Κινητοποίηση συλλόγων εκπαιδευτικών στον Δήμο Αθήνας

Το πρωί της Παρασκευής 4/9 έγινε η κινητοποίηση των συλλόγων εκπαιδευτικήν ΠΕ και των ΕΛΜΕ στον Δήμο της Αθήνας, για τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, της κατάργησης της ρατσιστικής διάταξης για τους/τις μετανάστ(ρι)ες, τον διπλασιασμό των προσλήψεων και τη μονιμοποίηση των καθαριστ(ρι)ών, καθώς και το τεράστιο ζήτημα της σχολικής στέγης στον Δήμο. Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Αθηνά, Α’ Σύλλογος και η ΕΛΜΕ Β’ και Ε’ Αθήνας με παρουσία και απολυμένων μεταναστ(ρι)ών. Συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματεα του δήμου Αλ. Τσιατσιάμη. Στη συνάντηση παραβρεθήκαν και δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσα τους και η δημ. συμβ. της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα και στο ΔΣ του ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, Ρέππα Ντίνα.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία καταθέσαν το σύνολο των αιτημάτων τους, στηλίτευαν την πολιτική κυβέρνησης και δήμου για την κατάσταση της καθαριότητας στα σχολεία και μάλιστα στην εποχή του covid19, επισήμαναν ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει από την 1η Σεπτέμβρη με πλήθος νέων αρμοδιοτήτων με το κοινό και όμως βρίσκονται σε αθλία κατάσταση από πλευράς καθαριότητας γιατί δεν υπάρχουν οι καθαριστ(ρι)ες στα σχολεία. Ιδιαίτερα κατήγγειλαν τη ρατσιστική διάταξη που απέλυσε 46 μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες και απαίτησαν την επαναπρόσληψή τους, τον άμεσο διπλασιασμό των προσλήψεων καθώς και τη μονιμοποίηση όλων. Ταυτόχρονα, έθεσαν και την ανάγκη επαρκείας σε υλικά καθαριότητας, αντισηπτικά, μάσκες κλπ. Έθεσαν με μεγάλη επίταση το ζήτημα της σχολικής στέγης θέτοντας τον δήμο μπροστά στις ευθύνες του. Απαίτησαν να σπάσουν τα τμήματα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα 12-15 παΐδια και να αναλάβει ο δήμος να βρει τους απαιτούμενους χώρους. Δήλωσαν ότι υπάρχουν τέτοιοι χώροι και κυρίως ότι οφείλει ο δήμος να συζητήσει αναλυτικά και άμεσα το ζήτημα.

Η δημοτική σύμβουλος της ΑΑΑθήνας, στην παρέμβαση της, επισήμανε έκτος των άλλων ότι η επαναπρόσληψη των μεταναστ(ρι)ών και η κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης είναι μέγιστο ζήτημα για όλους και ειδικά για την εκπαιδευτική κοινότητα που διδάσκει αντιρατσισμό στα σχολεία και δεν θα επιτρέψει να κατισχύσει στην πράξη μια τόσο απάνθρωπη καταφανώς ρατσιστική διάταξη που διατήρησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν στα σχολεία επί πολλά έτη και κανένας εκπαιδευτικός, γονιός, μαθητής δε θα δεχτεί να απολυθούν γιατί είναι μετανάστες. Επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής γιατί δεν έχει εξασφαλίσει το απαιτούμενο προσωπικό ώστε τα σχολεία να καθαρίζονται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί αρνείται να συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Σημείωσε μάλιστα ότι μήνες τώρα η ΑΑΑθήνας, όπως και άλλες παρατάξεις, ζητούν να υπάρξει ειδική συζήτηση στην ημερησία διάταξη του δημοτικού συμβούλιου για πρόγραμμα σχολικής στέγης και η δημαρχία δεν το φέρνει ποτέ ως θέμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, αποδέχτηκε τα προβλήματα, μετέθεσε τις ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της δημαρχίας και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει ρατσιστική τη διάταξη για τον αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών. Αποδέχτηκε ότι χρειάζεται να επαναπροσληφθούν όσοι μετανάστ(ρι)ες δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων και δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα αναζητήσει λύσεις για την επαναπρόσληψή τους, τονίζοντας, όμως, ότι δεν το εγγυάται. Για το αναγκαίο πρόσθετο προσωπικό στην καθαριότητα δήλωσε ότι θα καλυφτεί μέσω των 8μηνων προσλήψεων του ΟΑΕΔ. Δήλωσε ακόμα ότι θα γίνουν απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία πριν την έναρξη και ότι θα υπάρχει πλήρης επάρκεια σε υλικά. Στα ζητήματα της σχολικής στέγης επανέλαβε τη φιλολογία όλων των δημοτικών αρχών ως τώρα, ότι δεν υπάρχει κτηριακό απόθεμα στον δήμο και η Αθήνα είναι μια πόλη πολύ δύσκολη στα ζητήματα σχολικής στέγης. Μετά την επίμονη των εκπαιδευτικών σωματείων και των δημοτικών σύμβουλων δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα φέρει άμεσα το θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με το μέγιστο των δυνάμεων μας στον αγώνα του εκπαιδευτικού, γονεϊκού και αντιρατσιστικού κινήματος για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.

 • Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των καθαριστ(ρι)ών
 • Μόνιμες μαζικές προσληψεις
 • Κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης
 • Επαναπρόσληψη όλων των μεταναστ(ρι)ών ΤΩΡΑ!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κινητοποίηση συλλόγων εκπαιδευτικών στον Δήμο Αθήνας

 1. Η διαχρονικότητα της φιλολογικής κοροϊδίας » … η Αθήνα είναι μια πόλη πολύ δύσκολη στα ζητήματα σχολικής στέγης».
  Γειτονιά: Ακαδημία Πλάτωνος, Αίμωνος & Ευκλείδου. Περιοχή, αποκλειστικά, κατοικίας. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν 3 Δημοτικά Σχολεία, 1 δημόσιο – 60ο και 2 ιδιωτικά.
  2008: Η γειτονιά μαθαίνει ότι σε ένα μεγάλο οικόπεδο, στη μια από τις τέσσερις γωνίες, προετοιμάζεται η κατασκευή ενός πολυόροφου κτιρίου γραφείων με υπόγεια πάρκινγκ. Κάτοικοι ενεργοποιούνται αμέσως και μαθαίνουν ότι το οικόπεδο ανήκει στην τότε νομαρχία Αθηνών, με διορισμένο νομάρχη τον Σγουρό. Αποφασίζουν να συγκροτηθούν και να το αντιπαλέψουν. Με πολλές κινητοποιήσεις κατοίκων και γονιών των μικρών μαθητών, παραστάσεις στη νομαρχία και στο δήμο, κατορθώνουν το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Η διοίκηση Σγουρού, το 2009, αναγκάζεται να ακυρώσει το σχέδιο και ανακοινώνει ότι παραχωρεί το χώρο κατά χρήση για την ανέγερση 2 νηπιαγωγείων, βιοκλιματικών μάλιστα.
  Ακολουθούν οι συνήθεις διαδικασίες, που κρατάνε χρόνο. Ο χώρος χαρακτηρίζεται για σχολεία από το δήμο. Στη συνέχεια, εμπλέκεται το υπουργείο Παιδείας – όχι ο τότε ΟΣΚ, όπως θα έπρεπε, και αναθέτει την εκπόνηση των μελετών. Η εκπόνηση τραβάει περίπου 3 χρόνια. Αρχές του 2014, μαθαίνουμε ότι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την πολεοδομία του δήμου Αθήνας.
  Την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2014 για τις περιφέρειες και τους δήμους, παρελαύνουν όλοι οι υποψήφιοι από τη γειτονιά. Ειδικά, η Δούρου και ο Σγουρός υπόσχονται ότι η περιφέρεια Αττικής θα κατασκευάσει επί τέλους τα νηπιαγωγεία. Εκλέγεται, ως γνωστό, η Δούρου. Πολλοί και πολλές από όσους αγωνίζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, πίστεψαν ότι η γειτονιά θα δει «άσπρη μέρα». Όταν, μάλιστα, έγινε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πεποίθηση έγινε πολύ δυνατή. Η πραγματικότητα δεν άργησε πολύ. Σε συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων με την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου, παίρνουν κανονικά την κρυάδα. » Η περιφέρεια δεν θα κατασκευάσει τα νηπιαγωγεία γιατί θέλει να τα κατασκευάσει το υπουργείο παιδείας». Ζητήσαμε απαντήσεις σε πολύ εύλογα ερωτήματα. Από πότε το υπουργείο κατασκευάζει και δεν το κάνει ο φορέας που αντικατέστησε τον ΟΣΚ. Ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για να απευθυνθούμε. Που βρίσκεται η οικοδομική άδεια. Δεν μας απάντησαν ούτε τότε ούτε ποτέ.
  2020: Τα νηπιαγωγεία, βέβαια, δεν έχουν ανεγερθεί. Στο δήμο Αθήνας, ανερυθρίαστα, μιλάνε για «πολύ δύσκολη πόλη» όσον αφορά τη γη για σχολεία. Τα νήπια, όσα είναι τυχερά να βρουν μια θέση, στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, όπως η 2όροφη πρώην κατοικία στην οδό Επιδαύρου ή το ισόγειο κατάστημα στην οδό Πύλου.
  Να απαιτήσουμε ο δήμος Αθήνας να ενδιαφερθεί άμεσα γι αυτήν την υπόθεση και να προωθήσει όλες τις ενέργειες για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τα δυο αναγκαία νηπιαγωγεία. Μπορεί να το αναλάβει και ο ίδιος μια και η διοίκηση Μπακογιάννη θα άρχιζε «από κάτω», όπως είπε στην ορκωμοσία του στο Πάρκο της Ακ. Πλάτωνος. Λεφτά υπάρχουν, απ΄όσο διαπιστώνουμε ιδίοις όμασι και με ίδια, καθημερινά πάθη στο κυκλοφοριακό του «μεγάλου περιπάτου».

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s