Εκδήλωση-συζήτηση: «Τουριστικοποίηση & εξευγενισμός του κέντρου – Η περίπτωση των Εξαρχείων» Τρίτη 7/6, 19:00, ΕΜΠ Πατησίων-Αίθριο Αβέρωφ

Την ερχόμενη Τρίτη 7/6, στις 19:00, στο αίθριο της αρχιτεκτονικής (κτίριο Αβέρωφ) του Ε.Μ.Πολυτεχνείου στην Πατησίων, η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ), η Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, συνδιοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Τουριστικοποίηση και εξευγενισμός του κέντρου – Η περίπτωση των Εξαρχείων».

Στο ευρύτερο πλαίσιο των σύγχρονων μεταλλαγών στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας, το κέντρο της πόλης τείνει να χάσει τον μικτό και λαϊκό χαρακτήρα του, μετατρεπόμενο σε πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και τις συνοδές του δραστηριότητες, αδειάζοντας από τους κατοίκους και τις λειτουργίες που απευθύνονται σε αυτούς. Σε αυτή την κατεύθυνση συντελούν διάφοροι σύγχρονοι σχεδιασμοί, όπως ο Μεγάλος Περίπατος και η μεταφορά των Υπουργείων από το κέντρο σε «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ. Ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, μια απροκάλυπτη επιχείρηση εξευγενισμού της περιοχής μέσω έργων όπως ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και οι σχεδιαζόμενες αναπλάσεις στον λόφο του Στρέφη, την Τοσίτσα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιχειρεί να αλλάξουν πλήρως τον χαρακτήρα της περιοχής. Στους σχεδιασμούς για το κέντρο της πόλης όχι μόνο λείπει χαρακτηριστικά η ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων, αλλά συχνά καταστρατηγούνται ακόμα και οι σχετικές τυπικές προβλέψεις της νομοθεσίας: από τις διαβουλεύσεις οι οποίες παρακάμπτονται έως τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς οι οποίοι περιορίζονται ή/και δεν εφαρμόζονται. Ο σχεδιασμός ιδιωτικοποιείται και αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής «δωρεάς», με αποτέλεσμα οι διάφοροι εμφανιζόμενοι «ευεργέτες» να εξαγοράζουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν την πόλη κατά βούληση. Οι αντιστάσεις στους παραπάνω σχεδιασμούς, αποτελούν την ουσία της διεκδίκησης του δικαιώματος στην πόλη.

Πώς όμως διαμορφώνεται ο δημόσιος χώρος στην πόλη της τουριστικοποίησης και του εξευγενισμού; Ποια αστικά τοπία παράγει ο σχεδιασμός των χορηγών και των «ευεργετών»; Τι συμβαίνει στο επίπεδο του βιωμένου χώρου για τους κατοίκους και τι ρόλο παίζουν οι διάφοροι θεσμοί στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο; Θα επιχειρηθεί η προσέγγιση κάποιων απαντήσεων σε τέτοια ερωτήματα.

Στην εκδήλωση θα γίνουν οι παρακάτω εισηγήσεις, προσπαθώντας να ανοίξουμε την συζήτηση τόσο για το κέντρο της πόλης, όσο και για την γειτονιά των Εξαρχείων:

  • Μάνος Σκούφογλου, ΑΚΕΑ – Ο δημόσιος χώρος ως οικονομικό και πολιτικό επίδικο
  • Γιώργος Παπαγκίκας, ΑΚΕΑ – Η εικονογραφία του ιδιωτικοποιημένου σχεδιασμού
  • Πασχάλης Σαμαρίνης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων – Εξάρχεια: μετασχηματισμοί, καθημερινότητα και αντιστάσεις
  • Δέσποινα Κουτσούμπα & Καλλιόπη Κατσικαβέλλη, Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού – Ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού στην μετάλλαξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Δείτε εδώ το σχετικό event στο facebook.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s