Στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν λεφτά για έργα βιτρίνας, αλλά όχι για την συντήρηση των υποδομών

Να ανακατασκευαστούν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές

Να επαναλειτουργήσουν οι 50 καταργημένες παιδικές χαρές και να κατασκευαστούν νέες

Στηρίζουμε την κινητοποίηση κατοίκων και γονιών τη Δευτέρα 30/5 στις 16:00, στην πλ. Κοτζιά, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το ατύχημα στην παιδική χαρά στην οδό Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων, όπου η βαριά μεταλλική πόρτα πλάκωσε ένα παιδί και αυτό κατέληξε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι, έφερε και πάλι, με δυσάρεστο τρόπο, στην επικαιρότητα το χρόνιο πρόβλημα της ελλιπέστατης συντήρησης των παιδικών χαρών του δήμου, αλλά και την εν γένει παντελή αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την ποιότητα της ζωής των μικρών παιδιών στην Αθήνα.

Το πρώτο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συγκεκριμένη παιδική χαρά, προϊόν δωρεάς, πιστοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018[1], δηλαδή μόλις τέσσερα χρόνια πριν! Αυτό και μόνο αρκεί για να αποδειχτεί ότι πρόκειται για έναν πλήρως αναξιόπιστο κι επικίνδυνο δήμο, που δεν είναι ικανός να εγγυηθεί την ασφάλεια ούτε καν των υποδομών που πιστοποιεί ως ασφαλείς. Φυσικά, η πιστοποίηση έγινε και συνεχίζει να γίνεται όχι από υπαλλήλους του δήμου, αλλά από εργολαβίες που μοιράζουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές αρχές.

Η ανάπλαση των παιδικών χαρών θα είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη του 2019…

… και ακόμα περιμένουμε, με ευθύνη τόσο του Καμίνη, όσο και του Μπακογιάννη. Σύμφωνα με στοιχεία που ζητήσαμε και πήραμε από τον ΟΠΑΝΔΑ, έχει γίνει ανάπλαση των 47 παιδικών χαρών και 12 ακόμα «βρίσκονται υπό αξιολόγηση». Απομένουν άλλες 23 (σε σύνολο 82) για τις οποίες «αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού», κοινώς βρίσκονται στα αζήτητα. Άρα αυτή τη στιγμή 35 από τις 82 παιδικές χαρές, σχεδόν οι μισές, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, κακοσυντηρημένες και επικίνδυνες, ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η ανάπλασή τους. Και, προφανώς, είναι ανοιχτές στους πολίτες, οι οποίοι ως λύση ανάγκης συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν, αφού οι χώροι παιχνιδιού για βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά σε αυτή την πόλη που τα μισεί, είναι ελάχιστοι.

Και όμως, σε αυτή την απάνθρωπη πόλη καταργήθηκαν 50 παιδικές χαρές!

Μετά το ατύχημα σε παιδική χαρά στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης το 2014, αποφασίστηκε να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Αντί, όμως, να αναπλαστούν με γενναία χρηματοδότηση όλες οι παιδικές χαρές, κρίθηκε προτιμότερο να… κλείσουν σχεδόν τις μισές από αυτές (έμειναν 82 από τις 130).

Κανείς αρμόδιος δεν σκέφτηκε ότι τις 50 παιδικές χαρές που έκλεισαν θα τις στερούνταν εκατοντάδες παιδιά. Ζητείται ακόμα απάντηση στο γιατί δεν αναζητήθηκαν κοντινές τοποθεσίες για κατασκευή νέων παιδικών χαρών. Η θέσπιση κριτηρίων όπως το «να ακολουθεί (ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς) τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού»[2] διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν την πιστοποίηση των παιδικών χαρών;

Έτσι λοιπόν, η επί πληρωμή επίσκεψη στους παιδότοπους-κλουβιά κατέστη μονόδρομος, ως η μοναδική πρόταση διασκέδασης σε ένα δήμο που αντιλαμβάνεται ως χρήσιμη μια υποδομή μόνο όταν αποφέρει κέρδος.

Ποιες παιδικές χαρές θέλουμε.

Τις περισσότερες υφιστάμενες παιδικές χαρές «θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς ως μία αποθήκη παιχνιδιών με τις κατάλληλες προδιαγραφές και αποστάσεις μεταξύ τους»[3]. Ελάχιστες από τις ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές του δήμου Αθηναίων εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Σε μια παιδική χαρά, όμως, «το παιχνίδι δεν περιορίζεται στα ίδια τα «όργανα» αλλά συνιστά μια ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον χώρο»[4]. Εκτός από τα παιχνίδια, πρέπει να περιλαμβάνονται και άλλοι χώροι (π.χ. χώροι σκιασμένοι, με χώμα, με δυνατότητα για σκαρφάλωμα κ.λπ.) που να επιτρέπουν στα παιδιά να τους αξιοποιούν με ελεύθερο, μη δομημένο, παιχνίδι.

Απαιτούμε:

  • Να ανακατασκευαστούν άμεσα όλες οι παιδικές χαρές και να επανελεγχθούν ως προς την ασφάλειά τους, όσες έχουν αναπλαστεί.
  • Να αναζητηθούν χώροι για κατασκευή νέων παιδικών χαρών
  • Να πραγματοποιείται τακτικός εβδομαδιαίος έλεγχος, από τις υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ, όπου θα καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η κατάσταση των παιδικών χαρών και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης βλαβών ή επισκευών που απαιτούνται.

Για το ατύχημα στην παιδική χαρά στη Νεάπολη-Εξαρχείων, ζητάμε άμεσα από τον δήμαρχο Αθήνας και τον ΟΠΑΝΔΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ελλιπή συντήρηση, φροντίδα και επισκευή των πιο ευαίσθητων δομών που έχει ο δήμος, όπου φιλοξενούνται μικρά παιδιά. Οι όποιες δικαιολογίες, ότι υπήρξε δολιοφθορά ή ότι φταίει το παιδί, είναι τουλάχιστον φαιδρές και περισσεύουν από οποιαδήποτε συζήτηση.

Εμείς ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, απαιτούμε να ενημερωθούμε:

  • Πότε έγινε έλεγχος στον συγκεκριμένο χώρο για την πόρτα, αλλά και για όλα τα άλλα μέσα που υπάρχουν, που θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνα;
  • Κάθε πότε διενεργείται αυτοψία-έλεγχος και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και από ποια υπηρεσία; Την κάνει ο ΟΠΑΝΔΑ ή κάποιος εργολάβος; Η συγκεκριμένη παιδική χαρά που πιστοποιήθηκε το 2018, έχει επανελεγχθεί από τότε;

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανοίξει συνολικά η συζήτηση γύρω από τις πραγματικές ανάγκες ψυχαγωγίας, διασκέδασης και αναψυχής των παιδιών και των νέων αυτής της πόλης.


[1] https://www.cityofathens.gr/node/32458

[2] ΦΕΚ 18-5-2009/τ.931Β/άρθρο 3 παρ. 1

[3] Γιαλούρη Αλεξάνδρα, Παπαγεωργίου Ηλίας: ”Aπαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος εις πάντας”. Το κλείσιμο των παιδικών χαρών της Αθήνας, ως μια ακόμα έκφανση της κρίσης. ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, Συνέδριο Τμήματος Αττικής Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

[4] Στο ίδιο.

Σχολιάστε