Χτύπημα στα σχέδια για τον «Μεγάλο Περίπατο» από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων 2.000.000€ και στους κατοίκους μόνο ταλαιπωρία

Τεράστιες ευθύνες της δημαρχίας Μπακογιάννη και όσων την ψήφισαν

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλη Κικίλια, Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Κεφαλογιάννη, την οποία είχαν υπογράψει τον Μάιο του 2020 και προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας λόγω κορονοϊού, με άρρητο στόχο να «συνδράμουν» στα έργα για τον «Μεγάλο Περίπατο» του Δήμου Αθηναίων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε αίτηση πολίτη η οποία υπεβλήθη στις αρχές Ιουλίου, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ αλλά και επί της ουσίας των πράξεων του Δήμου Αθηναίων που θα προέκυπταν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Κατά την εξέταση διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας από τις παρεμβάσεις της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλες και ότι δε στοιχειοθετήθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη λήψη των εν λόγω μέτρων.

Το «μεγάλο φαγοπότι»

Θυμίζουμε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος», βασικό εργαλείο περαιτέρω τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας και εκδίωξης από αυτό των κατοίκων και των χρήσεων που τους εξυπηρετούν, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε με fast trαck διαδικασίες, παρακάμπτοντας με περισσή αλαζονεία ακόμα και τον νόμο -μια και η Πανεπιστημίου είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας και όχι του δήμου- χρησιμοποιώντας όλο το οπλοστάσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για γρήγορες αναθέσεις έργων χωρίς δημοσιεύσεις, διαγωνισμούς κ.λπ. στο όνομα του COVID-19. Έτσι, η σύμβαση για την προμήθεια επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης, δηλαδή για να βαφτούν τα σημεία των δρόμων που πεζοδρομήθηκαν, έχει κόστος 880.000€ και η σύμβαση για την προμήθεια αστικού εξοπλισμού και φυτών, δηλαδή για φυτά και ζαρντιέρες, έχει κόστος 1.100.000€. Η δημοτική αρχή έφτασε μάλιστα στο σημείο να αγοράσει ζαρτινιέρες ύψους 5.700€. Οι επιλογές αυτές είναι γεμάτες κυνισμό, αν υπολογιστεί ότι αυτή την περίοδο χιλιάδες κάτοικοι της πόλης βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και ανέχειας εξαιτίας μαζικών απολύσεων και ο δήμος δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών αυτών (καμία μείωση των δυσβάστακτων τελών/καμία ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών κ.λπ.).

Η δημαρχία Μπακογιάννη αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες

Η δημαρχία Μπακογιάννη χρέωσε ανερυθρίαστα την πόλη και τους κατοίκους με 2.000.000 ευρώ, ενώ όλη η μεθόδευση της αποδεικνύει πολιτικό κυνισμό, απόλυτη πρόσδεση στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, πλήρη απαξίωση ακόμα και των στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας και κυρίως χλευασμό των λαϊκών αναγκών σε μια περίοδο που η πόλη και ο φτωχόκοσμος μαστίζεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η ΚΥΑ για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο ως μέτρο ενάντια στον κορονοϊό,  τη στιγμή που η επίσημη κυβερνητική υγειονομική οδηγία ήταν η αποφυγή μετακινήσεων, χρήσης των ΜΜΜ και ταυτόχρονα η προτροπή σε χρήση ΙΧ, αποτέλεσε την κορύφωση της κοροϊδίας.

Τεράστιες ευθύνες και από τις παράταξεις Ηλιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γερουλάνου (ΚΙΝΑΛ)

Ο «Μεγάλος Περίπατος» δεν ψηφίστηκε ομόφωνα. Ψηφίστηκε από την παράταξη του Μπακογιάννη-ΝΔ, του Ηλιόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ και του Γερουλάνου-ΚΙΝΑΛ σε ένα fast track δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στις 11/5, ορισμένο το απόγευμα της 9/5. Χωρίς τη θετική ψήφο των δύο αυτών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αυτό το σχέδιο γιατί δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Καταψηφίστηκε με αποχώρηση και καταγγελία από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Στη συνέχεια τον Ιούλιο του 2020 απέσυρε τη στήριξή της η Ανοιχτή Πόλη αλλά το κακό είχε ήδη ξεκινήσει.

Εντούτοις, όλα αυτά τα σχέδια δεν υπολόγισαν την ακόλουθη λαϊκή κατακραυγή, που απέδειξε περίτρανα ότι μια τόσο ακραία υποτίμηση της νοημοσύνης των κατοίκων δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Πράγματι, σε συνδυασμό και με τη δουλειά πολλών συλλογικοτήτων, όπως και της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, καθώς και κοινωνικών φορέων, ο «Μεγάλος Περίπατος» μοιάζει πλέον εντελώς απονομιμοποιημένος στα μάτια του κόσμου, ο οποίος αναγνωρίζει την κατά μέτωπο επίθεση στα πραγματικά συμφέροντα και ανάγκες του. Αυτή είναι η κυρίαρχη πραγματικότητα που οδηγεί ακόμα και το ΣτΕ σε μια τέτοια απόφαση.

Απαιτούμε:

  • Να μπει άμεσα τέλος σε κάθε σκέψη για συνέχιση του «Μεγάλου Περιπάτου». Καμία υλοποίηση των πανάκριβων «επόμενων φάσεων» του έργου
  • Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση της καταστροφής που έχει προκληθεί στην εικόνα του κέντρου
  • Να επιστραφούν τώρα τα λεφτά στον Δήμο από το μεγάλο φαγοπότι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s