Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεμπόρους

Η τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στο δημοτικό συμβούλιο στις 15/2/2021

Από την εισήγησή της δημοτικής αρχής, στην οποία δεν προτείνει απολύτως κανένα μέτρο αλλά αναμασά τα προηγούμενα, είναι φανερό ότι η δημαρχία Μπακογιάννη δεν έχει καμία συναίσθηση τι συμβαίνει γύρω της! Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι τα μαγαζιά των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικροεμπόρων είναι κλειστά με κυβερνητικές εντολές και αποφάσεις εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας.

Η παρουσίαση των κυβερνητικών μέτρων από την πλευρά της δημαρχίας είναι χωρίς νόημα. Το δηλώνουν οι ίδιοι οι μικροέμποροι αλλά κανείς δεν τους ακούει!

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε από οικονομικές ενισχύσεις μέχρι φοροαπαλλαγές. Και δεν έδωσε σχεδόν τίποτα! Σταγόνα στον ωκεανό, αφού ο κύριος όγκος αυτών των χρηματοδοτήσεων κατευθύνεται και πάλι σε μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου. 

Συγκεκριμένα:

 • Τα λίγα ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν κάποιοι, τα εξαφάνισαν τα τρέχοντα έξοδα σε ενοίκια, τηλέφωνα, ρεύμα κ.λπ., καθώς και οι καθημερινές ανάγκες των οικογενειών των αυτοαπασχολούμενων.
 • Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν χαρίστηκαν, αντίθετα πήραν αναστολή για λίγους μήνες, μαζί με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.
 • Η εφορία, οι Τράπεζες, το ΚΕΑΟ βρίσκονται απλώς σε αναμονή, ενώ ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, συνεχίζουν να εφαρμόζονται το 2021, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η πραγματική εικόνα είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροέμποροι, καταστρέφονται ολοσχερώς. Ακόμα και η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας δεν είναι ουσιαστική γιατί ακόμα κι αν παρθούν τώρα κάποια μέτρα σχετικά με τα δημοτικά τέλη και τα χρέη, είναι ανεπαρκή.

Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, η απουσία μέτρων ενίσχυσης του συστήματος υγείας, οι αποφάσεις για συνέχιση του lock down, το άνοιγε κλείσε, οδηγεί τον φτωχόκοσμο και τους μικρομεσαίους στην εξαφάνιση και στην καθολική ανέχεια! Ελάχιστα εισοδήματα, συσσώρευση χρεών, αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο, αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις. 

Έτσι, για μια ακόμη φορά, τις επιπτώσεις της πανδημίας (υγειονομικές και οικονομικές) τις πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία. 

Το αδιέξοδο στο όποιο έχουν βρεθεί οι αυτοαπασχολούμενοι και τα συνοικιακά μαγαζιά στα οποία συνήθως απασχολούνται 1-3 άτομα της ίδιας οικογένειας, φανερώνει και η έρευνα του επαγγελματικού επιμελητηρίου: Το 90% των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων δηλώνουν σοβαρές ζημιές αυτή την περίοδο, το 72% ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, το 50% ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια της χρεοκοπίας.

Αυτά όμως θα μπορούσαν να είναι τοποθέτηση της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα πια το σχέδιο είναι απολύτως φανερό. Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κακή πολιτική που οδηγεί στην εξαφάνιση των μικροεμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συντονισμένο, απολύτως καθοδηγούμενο σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεμπόρων. Η κυβέρνηση θέλει κι επιδιώκει με τα μέτρα που παίρνει να τους αφανίσει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία ως δικαιολογία και ως ευκαιρία για να ξεμπερδεύει μαζί τους. Άλλωστε είναι διακαής πόθος όλης της μνημονιακής περιόδου, βασική επιταγή του κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Στόχος που υπηρέτησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ! Επιδίωξη των ισχυρών του πλούτου να καταβροχθίσουν ολόκληρη την πίτα της αγοράς και να μην αφήσουν ούτε ψίχουλο για τους μικρομεσαίους!

Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη όπου ωμά αναφέρεται πως «το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα και πρέπει άμεσα να λυθεί», που φανερώνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να φύγουν από τη μέση, αφήνοντας το χώρο ελεύθερο για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις.

Έτσι, η κυβέρνηση από τη μια έκλεινε τα μαγαζιά με το lock down, κι από την άλλη προωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω των e-shops, στο οποίο φυσικά, δεν μπορούν να ανταποκριθούν η πλειοψηφία των μικρών μαγαζιών καθώς απαιτείται επιπλέον κόστος για τη λειτουργία του. Σε αυτό ήρθε και η προσπάθεια από την κυβέρνηση διεύρυνσης του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας των καταστημάτων που αποτελεί εξόντωση για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους/μικρέμπορους. 

Το σχέδιο είναι συντονισμένο και μελετημένο! Την εξαφάνισή τους επιιδώκει όλη η κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της.

Γι’ αυτό η δημαρχία Μπακογιάννη δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων και μικροεμπόρων. Γιατί είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη βασική κατεύθυνση και επιδίωξη του συστήματος. Ο στόχος είναι ο θάνατος του εμποράκου για να βρουν νέους χώρους κερδοφορίας οι μεγάλες επιχειρήσεις κι αλυσίδες.

Γι’ αυτό οι προτάσεις που καταθέτει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δεν είναι οριζόντιες, δεν αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά αποκλειστικά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους γιατί αυτοί πλήττονται και στραγγαλίζονται από τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου.

Με σαφήνεια δηλώνουμε ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους αυτοαπασχολούμενους/μικροεμπόρους. Και επιμένουμε ότι οι ταξικές δυνάμεις οφείλουν να κάνουν πεντακάθαρα αυτό τον διαχωρισμό γιατί αλλιώς οι προτάσεις θα οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, θα γίνουν οι δήμοι αιμοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων, να βγάζουν χρήμα και πάλι οι μεγάλεμποροι. Ποιοι δηλαδή; Αυτοί που την περίοδο της πανδημίας και των απανωτών lock down όχι απλώς δεν έχασαν ούτε ευρώ, αλλά κερδοφόρησαν αμύθητα κεφάλαια πάνω στο κλείσιμο των μικρομεσαίων και των αυτοαπαασχολούμενων

Διεκδικούμε άμεσα για τους αυτοαπασχολούμενους/μικρέμπορους:

 • Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης τους
 • Μείωση φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση του αφορολόγητου, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και απαλλαγή
 • Άρση όλων των κληρονομημάτων της κρίσης, όπως μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και ιδιώτες (αναστολή κατασχέσεων, κ.λπ.)
 •  Προστασία της επαγγελματικής στέγης και άμεσες διευκολύνσεις από τον δήμο, με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για μικροπωλητές, μικρές επιχειρήσεις εστίασης και αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις εμπορευμάτων, απαλλαγή από τα τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων (0,5%) όσων επιχειρήσεων ανήκουν σε αυτοαπασχολούμενων και μικροεμπόρους, απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους, αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης-κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύξησης των δόσεων για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, Μεγάλη μείωση στα ειδικά πρόστιμα σε περίπτωση αφαίρεσης και κατάσχεσης αντικειμένων. Πλήρη απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων όχι όμως τα επαγγελματικά, εξωραϊστικών συλλόγων, συνδικάτων κ.λπ.
 • Μέτρα έμμεσης ενίσχυσης του τζίρου (αύξηση μισθών εργαζομένων, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων)
 • Νέο πλαίσιο εκπτωτικών περιόδων, όχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών αλυσίδων και των εκπτωτικών κέντρων
 • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
 • Αύξηση τελών ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας, κατάληψης χώρου και φορολόγησης για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις αλυσίδες που υπάρχουν στην Αθήνα

Ξεκαθαρίζουμε ότι καταθέτουμε και ψηφίζουμε την πρότασή μας που αφορά μέτρα ενίσχυσης και απαλλαγής από τέλη κλπ αποκλειστικά για αυτοαπασχολούμενους και μικροεμπόρους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s