Τα θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στα εκτός ημερησίας στο Δ.Σ. την 1/2/2021

1. Δημοτικό Συμβούλιο αναντίστοιχο των απαιτήσεων της περιόδου

Πριν λίγες μέρες η Αττική «μπήκε» στο κόκκινο γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μετά την κατάρρευση του αφηγήματος αναμονής των εμβολίων, αφού η πολιτική ολόκληρης της ΕΕ γύρω από τα ζητήματα αυτά κατέρρευσε αποκαλύπτοντας «τον βασιλιά γυμνό» στην κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών, το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να νομοθετεί συνεχώς αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και με καταστολή, ακραίο αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό να επιδιώκει να κάμψει τις λαϊκές και νεολαιίστικες αντιστάσεις.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις, μια απαγόρευση που έσπασε την Πέμπτη 28/1 στο συγκλονιστικό και μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όπου χιλιάδες νεολαίοι, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς διαδήλωσαν ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση. Στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση η δημαρχία Μπακογιάννη που φέρνει σήμερα μια ημερήσια διάταξη από την οποία απουσιάζουν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της πόλης ενώ ταυτόχρονα κι αυτή όπως και η κυβέρνηση προχωρά σε αποφάσεις λεηλασίας του δημοσίου χώρου και παράδοσης του στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

2. Σάλος αντιδράσεων και μεγάλη κινητοποίηση για τον λόφο του Στρέφη

Σάλος έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την πόλη από τις εξελίξεις στον λόφο του Στρέφη. Όχι μόνο η γειτονιά των Εξαρχείων αλλά πολλές ακόμα γειτονιές συζήτησαν και καταδίκασαν την παράδοση του λόφου στη «φιλάνθρωπη» αγκαλιά της εταιρείας real estate. Και εν μέσω απαγόρευσης των συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση και διαδήλωση έξω από το δημαρχείο. Συλλογικοί φορείς των γειτονιών, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων-Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα, η Λαϊκή Συνέλευση Γκυζιού, η Επιτροπή Κατοίκων Κουκακίου-Θησείου-Πετραλώνων, το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων, εκπαιδευτικά σωματεία, η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, το σωματείο μηχανικών του Δήμου κ.α. διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Οι λόφοι και τα πάρκα ανήκουν στον λαό».

Η διαβούλευση που η δημαρχία ηθελε να αποφύγει, έγινε. Ο κόσμος μίλησε ήδη. Δύο πολύ μαζικές συνελεύσεις των κατοίκων στο θεατράκι του λόφου δήλωσαν αποφασιστικότητα και μαχητικότητα για να κρατηθεί ο λόφος δημόσιος, ελεύθερος και προσβάσιμος για όλες και όλους, χωρίς εμπορευματοποίηση και εμπλοκή ιδιωτών.

3. Μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους/μικροέμπορους

Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, για μια ακόμη φορά, τις επιπτώσεις της πανδημίας (υγειονομικές και οικονομικές) τις πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία. 

Έντονο οικονομικό πλήγμα δέχονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο. Ελάχιστα εισοδήματα, συσσώρευση χρεών, αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο, αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις. 

Και σα να μην έφτανε αυτό, η πανδημία αξιοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων απέναντι στους αυτοπασχόλουμενους-μικρέμπορους. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη όπου ωμά αναφέρεται πως «το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα και πρέπει άμεσα να λυθεί», που φανερώνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να φύγουν από τη μέση, αφήνοντας το χώρο ελεύθερο για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω των e-shops, στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν η πλειοψηφία των μικρών μαγαζιών.

Γι’ αυτό η δημαρχία Μπακογιάννη δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων και μικροεμπόρων. Γιατί είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη βασική κατεύθυνση και επιδίωξη του συστήματος. Ο στόχος είναι ο θάνατος του εμποράκου για να βρουν νέους χώρους κερδοφορίας οι μεγάλες επιχειρήσεις κι αλυσίδες.

Γι’ αυτό οι προτάσεις που καταθέτει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δεν είναι οριζόντιες, δεν αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά αποκλειστικά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους γιατί αυτοί πλήττονται και στραγγαλίζονται από τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου. Με σαφήνεια δηλώνουμε ότι εμείς δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους αυτοαπασχολούμενους/μικροεμπόρους.

