ψώνισε, τα υπόλοιπα απαγορεύονται».

Τις καθημερινές όπου όλο και κάτι θα είναι ανοιχτό στην αγορά, επιτρέπεται να κυκλοφορεί κανείς ως τις 21:00, πάντα με την άδεια στο χέρι. Αντίθετα τα απογεύματα των Σαββατοκύριακων η κυκλοφορία μετά τις 18:00 απαγορεύεται και πρόστιμα πέφτουν βροχή. Το να πάει ο κόσμος στην ανοιχτή, υπαίθρια λαϊκή αγορά της γειτονιάς του το Σάββατο παρά λίγο να αντιμετωπιστεί ως επικίνδυνο για την υγεία, τη στιγμή που το να στριμωχτεί σε ένα κλειστό σουπερμάρκετ θεωρείται ασφαλές!

Και επειδή τα κρούσματα δεν μειώνονται, υπήρξαν φωνές που λένε ότι λόγω του κρύου ο κόσμος θα μένει στο σπίτι κι θα έχουμε αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Έτσι η κυβέρνηση επικαλείται και πάλι την ατομική ευθύνη, πάλι ο κόσμος είναι ο μόνος υπαίτιος. Μονά ζυγά της κυβέρνησης. Αν οι άνθρωποι κυκλοφορούν φταίνε γιατί μεταδίδουν τον ιό, αν πάλι μένουν μέσα στο σπίτι φταίνε γιατί τον μεταδίδουν στην οικογένεια. Τελικά, όπως κι αν έχει, μόνο η κυβέρνηση δεν φταίει ποτέ και για τίποτα. Την ίδια στιγμή στα λεωφορεία και τα τρένα επικρατεί το αδιαχώρητο, με συρμούς κάνουν έως και 15-20 λεπτά να περάσουν.

Κατά τα άλλα η ζωή, ο πραγματικά ελεύθερος χρόνος, ο κοινωνικός πολιτισμός, είναι στην πυρά και διώκεται.

2. Για τα σχολικά κτήρια και τα ειδικά σχολεία

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση κλείνει τη ζωή απ’ έξω, κλείνει και για πολλοστή φορά τα σχολεία. Οι ευθύνες του δήμο για αυτή την πραγματικότητα είναι τεράστιες. Από το κλείσιμο των σχολείων πλήττεται φανερά το μορφωτικό δικαίωμα χιλιάδων μαθητών/τριών, και ο δήμος ένα χρόνο τώρα δεν έχει κάνει απολύτως για να από αποσυμφορηθούν τα τμήματα που έχουν 25 και 30 μαθητές. Έχει παρέλθει ήδη ένας χρόνος πανδημίας και δεν έχει προταθεί ούτε μία φορά ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων και εύρεσης αιθουσών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και σχολεία που παραμένουν ανοιχτά, όπως τα ειδικά, να μην είναι ασφαλή και να αυξάνονται οι φωνές για το κλείσιμό τους.

Αν οδηγηθεί εκεί η κατάσταση τα παιδιά με αναπηρίες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες.

Έστω και τώρα, χρειάζεται να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης: Εβδομαδιαία παρουσία ειδικής κινητής μονάδας για τεστ και ιχνηλάτηση, αντιμετώπιση των άμεσων κτηριακών ζητημάτων των σχολείων, όπως του 6ου ειδικού που χρειάζεται αερισμό.

Και ενώ θα περίμενε κανείς η δημαρχία να έχει συναίσθηση των αυξημένων κτηριακών αναγκών των σχολείων για να σπάσουν τμήματα και να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις, ο δήμος βγήκε προς αναζήτηση αιθουσών για τη δίχρονη στα δημοτικά! Αντί να αναζητηθούν οικόπεδα και να προγραμματιστούν ανεγέρσεις, κινδυνεύουν να παρθούν αίθουσες των δημοτικών και να καταλειφθούν τα προαύλια με προκάτ κατασκευές, κάτι που θα εντείνει τα προβλήματα σε εποχή πανδημίας και δεν αποτελεί λύση για τα νηπιαγωγεία.

Οι κτηριακές ανάγκες της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης δε θα πρέπει να καλυφθούν με αίθουσες των δημοτικών που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

3. Σχολικά γεύματα

Το κλείσιμο των σχολείων δεν εντείνει μόνο τις ανάγκες για τα μορφωτικά δικαιώματα, αλλά στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειες τους το απαραίτητο γεύμα που εξασφάλιζαν μέσω του σχολείου. Επαναφέρουμε τις προτάσεις που έχουμε διατυπώσει σε πολλαπλά δημοτικά συμβούλια και αποτελούν διεκδικήσεις πολλών συλλόγων γονέων και των ενώσεων τους: Να συνεχίσει η παροχή των σχολικών γευμάτων, είτε με τη διανομή τους στο σπίτι είτε με την παροχή χρηματικών κουπονιών, είτε με όποιο άλλο τρόπο επιλεχθεί ως προσφορότερος, σε συνεργασία δήμου και υπουργείου Παιδείας.

4. Για τα μεγάλα προβλήματα των αστέγων

Μπροστά στον χιονιά που «χτύπησε» και την πρωτεύουσα, οι άστεγοι της πόλης βρίσκονται σε δεινή θέση. Εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς στέγη δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν ώστε να βρουν κατάλυμα τουλάχιστον για τις μέρες υπερβολικής παγωνιάς. Ανάμεσα σε αυτούς και οι πρόσφυγες του Ελαιώνα που ζουν σε δανεικές, καλοκαιρινές σκηνές, οι οποίες, ειδικά σε συνθήκες έντονου κρύου και καιρικών φαινομένων, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ο δήμος οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα (με επιτάξεις των κλειστών ξενοδοχείων, ενοικίαση μεγάλων χώρων κ.λπ.) για τη στέγαση των αστέγων.

5. Οικόπεδο ΔΕΗ στην οδό Λάμψα

Το θέμα του οικοπέδου της ΔΕΗ στην οδό Λάμψα αιτηθήκαμε να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εντός ημερησίας διάταξης αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τη δημαρχία. Γιατί συνέβη αυτό; Μέσω αυτού μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα σε μια δύσκολη εποχή όπου χρειάζεται αναβάθμιση του πρασίνου αλλά και ανέγερση σχολείου. Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων και απαιτούμε να έρθει άμεσα το ζήτημα ξανά στο δημοτικό συμβούλιου.

6. Παράταση των συμβάσεων των ελαστικά εργαζόμενων και μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων στο Βρεφοκομείο σε αορίστου χρόνου

Αυτές τις μέρες λήγουν πολλές από τις συμβάσεις ελαστικά εργαζόμενων. Χρειάζεται η δημαρχία να πάρει εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για να πραγματοποιηθεί η παράταση αυτών των συμβάσεων και ταυτόχρονα να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη από την πλευρά του δήμου, και με παρουσία στα δικαστήρια, των εργαζόμενων του Βρεφοκομείου που αιτούνται τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s