Τα νέα «πράσσειν άλογα» της πράσινης ανάπτυξης του δημάρχου Αθηναίων

Σχόλιο του γραφείου τύπου της ΑΑΑθήνας

Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται και πολλές εγκρίσεις για να δεχτεί τη δωρεά του ομίλου «Πολίτη» για την τοποθέτηση τεσσάρων συσκευών «απορρόφησης» αιωρούμενων σωματιδίων, τύπου «pamares»[1], οι οποίες «ισοδυναμούν» με 30 δένδρα[2].

Ο δήμαρχος, φαίνεται ότι, πέρα από τη σύγχυση που έχει σχετικά με τις διαδικασίες που ορίζονται ακόμα, καθώς στην πράξη «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» (και πράττομεν με τους ιδιώτες φίλους μας), έχει σύγχυση και ως προς τη φυσική εξήγηση των διαφόρων φυσικών φαινομένων. Ας του εξηγήσουμε, λοιπόν.

Ως προς τη φυσική των συσκευών αυτών, που βάσει δημοσιευμάτων της εταιρείας που τα διαθέτει και μόνο, «έχουν τοποθετηθεί σε πολλές πόλεις» (φανταζόμαστε σε μια από αυτές θα συγκαταλέγεται τώρα και η Αθήνα), ας την εξηγήσουμε, όσο πιο απλά μπορούμε: οι συσκευές αυτές μοιάζουν με τις συσκευές που «εγκλωβίζουν/εξοντώνουν» έντομα σε εξωτερικούς χώρους: όσο και να έλκουν τα κουνούπια και να τα εξοντώνουν, αν τα κουνούπια δεν αντιμετωπίζονται στην πηγή (π.χ. σε στάσιμα νερά παραδίπλα), αυτά θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Αντίστοιχα σε εσωτερικούς χώρους, τα φίλτρα αέρα, μπορούν άνετα να προστατέψουν την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου από αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους. Σε εξωτερικούς χώρους όμως, αν δεν επέμβεις στην πηγή των ρύπων (κυρίως την κυκλοφορία των ρυπογόνων οχημάτων), με όσες τέτοιες συσκευές και να γεμίζεις την πόλη, τα αιωρούμενα σωματίδια θα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Η πηγή τους αποδίδεται κυρίως στα οχήματα, στη θέρμανση κτιρίων από πετρέλαιο ή/και ξύλο, ενώ έχει πλέον αποδειχθεί ότι η χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών στις πορείες αυξάνει πολύ τις συγκεντρώσεις τους. Η ιδιαιτερότητα των επί μέρους γεωμετρικών στοιχείων της πόλης (αστική χαράδρα), εγκλωβίζει ιδιαίτερα τους ρύπους που παράγονται στο επίπεδο του δρόμου (κίνηση οχημάτων, χρήση δακρυγόνων κ.οκ.), με αποτέλεσμα τη σωρευτική τους δράση.

Η αύξηση στη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων έχει συνδεθεί τόσο με αύξηση θανάτων που αφορούν το καρδιοαναπνευστικό[3], όσο και τον COVID-19[4]. Ως προς το τελευταίο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός προσκολλάται στα αιωρούμενα σωματίδια και έτσι μπορεί να ζει περισσότερο και να ταξιδεύει μεγαλύτερες αποστάσεις στον αέρα[5].

Θα ήταν άλλη μια πηγή γέλιου τα τελευταία καμώματα του δημάρχου, αν δεν ήταν τόσο μεγάλη η σοβαρότητα του θέματος για την υγεία και την ασφάλεια του πληθυσμού της πόλης, που συχνά βρίσκεται εκτεθειμένος σε αέρα κακής ποιότητας[6]. Και αντί ο δήμαρχος να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις στην πηγή των προβλημάτων (ας μην ξεχνάμε ότι ο μεγάλος περίπατος επιδείνωσε το κυκλοφοριακό, αντί να το βελτιώσει), βλέπει τα προβλήματα ως «ευκαιρίες» για να κάνει παιχνίδι με τους «άριστους» φίλους του, σε βάρος ακόμα και των αστικών κανόνων δημοκρατίας και φυσικά των δημοτών.


[1] Pamares Particulate Matter Reduction System

[2] Γιάννης Πανταζόπουλος, 2/6/2021, Πλατεία Ομονοίας: Τοποθετήθηκαν συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα, «ισοδύναμες» με 30 δέντρα, lifo.gr

[3] Schraufnagel DE, Balmes JR, Cowl CT, De Matteis S, Jung SH, Mortimer K, Perez-Padilla R, Rice MB, Riojasa-Rodriguez , Sood A, Thurstson D, To T, Vanker A, Wuebbles DJ. 2019. Air pollution and noncommunicable diseases: A review by the Forum of International Respiratory Societies’ Environmental Committee, Part 2: Air pollution and organ systems. Chest, 2019; 155(2): 417-426

[4] Wu X, Nethery RC, Sabath MB, Braun D, Dominici F. COVID-19 PM2.5; Exposure to air pollution and COVID-19 mortality in the United States. Harvard University, 2020; medRxiv 2020.04.05.20054502

[5] Setti L, Passarini F, De Gennaro, G, Barbieri P, Perrone MG, Borelli M, Palmisani J, Di Gilio A, Piscitelli P, Miani, A. (2020). Airborne transmission route of COVID-19: why 2 meters/6 feet of inter-personal distance could not be enough. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2020; 17(8): 2932

[6] Ποιότητα ατμόσφαιρας

Σχολιάστε