Διεκδικούμε για τους αυτοαπασχολέμους/μικροεμπόρους άμεσα:

  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης και άμεσες διευκολύνσεις από τον δήμο, με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα παρέμεναν κλειστά και μείωσή τους για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.
  • Αναστολή (πάγωμα) δανειακών υποχρεώσεων προς το κράτος, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς επιβολή τόκων, προστίμων ή απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση του αφορολόγητου, κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
  • Άρση όλων των κληρονομημάτων της κρίσης, όπως μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και ιδιώτες (αναστολή κατασχέσεων, κ.λπ.).
  • Μέτρα έμμεσης ενίσχυσης του τζίρου (αύξηση μισθών εργαζομένων, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων).
  • Νέο πλαίσιο εκπτωτικών περιόδων, όχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών αλυσίδων και των εκπτωτικών κέντρων.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματά τους. 
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

4. Υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας

Στα παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε όλο το λιανεμπόριο. Παράλληλα εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να μπορεί να αλλάζει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων με το «έτσι θέλω».

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας πλήττει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους στον χώρο του εμπορίου, με πρόσχημα την πανδημία συνεχίζεται η σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων, πλήττει και τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεμπόρους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο δήμος οφείλει να δηλώσει με σαφήνεια την αντίθεση του στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

5. ΤΟΜΥ Κεραμεικού

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι στις αρχές του Φλεβάρη 2021 θα σταματήσει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας και ο μοναδικός Γενικός γιατρός που έχει απομείνει στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού θα μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο ώστε όλοι οι χώροι στο ισόγειο του κτιρίου που ήταν για τα επείγοντα περιστατικά, ιατρεία, φαρμακείο, διοίκηση για την ΤΟΜΥ, θα μετατραπούν σε χώρους εμβολιασμών. Ήδη μιλούν για δημιουργία περίπου 12 – 16 εμβολιαστικών κέντρων στο κτίριο. Πληροφορηθήκαμε ότι προγραμματίζουν να σταματήσουν ακόμη και τη λειτουργία του σύγχρονου μικροβιολογικού τμήματος για να προωθηθεί το προσωπικό στις υπηρεσίες των εμβολιασμών.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα λέμε ναι στους εμβολιασμούς. Αυτό για να γίνει πρέπει να δοθούν χρηματικά κονδύλια για προσλήψεις επιπλέον μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να γίνουν οι εμβολιαστικές ανάγκες της κοινωνίας η αφορμή να καταρρεύσει όλη η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των χρηστών των υπηρεσιών υγείας της ΤΟΜΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ οι οποίοι καλούν σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο Κειριαδών 4 & Ευρυσθέως 1 στα Κάτω Πετράλωνα, την Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021 στις 10 π.μ., μέρα που θα σταματήσει η λειτουργία των δομών υγείας για τους κατοίκους των περιοχών που καλύπτει.

6. Η επαναπρόσληψη στον 9.84 του συμβασιούχου Βασίλη Γεωργίου 

Θέσαμε ξανά το ζήτημα της επαναπρόσληψης του συμβασιούχου επί 15 χρόνια στο 9.84, Β. Γεωργίου. Κανένας εργαζόμενος στον δήμο της Αθήνας δεν μπορεί να χάνει τη δουλειά του ειδικά αυτή την περίοδο, που οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύει την εργασία όλων των εργαζόμενων του ενάντια σε οποιαδήποτε απόλυση, πολύ δε περισσότερο σε απόλυση εργαζομένου που εργάζεται τόσα χρόνια αδιαλύπτως στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 9.84

7. Για το θέμα 27 της ημερήσιας διάταξης που αφορά τη διαπλάτυνση πεζοδρομίου στη συμβολή των οδών Σπευσίππου και Γλύκωνος στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι

Υποστηρίζουμε την απολύτως εμπεριστατωμένη θέση των κατοίκων και ζητούμε την απόσυρση του θέματος. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s