Κάτω τα χέρια από την Πλατεία Εξαρχείων! Κινητοποίηση Τετάρτη 27/3, 16:00, πλ. Κοτζιά

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος γύρος επίθεσης στους δημόσιους χώρους της Αθήνας! Λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές το προσωπείο της δημαρχίας Δούκα καταπέφτει. Παρά τις μεγαλοστομίες περί «προστασίας των δημόσιων χώρων», η δημοτική Αρχή ζήτησε από τους επιχειρηματίες εστίασης που βρίσκονται πλησίον στην πλ. Εξαρχείων να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών τους, ώστε να επεκταθεί το εργοτάξιο που καταστρέφει την Πλατεία. Η τελική απόφαση, που όμως για τον Δήμο μοιάζει προαποφασισμένη, θα παρθεί στις 20 Μαρτίου, ημέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της άδειας επέκτασης του εργοταξίου.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που το ζήτημα της παράνομης εκμετάλλευσης της Πλατείας έχει φτάσει μέχρι και στο ευρωκοινοβούλιο, η Δημοτική Αρχή όχι απλά δεν αντιστέκεται στις επιταγές της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ/Ghella-Alstom (υπεύθυνη για την κατασκευή του σταθμού), αλλά, τουναντίον, χτίζει κλίμα προειλημμένης απόφασης, καλώντας τους μαγαζάτορες να «ανοίξουν χώρο» για τις (επιπλέον) μπουλντόζες. Έτσι λοιπόν, όταν ακόμα και η  Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. έχει καταγγείλει τις εργασίες στην πλατεία, η Δημαρχία Δούκα αναλαμβάνει δράση αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως στην αναφορά που υπέβαλλαν 90 κάτοικοι των  Εξαρχείων στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. τονίζονται:

1) Απουσία διαβούλευσης, ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων ομάδων και ατόμων (κατοίκων αλλά και επιχειρηματιών της περιοχής) και αποκλεισμός από την πρόσβαση στην πληροφορία τόσο σε σχέση με τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση του σταθμού όσο και με τα στάδια υλοποίησής του, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των ρητών οδηγιών της ΕΕ για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

2) Απουσία ενδελεχούς εξέτασης εναλλακτικών χωροθετήσεων.

3) Απουσία εκπόνησης Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προ της έναρξης των πρόδρομων εργασιών γεγονός που παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και την οδηγία για εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

4) Πλημμελής καταγραφή της υφιστάμενης βλάστησης και μηδενική μέριμνα για την αποκατάσταση της βλάστησης, ελλείψεις οι οποίες καθιστούν το έργο αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία παρόλο που στην αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα καταγράφεται η μη επίτευξη δίκαιης και ισότιμης μετάβασης και η μη ανάλυση των κοινωνικών συνεπειών της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

5) Διαρκής παραβίαση του Χάρτη των Δικαιωμάτων της ΕΕ με κυριότερη την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και στα προσωπικά δεδομένα λόγω των επανειλημμένων περιστατικών αστυνομικής βίας (σωματικής, λεκτικής και σεξιστικής), της διαρκούς αστυνόμευσης των εκδηλώσεων στην Πλατεία Εξαρχείων, της παρακώλυσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι εξαιτίας της κατάλυσης του δημόσιου χώρου καθώς και της ελεύθερης κυκλοφορίας και πρόσβασης στην Πλατεία Εξαρχείων εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξακριβώσεων των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, δεν περιμένουμε –φυσικά– ούτε να μας «σώσει» κάποια γνωμάτευση από αστικά όργανα «βουτηγμένα» στα ιδιωτικά συμφέροντα -όπως αυτά της Ε.Ε.– ούτε κάποια ουσιαστική αλλαγή στάσης από τη Δημαρχία Δούκα. Βαθιά μας πεποίθηση είναι πως οι αγώνες δεν δικαιώνονται μέσω των θεσμικών  εκπροσωπήσεων, αλλά, μονάχα, μέσα από την ατέρμονη συνέχισή τους. Ο Δήμος δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα ακόμα «γρανάζι» στη «μηχανή» του τουριστικού και μεσιτικού κεφαλαίου, που μαζί με τις επιταγές τις Ε.Ε και της Κυβέρνησης επιδιώκει την πλήρη εμπορευματικοποίηση της πόλης.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 16:00 στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), ώστε να διαδηλώσουμε κατά της επέκτασης του εργοταξίου. Κλιμακώνουμε τη δράση μας μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις και τις τοπικές πρωτοβουλίες ώστε να πετύχουμε την πλήρη απομάκρυνση του εργοταξίου.

Απαιτούμε:

  • Όχι σταθμός-μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στο κοινό.
  • Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο με προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.
  • Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμεντώματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό.
  • Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές.
  • Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων, της ελεύθερης πολιτικής, πολιτιστικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας.
  • Συλλογικότητα, αυτοοργάνωση, συντονισμός, ενότητα στη δράση.
  • Να σταματήσει τώρα η κατοχή και το ειδικό καθεστώς που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια. Έξω από την πλατεία η αστυνομία.

Σχολιάστε