Αποκλειστικά ρατσιστικό το κριτήριο της κυβέρνησης, πετάει στον δρόμο τις/ους μετανάστ(ρι)ες από την καθαριότητα των σχολικών μονάδων

Να μην το επιτρέψουμε!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές τις απολύσεις! Απολύσεις που αποτελούν ρατσιστική διάκριση, που αφορούν κυρίως γυναίκες και για δεκαετίες εργαζόμενες/ους στα σχολεία.

Με αποκλειστικά ρατσιστικό κριτήριο, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός εσωτερικών Βορίδης πετάνει στον δρόμο τις/ους μετανάστ(ρι)ες, κυρίως Αλβανικής καταγωγής, που εργάζονταν στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Ενώ η σχετική ΠΥΣ δημοσιεύθηκε και η βουλή θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 23/8, δεν συμπεριλήφθηκε διάταξη που να εξασφαλίζει την εργασία των μεταναστ(ρι)ών.

Αφορά εργαζόμενες/ους που ζουν και εργάζονται τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στην Ελλάδα, αφού έφυγαν νέες/οι από τις χώρες τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά τους έχουν ιθαγένεια και φοιτούν στα σχολεία ή σπουδάζουν στα πανεπιστήμια. Κάποιες/οι έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες ένσημα και βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη. Πολλές/οί έχουν υποβάλει χαρτιά για πολιτογράφηση και έχουν ακριβοπληρώσει παράβολα, αλλά το σύστημα των εξετάσεων δεν τους επιτρέπει να την αποκτήσουν.

Με τη ρατσιστική διάταξη περί ιθαγένειας (που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αποκλείστηκαν από τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Αυτό είχε αποτέλεσμα να προσληφθούν την περσινή χρονιά, μετά από πολύμηνους αγώνες, μέσω ειδικής τροπολογίας, και μόνο με συμβάσεις έργου. Φέτος, επειδή το υπουργείο εσωτερικών δεν προχώρησε σε αντίστοιχη διάταξη, χάνουν τη δουλειά και τα ένσημά τους, βρισκόμενες/οι ακόμα και λίγο πριν τη σύνταξη.

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχει σοβαρότατες ευθύνες, χρησιμοποιώντας τα ομόφωνα ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου ως προκάλυμμα, υπογράφοντάς τα με ευκολία (τέσσερα ψηφίσματα έχει ψηφίσει ομόφωνα το Δ.Σ., το τελευταίο στο Δ.Σ. στις 2/8, χωρίς αποτέλεσμα), χωρίς όμως να ασκεί καμία απολύτως πολιτική πίεση για να εξασφαλίσει όλο το προσωπικό, που επί χρόνια κρατά όρθια την καθαριότητα στα σχολεία του δήμου.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να δώσει πολιτικό μήνυμα κοινωνικής αναλγησίας και ακραίου ρατσισμού.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Τα πρωτοβάθμια σωματεία στους δήμους, την εκπαίδευση, την υγεία, καθώς και ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, οι αντιρατσιστικές και φεμινιστικές συλλογικότητες πρέπει να παρέμβουν άμεσα, ώστε να ανατραπεί η ρατσιστική ρύθμιση και να εξασφαλιστεί ότι οι μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες θα εργαστούν και φέτος στα σχολεία.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στηρίζουμε τα αιτήματα και τον αγώνα των ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών:

  • Να επαναπροσληφθούν όλες/οι οι καθαριστ(ρι)ες από Σεπτέμβρη
  • Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστ(ρι)ών και όλων των συμβασιούχων
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s