Τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στο δημοτικό συμβούλιο στις 24/2/2020 (βίντεο)

  • 00.00-04.56: για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή
  • 04.57- 05.13: για τη χρήση γης στο Γκάζι
  • 05.14-06.24: για τις σχολικές επιτροπές
  • 06.25-06.57: για τους 43 επαναπροσληφθέντες εργαζόμενους της 3Κ
  • 06.58-07.20: για την αθώωση των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ
  • 07.21-09.13: για την παγκόσμια ημέρα γυναίκας στις 8 Μάρτη
  • 09.14-09.46: για τις υπερωρίες των εργαζομένων του δήμου
  • 09.47-11.25: …σχολικών επιτροπών συνέχεια

1. Για την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον δήμο της Αθήνας συνολικά και ειδικά για τα νηπιαγωγεία 39ο-125ο και 140ο

Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινείται η δημοτική αρχή Μπακογιάννη σχετικά με τη δημόσια εκπαίδευση. Ενώ γνωρίζει ότι το σχολικό έτος 2020-‘21 οφείλει να έχει 120-125 νέες αίθουσες για να στεγάσει τα προνήπια της πόλης μας με την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να υπάρξει αδιέξοδο.

Ένα τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα ανεύρεσης αιθουσών απαιτεί χρήματα τα οποία η δημαρχία Μπακογιάννη και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Αποστολόπουλος διαθέτουν μόνο για τους επενδυτές, τα κέρδη τους και τα επικοινωνιακά κόλπα της δημαρχίας.

Δεν επιθυμούν ούτε να βάλουν χρήματα ούτε όμως και να διεκδικήσουν, όπως θα όφειλαν από την κυβέρνηση. Τα παχιά λόγια είναι απολύτως υποκριτικά. Στην πράξη κρίνονται οι προθέσεις. Και οι δύο κυβερνήσεις, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είπαν πολλά αλλά δεν έκαναν τίποτα απολύτως.

Η δημαρχία Μπακογιάννη έφτασε στο σημείο να μελετά την «επίταξη» των αιθουσών εκδηλώσεων των δημοτικών σχολείων για να στεγάσει εκεί τα αναγκαία νέα τμήματα με την εφαρμογή της δίχρονης γυρίζοντας τα σχολεία της πόλης μας στη δεκαετία του ’80!

Στο «μάτι» έχουν βάλει κυρίως αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες αίθουσες των δημοτικών και στη συνέχεια τις αίθουσες των παιδικών σταθμών που δε θα στεγάζουν πια τα προνήπια!

Έτσι, αντί να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία με την δίχρονη να ανακουφίσουν περισσότερες οικογένειες, ανοίγοντας νέες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς από αυτές που θα απελευθερωθούν από τα προνήπια, η δημαρχία Μπακογιάννη, διαλέγει να συνεχίσει τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών που δεν βρίσκουν θέση αλλά και να δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια στο προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά τις ανάγκες της πόλης μας για νέες αίθουσες ανά δημοτική κοινότητα και ανά νηπιαγωγείο. Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής ότι δεν υπάρχουν ελέυθεροι χώροι και κάθε προσπάθεια θα γίνει με τους υπάρχοντες χώρους είναι απολύτως ψευδείς! Φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις νηπιαγωγείων της πόλης μας που αποδεικνύουν ότι αντικειμενικές δυνατότητες υπάρχουν, νοιάξιμο για να λυθούν λαϊκά προβλήματα δεν υπάρχει. Μόνο φανφάρες.

Α. Για τη μεταστέγαση των 39ου-125ου νηπιαγωγείων στην 4η δημοτική κοινότητα:

Πρόκειται για δυο νηπιαγωγεία που ακόμα και οι υπηρεσίες του δήμου χαρακτηρίζουν ως την ντροπή της πόλης. Στεγάζονται σε ένα παλιό νεοκλασικό που μισθώνει ο δήμος και το οποίο είναι απολύτως ακατάλληλο για εκπαιδευτικό ίδρυμα 100 και πάνω νηπίων το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Χωρίς μόνιμο σύστημα θέρμανσης, με απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που πέφτουν συνεχώς από τη χρήση θερμαντικών σωμάτων με αποτέλεσμα πολύ συχνά το νηπιαγωγείο να λειτουργεί χωρίς θέρμανση, με ξύλινα κουφώματα παραθύρων με τρομερή απώλεια θερμότητας και επικινδυνότητα γιατί κάποια από αυτά βλέπουν στο κενό απευθείας, με τουαλέτες στον εξωτερικό χώρο, με το τμήμα ένταξης, το τμήμα που έχει ως αποστολή να συνεισφέρει για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, να λειτουργεί στο διάδρομο, με μαρμάρινες και απότομες σκάλες.

