Ολέθριο το σχέδιο της δημαρχίας Μπακογιάννη για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θέτει το θέμα στα εκτός ημερησίας στο ΔΣ στις 9/3/2021.

«Διαπρέπουν» ξανά οι «άριστοι» του Μπακογιάννη

Διανύουμε τον 4ο χρόνο όπου ο δήμος της Αθήνας δεν έχει εφαρμόσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση και τον 2ο χρόνο της θητείας Μπακογιάννη. Και αντί ενός εκτεταμένου σχεδίου ανέγερσης νέων και σύγχρονων αιθουσών, η δημαρχία Μπακογιάννη, σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και τη Διεύθυνση ΠΕ Α’ Αθήνας, οδηγούν με τις επιλογές τους το ρολόι της εκπαίδευσης 40 χρόνια πίσω και μάλιστα σε καιρό πανδημίας. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και το τραύμα βαθύ για την εκπαίδευση στην πόλη.

Συγκεκριμένα:

1. Με υφαρπαγή αιθουσών από τα δημοτικά

Με σκαιότατο τρόπο απέναντι στους διευθυντές/ντριες και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτοαποκαλούμενοι εντεταλμένοι προσωπικά του κ. Μπακογιάννη, βγήκαν για «κυνήγι αιθουσών» από τα δημοτικά σχολεία.

Ο στόχος είναι η υφαρπαγή με κάθε τρόπο οποιονδήποτε αιθουσών, χωρίς την έγκριση του συλλόγου διδασκόντων του κάθε σχολείου, ακόμα και αιθουσών που χρησιμοποιεί η σχολική μονάδα για τις πολύ άμεσες εκπαιδευτικές της ανάγκες. Έτσι, ο δήμος θέλει να κατάσχει π.χ. στο 162ο ΔΣ Αθηνών την αίθουσα μουσικής, όπου έχουν δοθεί πολλά χρήματα για τη μετατροπή της, με ειδική επένδυση για να απορροφά τον ήχο, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις και τη βιβλιοθήκη, (να σημειώσουμε ότι και οι δύο αίθουσες βρίσκονται στον πρώτο όροφο, πράγμα εντελώς ακατάλληλο για νήπια), στα 25ο-174ο ΔΣ αίθουσα διδασκαλίας, στα 30ο-27ο ΔΣ την αίθουσα του τμήματος ένταξης. Αντίστοιχη λογική υπάρχει και στο 72ο ΔΣ και πολλές ακόμα περιπτώσεις σχολείων.

Σημειώνουμε ότι, σε ανακοίνωσή μας από τον Μάιο του 2019, είχαμε καταγγείλει ότι η δημαρχία Μπακογιάννη δήλωνε ότι θα χρησιμοποιήσει 23 αίθουσες ΔΣ στα 1ο, 8ο, 14ο, 15ο, 16ο, 25ο, 174ο, 54ο, 55ο, 62ο, 65ο, 72ο, 76ο, 81ο, 91ο, 93ο, 94ο, 103ο, 162ο, 173ο ΔΣ Αθηνών. Από αυτά ήδη το 15ο, 25ο-174ο, 76ο, 65ο, 162ο, 173ο, είχαν δηλώσει ότι τις χρησιμοποιούν, ενώ σε πολλές από τις άλλες περιπτώσεις οι αίθουσες είναι εντελώς ακατάλληλες (χωρίς παράθυρα και αερισμό, σε ορόφους κ.λπ.). Απ’ ότι φαίνεται φέτος το κυνήγι αιθουσών περιλαμβάνει και πολλά νέα σχολεία που υπέδειξε η διεύθυνση ΠΕ Α’ Αθήνας, χωρίς να έχει καν ρωτήσει τους/τις διευθυντές/ντριες.

