Λόφος Στρέφη: Όταν ο δήμαρχος στρέφ…εται σε ιδιώτες

Της Χρυσούλας Παπαγεωργίου, κατοίκου Εξαρχείων

Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ

Η συστηματική εγκατάλειψη του λόφου του Στρέφη από τις δημοτικές αρχές καταδικάζει στην παρακμή έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους και δημόσιους χώρους πρασίνου της Αθήνας.

Σκουπίδια, σπασμένα φώτα και φθαρμένα μονοπάτια συνθέτουν ένα τοπίο το οποίο σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων.

Ο λόφος του Στρέφη, όμως, δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από εκείνους. Καθαρισμοί και αιτήματα για τη συντήρησή του γίνονται επανειλημμένα από συλλογικότητες κατοίκων, γονέων, αθλητικών ομάδων, μεμονωμένους ανθρώπους. Σήμερα δε, όπου η ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων χώρων αναδεικνύεται σημαντική όσο ποτέ άλλοτε, ο λόφος του Στρέφη σφύζει από παιδικές φωνές, από ανθρώπους που κάνουν τη βόλτα τους, αθλούνται, χαλαρώνουν ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αποδεχθεί μια υπερκοστολογημένη δωρεά μελέτης (222 ευρώ/τμ) από εταιρεία real estate εντάσσεται στο γνωστό σχέδιο ανάπλασης του κέντρο της πόλης. Στο κείμενο που υπερψηφίστηκε είναι εμφανές ότι ο δήμος δίνει άδεια στην Prodea Investments να σχεδιάσει την «αυλή» της, μιας και η γύρω περιοχή διαμορφώνεται μέσω του airbnb σε ένα τεράστιο τουριστικό κατάλυμα.

Επιπλέον, ο ίδιος θα κληθεί να προμηθευτεί τεχνολογίες και υλικά από συγκεκριμένες εταιρείες, πληρώνοντας ίσως πολύ ακριβά την αποδοχή της «δωρεάς». Είναι δε εξοργιστικό ότι κανένα δικαίωμα λόγου δε δόθηκε στους κατοίκους, στους φορείς της γειτονιάς, στο σχολείο που βρίσκεται στο λόφο.

Παρόλα τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, η δημοτική αρχή δηλώνει ότι δεν έχει διαθέσιμους πόρους για όσα αφορούν την καθημερινότητα αυτών που τα πληρώνουν, αιτιολογώντας έτσι τη «συνεργασία» με διαπλεκόμενες επιχειρήσεις. Αν, όμως, δεχτούμε αυτό το επιχείρημα δεν είναι μακριά ο καιρός που ο λόφος του Στρέφη θα φτάσει σε χειρότερη κατάσταση, αφού κανείς/καμιά δεν εξασφαλίζει και πάλι τη συντήρησή του.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συλλογική αντίθεση στο σχέδιο υιοθεσίας των δημόσιων χώρων από ιδιώτες. Στο ψευτοδίλημμα «ή εγκατάλειψη ή υπερκοστολογημένη ανάπλαση με όρους real estate», η απάντηση είναι φροντίδα, διαχείριση και συντήρηση των χώρων πρασίνου για τους κατοίκους της πόλης.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s