Πρόταση ψηφίσματος της ΑΑΑθήνας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ του κύκλου του νερού στο Λεκανοπέδιο

Καλούμε το δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να πάρει απόφαση το παρακάτω ψήφισμα:

«Ο δήμος της Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ, του κύκλου του Νερού στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Το Νερό και ο κύκλος του είναι καθολικό κοινωνικό δικαίωμα, αναπόσπαστο στοιχείο της υγείας και της ζωής των κατοίκων και πρέπει να διατηρηθεί ως δημόσιο αγαθό με την εγγύηση μιας δημόσιας και αναβαθμισμένης ΕΥΔΑΠ.»

Η ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ του κύκλου του Νερού για το Λεκανοπέδιο Αθήνας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του.

Μετά τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ, ο οποίος ολοκληρώνει το πλαίσιο για την εμπορευματοποίηση και εκχώρηση προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματικά συμφέροντα του φυσικού πλούτου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων σπάνιων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, σειρά έχει τώρα το νερό της ύδρευσης στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, που συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Η κυβέρνηση, με το εργαλείο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του συνόλου του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες του Μόρνου, του Εύηνου, του Μαραθώνα και της λίμνης Υλίκης, τη διώρυγα και το δίκτυο μεταφοράς του νερού, μήκους περίπου 400 χιλιομέτρων που διασχίζει 5 νομούς, καθώς και τα αντλιοστάσια.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που προωθούσαν προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, η μόνη διέξοδος για την ιδιωτικοποίηση, είναι η ΣΔΙΤ. Επιδιώκεται ο διαχωρισμός, ως προς το καθεστώς τους, της μιας εταιρείας του Δημοσίου, της ΕΥΔΑΠ Παγίων από την άλλη εταιρεία του Δημοσίου, την ΕΥΔΑΠ, που συλλειτουργούν από πάντα, παραχωρώντας πρώτα την κερδοφορία της μίας για να ακολουθήσει και η άλλη. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει σκανδαλωδώς μια κρατικού χαρακτήρα μονοπωλιακή κοινωφελή υπηρεσία, σε ιδιωτική.

Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου καθώς η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δε θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού, ενώ θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο.

Αδιαφορεί και αποκρύπτει μέσω των υπουργών και των φιλικών μέσων πληροφόρησης, το γεγονός ότι μια σειρά χώρες της Ευρώπης ( Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία), που προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων εταιρειών, απέτυχαν παταγωδώς και ξεσήκωσαν μεγάλα κοινωνικά κινήματα, επιστρέφοντας αυτές τώρα σε δήμους ή/και στο ίδιο το κράτος.

Η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι η εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης του κύκλου του Νερού το μόνο που προσφέρει στους κατοίκους των πόλεων είναι η αύξηση των τιμολογίων του πιο βασικού κοινωνικού αγαθού, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η εργασιακή επιδείνωση και η οικονομική καταστροφή για τις εταιρείες ύδρευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s