Λόφος Στρέφη: Δεν είναι δωρεά, είναι ξεπούλημα!

της Κικής Μένου, μέλους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, κατοίκου Εξαρχείων. Αναδημοσίευση από το ΠΡΙΝ

Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο (ΔΣ) Αθήνας στη συνεδρίασή του στις 18/1, σχετικά με τον λόφο του Στρέφη.

Με ψήφους των παρατάξεων Μπακογιάννη και Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της ΧΑ (συνολικά 23 έναντι 16), το ΔΣ προχώρησε σε φωτογραφική παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην εταιρεία real estate Prodea Investments και μάλιστα δια μέσου της παραπλανητικής συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Το σκανδαλώδες, αρχικά, είναι ότι η κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea Investments, που δίνει «δωρεά» τη μελέτη ανάπλασης, διαθέτει πολλά ακίνητα στο κέντρο και ειδικά στην περιοχή γύρω από τον λόφο, τα οποία χρησιμοποιεί για βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Η αναδιαμόρφωση, με τους όρους που η ίδια θέτει, δημιουργεί το καλύτερο πεδίο, ώστε να αυξηθεί η αξία των ακινήτων της και άρα η κερδοφορία της. Γι’ αυτό άλλωστε τόση «γενναιοδωρία». Η ανάπλαση που προτείνει επιδιώκει να μετατρέψει τον λόφο σε «αυλή» των ακινήτων της για χρήση από τους πελάτες της. Αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία «προσφέρει» τη μελέτη, την οποία η ίδια κοστολογεί σε 1 εκ. ευρώ, για έργα που στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ο δήμος -με χρήματα των δημοτών φυσικά.

Ο δήμος ξεπουλά νύχτα, κομμάτια της πόλης!

Δεύτερο ακανθώδες σημείο είναι ο μαφιόζικος τρόπος που ο δήμος της Αθήνας και η δημαρχία Μπακογιάννη παραδίνουν τον δημόσιο χώρο στις αδηφάγες ορέξεις του τουριστικού κεφαλαίου. Καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση στην 1η δημοτική κοινότητα, αντίθετα διαδικασίες fast track, ώστε προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης στο μεγαλείο του, μακριά από τον δημόσιο έλεγχο των κατοίκων και των φορέων των γειτονιών. Ήδη, «σαν έτοιμοι από καιρό», δύο μέρες μόλις μετά την ψήφιση στο ΔΣ, είχαν διατεθεί στη δημοσιότητα βίντεο και μακέτες του έργου με στόχο την προπαγάνδισή του.

Ο δημόσιος χώρος στο κάδρο της κερδοφορίας

Ουσιαστικά, η κτηματομεσιτική εταιρεία «μελετά» πώς θέλει να είναι η «αυλή» της. Η συγκεκριμένη «αυλή» όμως, όπως και εν γένει ο δημόσιος χώρος, δεν ανήκει σε εταιρείες αλλά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. Ο λόφος που είναι παρατημένος χωρίς φροντίδα, με ελλιπή καθαριότητα, χωρίς έργα, από όλες τις δημοτικές αρχές από το 1980, είναι πνεύμονας ανάσας και εναλλακτικό πεδίο ύπαρξης των συλλογικοτήτων και των κατοίκων της γειτονιάς στον δημόσιο χώρο.

Τον λόφο τον καθαρίζουν και τον ζωντανεύουν με δράσεις οι κάτοικοι των Εξαρχείων και της Αθήνας, του δίνουν άλλο χαρακτήρα οι πολιτικές δράσεις των φορέων και των νεολαιίστικων συλλογικοτήτων. Η διαφορετικότητα των Εξαρχείων, η επιμονή στη συλλογική απάντηση στα προβλήματα είναι που κράτησαν τον λόφο ανοιχτό παρά την συστηματική αμέλεια των φορέων (έλλειψη καθαριότητας, εγκληματική αδιαφορία για τις μπασκέτες και μπάζωμα των πρανών). Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παραμένει ο ελλιπής φωτισμός και η φροντίδα της χλωρίδας ευρύτερα. Σήμερα, ο δήμος εξαναγγέλλει ότι προϋπόθεση για να γίνουν ακόμα και αυτά είναι ο περιορισμός, η αστυνόμευση και η παρακολούθηση, καθώς στην πρόταση ανάπλασης της Prodea θα μπουν φυλάκια ελέγχου στις εννιά εισόδους προς τον λόφο, περίφραξη και κάμερες για να ελέγχεται η πρόσβαση σε αυτόν!

Θα τα πάρουμε όλα πίσω!

Με την ανακοίνωση της απόφασης, κάτοικοι και συλλογικότητες γειτονιάς αντέδρασαν από την επόμενη κιόλας μέρα. Ένα ανεξάρτητο κάλεσμα έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούν στο θεατράκι πάνω από 200 άτομα, κάτοικοι και νεολαία, και να συζητήσουν το μπλοκάρισμα της παραχώρησης στα αδηφάγα σχέδια της εταιρείας και την επανοικειοποίηση του λόφου ακόμα πιο ενεργά! Ο δρόμος για το μπλοκάρισμα της «ανάπλασης» και της εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες είναι μακρύς.

Πρώτοι σταθμοί η συνέλευση στο θεατράκι του λόφου το Σάββατο 30/1 στις 3 μ.μ. και η συγκέντρωση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 1/2 στις 3.30 μ.μ., όπου αποκτά αναβαθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά μετά την αστυνομική απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ο δρόμος είναι μακρύς, συλλογικά όμως θα τον περπατήσουμε για να αναδείξουμε τον ουσιώδη χαρακτήρα που θέλουμε για το δημόσιο χώρο. Ελεύθερο, προσβάσιμο για τον λαό και τη νεολαία, «ζωντανό» από τις πολιτιστικές και τις πολιτικές δράσεις των «από τα κάτω».

Εκδήλωση ΑΑ Αθήνας την Κυριακή

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συμβάλλει στους αγώνες των κατοίκων ενάντια στο ξεπούλημα του Λόφου Στρέφη με όλες τις δυνάμεις της. Πρώτος σταθμός η εκδήλωση-κύκλος συζήτησης που διοργανώνει την Κυριακή 31/1, στις 8.30 μ.μ.

Ομιλητ(ρι)ες: Ντίνα Ρέππα (δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα), Κώστας Βουρεκάς (αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ), Κατερίνα Μάτσα (ψυχίατρος, μέλος του δικτύου κοινωνικών ιατρείων, μέλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα) και Κική Μένου (κάτοικος Εξαρχείων, μέλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την σελίδα της δημοτικής κίνησης στο facebook.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s