Με τον τρόπο αυτό ο δήμος της Αθήνας υποβαθμίζει εξαιρετικά τα εκπαιδευτήρια της πόλης, καθώς και τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές λειτουργίες της Α/θμιας εκπαίδευσης. Η υποβάθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στις ήδη εξαιρετικά προβληματικές κτηριακές υποδομές σχολείων, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60. Αρκετά από τα νηπιαγωγεία της πόλης αντιμετώπιζαν ήδη πολλά κτηριακά προβλήματα, καθώς στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα οικήματα, σε πολύ μικρές αίθουσες δημοτικών σχολείων κ.ά.. Αντί ο δήμος να προχωρήσει στη λύση των υπαρχόντων κτηριακών προβλημάτων, έρχεται να τα εκτινάξει.

2. Με μετακινήσεις των νηπίων σε νηπιαγωγεία που δεν βρίσκονται στα όρια της κατοικίας τους

Με έκπληξη οι νηπιαγωγοί είδαν στα μέιλ των νηπιαγωγείων τους στις 2 Μαρτίου, δεύτερη μέρα των εγγραφών, το παρακάτω κείμενο που απεστάλλει από την Α’ διεύθυνση ΠΕ Αθήνας:

«ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2021-2022

Παρακαλούμε κατά την εγγραφή των μαθητών να ενημερώνετε τους γονείς ότι η αποδοχή της αίτησης δε συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα. Η σχολική μονάδα φοίτησης του νηπίου/προνηπίου θα καθοριστεί μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και αφού η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανείμει τις αιτήσεις σύμφωνα με τις διαθέσιμες θέσεις κάθε Νηπιαγωγείου.»

Οι λόγοι της επισήμανσης είναι σαφείς: α. Δεν είναι δεδομένη ούτε για το 2021-22 η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης και β. ακόμα και αν τελικά εφαρμοστεί αυτό, θα γίνει με μεγάλες μετακινήσεις νηπίων, γιατί ο δήμος της Αθήνας για 4η συνεχή χρονιά δεν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό αιθουσών στις περιοχές που υπάρχει ο αντίστοιχος μαθητικός πληθυσμός.

3. Με εκτεταμένη χρήση containers ελαφρού τύπου

Τον Δεκέμβριο του 2020 το ΔΣ αποφάσισε την ίδρυση 9 νηπιαγωγείων σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του (παρατίθενται παρακάτω). Μέχρι εδώ όλα καλά, αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία δεν αντιστοιχούν στις περιοχές όπου υπάρχει ο αυξημένος μαθητικός πληθυσμός. Αντί όμως να απαιτήσει ένα εκταταμένο πρόγραμμα ανέγερσης νέων σύγχρονων κτηρίων, αποφάσισε να κάνει χρήση containers ελαφρού τύπου, εκμεταλλευόμενος τον νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εισάγοντας έτσι στην πόλη 40 τέτοιες αίθουσες.

Τα νέα νηπιαγωγεία:

  1. 150ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Δέφνερ & Αναπαύσεως, 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην 2η Κοινότητα, με λειτουργία 4 αιθουσών.
  2. 151ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ραιδεστού & Ιωαννίνων, 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην 4η Κοινότητα, με λειτουργία 7 αιθουσών.
  3. 152ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ζερβουδάκη και Δαγκλή, 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην 4η Κοινότητα, με λειτουργία 5 αιθουσών.
  4. 153ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ιακωβάτων και Δημητρίου Ράλλη, 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 5η Κοινότητα, με λειτουργία 6 αιθουσών.
  5. 154ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ιακωβάτων και Δημητρίου Ράλλη, 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 5η Κοινότητα, με λειτουργία 5 αιθουσών.
  6. 155ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Κρίσσης και Φαέθοντος, 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 6η Κοινότητα, με λειτουργία 6 αιθουσών.
  7. 156ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Παπαρσένη, Σούκα και Κουρμά 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 7η Κοινότητα με λειτουργία 2 αιθουσών.
  8. 157ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Λάμψα και Φλώρου, 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 7η Κοινότητα, με λειτουργία 2 αιθουσών.
  9. 158ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Ωρολογά, 3/θέσιο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 7η Κοινότητα, με λειτουργία 3 αιθουσών.

4. Με στοίβαγμα των νηπίων/προνηπίων

Η απόφαση του υπουργείου παιδείας τον Ιούνιο του 2020, να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα νηπιαγωγείου σε 25 από 22 που ήταν μέχρι το 2019, ήταν «μποναμάς» και για τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά δηλητήριο για την εκπαίδευση. Ενώ τον Μάιο του 2020 οι αναγκαίες αίθουσες ήταν περίπου 120, τώρα εμφανίζονται περίπου 70. Αν αυτή η αύξηση ήταν αντιεκπαιδευτική το 2020, τώρα εν καιρώ πανδημίας είναι εγκληματική. Ο δήμος της Αθήνας, αντί να πάρει υπόψη του την εποχή, τις τεράστιες κτηριακές ανεπάρκειες των σχολικών μονάδων της πόλης και τα καταστροφικά αποτελέσματά τους στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων ώστε να παραμείνουν ανοιχτά, οδηγεί τα σχολεία του δήμου σε ακόμη χειρότερες συνθήκες. Τα δημοτικά δεν θα έχουν καμία αίθουσα για να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα, ούτε καν για να τις νέες Α’ δημοτικού, μιας και τους υφαρπάζουν ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούν (π.χ. 24ο-174οΔΣ, 27ο-30ο ΔΣ κ.λπ.). Παράλληλα τα νηπιαγωγεία ιδρύονται από την αρχή, με ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν οι σοβαρές ελλείψεις αιθουσών και ο προγραμματισμός της δημαρχίας Μπακογιάννη.

Εγκληματική η στρατηγική της δημαρχίας Μπακογιάννη και του Υπουργείου Παιδείας, δεν μερίμνησαν για την κατασκευή ούτε ενός νέου κτηρίου νηπιαγωγείου!

Είναι φανερό ότι η δημαρχία Μπακογιάννη αδιαφορεί παντελώς για τις πραγματικές εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες. Δεν δίνει δεκάρα για τα σχολεία και την εκπαίδευση. Αντίστοιχα, η στρατηγική δημαρχίας και υπουργείου είναι εγκληματική γιατί αν εφαρμοστεί υποβαθμίζει τις εκπαιδευτικές συνθήκες στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, στοιβάζει τους μαθητές σε ακατάλληλες αίθουσες, αυξάνει τα παιδιά στα τμήματα, οδηγεί στη μετακίνηση εκατοντάδων μαθητών σε νηπιαγωγεία εκτός των ορίων κατοικίας τους και όλα αυτά όταν πλήθος επιστημών και των ενώσεων τους δηλώνουν ότι τα προβλήματα με την πανδημία δεν θα τελειώσουν φέτος.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονέων, το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα να δώσουμε τη μάχη για να εφαρμοστεί το 2021-22 η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον δήμο της Αθήνας. Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα. Δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην εφαρμογή της δίχρονης ή στην αναστολή της. Ο δήμος της Αθήνας και η κυβέρνηση οφείλουν να την εφαρμόσουν από την επόμενη σχολική χρονιά αποκλειστικά στο δημόσιο και οφείλουν να δώσουν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε όλα τα παιδιά να έχουν το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, με υποδομές και προσλήψεις που αντιστοιχούν στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα.

Ως Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κτηριακές υποδομές και προσλήψεις με βάση τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος. Δεν θα ανεχτούμε επιδείνωση των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και εργασίας των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων.

Παρακάτω παραθέτουμε τις εγγραφές ανά νηπιαγωγείο τον Μάιο 2020 καθώς και τις υπάρχουσες αίθουσες με βάση τα στοιχεία της Α’ βάθμιας.

Ο πίνακας είναι ενδεικτικός και για τις εγγραφές που αναμένονται το 2021. Αποδεικνύεται ότι, με βάση τα 22 παιδιά στο τμήμα, οι ανάγκες σε νέες αίθουσες φτάνουν τις 120 ενώ με 25 παιδιά πέφτουν περίπου στις 70.

Το αίτημα των 15 παιδών ανά τμήμα που διεκδικούν το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα, είναι αίτημα που αντιστοιχεί στα μορφωτικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα του 21ου αιώνα και που, όπως απέδειξε η περίοδος της πανδημίας, απαιτούν οι υγειονομικές συνθήκες!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s