Ο σύλλογος διδασκόντων καθώς και ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Αριστοτέλης έχει στείλει κατ’ επανάληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλές φορές υπομνήματα, οι σύλλογοι γονέων έχουν κάνει διαμαρτυρίες, έχουν μαζέψει υπογραφές. Έφτασαν στο σημείο να γίνουν αυτοί οι υπηρεσίες του δήμου, ψάξουν και να προτείνουν λύσεις. Όλοι και κυρίως οι υπηρεσίες αποδέχονται ότι πρέπει τα δυο νηπιαγωγεία να μεταστεγαστούν χτες! Οικόπεδα υπάρχουν: Σας έχουν υποδειχθεί τουλάχιστον 5 προτάσεις Ιωαννίνων και Ρεδεστού, Ιωαννίνων και Καλτεζών, Ιωαννίνων και Καπανέως, Ιωαννίνων και Βραχωρίου και πολλές ακόμα προτάσεις. Με τη μεταστέγαση αυτών των νηπιαγωγείων σε χώρους που σας έχουν ήδη προταθεί θα λύνατε και το θέμα της 2χρονης υποχρεωτικής. Είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης!

Β. η περίπτωση του 140ου νηπιαγωγείου στην 4η δημοτική κοινότητα:

Πρόκειται για ένα διθέσιο νηπιαγωγείο που λειτουργεί σε μία και μόνο αίθουσα του 144ο δημοτικού (δυο τμήματα σε μια αίθουσα) όπου τα νήπια διοχετεύονται σε διπλανά νηπιαγωγεία, που υποχρεώνεται να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες του δημοτικού που βρίσκονται μετά από έναν διάδρομο 30 μέτρων και αυτός είναι ένας λόγος για να μην λειτουργεί ολοήμερο. Ακριβώς δίπλα υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να κτιστεί νηπιαγωγείο που θα καλύπτει τις σημερινές ανάγκες καθώς και τις ανάγκες της 2χρονης υποχρεωτικής. Ο χώρος αυτός ανήκει κατά ένα μέρος στον δήμο και το υπόλοιπο στην Αττικό μετρό. Ο ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, ο σύλλογος γονέων του 144ου, η λαϊκή συνέλευση Σεπόλια-Κολωνός-Ακ. Πλάτωνα κατ’ επανάληψη στο παρελθόν διεκδίκησε με κινητοποιήσεις να ζητήσει ο δήμος από την Αττικό μετρό τον χώρο αυτό στα πλαίσια των ανταποδοτικών που όφειλε η εταιρεία. Ποτέ όμως δεν προχώρησε το ζήτημα. Είμαστε μπροστά σε μία ακόμα δυνατότητα που ο δήμος όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε για να λύσει χρόνια προβλήματα στην περιοχή του 4ου διαμερίσματος αλλά τα άφησε να χαθούν.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τον πολιτικό προσανατολισμό της προηγούμενης και της τωρινής δημοτικής αρχής. Καλούμε τη δημαρχία Μπακογιάννη:

Α) να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο το συνολικό της σχεδιασμό ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2020-‘21

Β) Να μπει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των παραπάνω νηπιαγωγείων και να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λύση της μεταστέγασή τους.

2. Κτηριακά επείγοντα προβλήματα στο 73ο και 85ο ΔΣ

Σοβαρότατα και χρόνια είναι τα προβλήματα στα κτηριακά πολλών σχολικών μονάδων. Πρόσφατα τα 73ο και 85ο Δημοτικά Σχολεία απέστειλαν στις υπηρεσίες του δήμου επείγοντα ζητήματα για αντικαταστάσεις τζαμιών και παραθύρων. Η έλλειψη αντιμετώπισής τους οδηγεί να καταστρέφεται σχολικό υλικό, όπως Η/Υ και φυσικά να υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τους μαθητές. Οφείλεται να τα επισκευάσετε άμεσα και μάλιστα όχι με χρήματα των σχολικών επιτροπών που είναι από τα λειτουργικά έξοδα αλλά με χρήματα από το ειδικό κονδύλι της ΣΑΤΑ

3. Για το Γκάζι

Ενημερώνουμε το λαό της Αθήνας και το δημοτικό συμβούλιο ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων τμήμα Αττικής πήρε απόφαση καταδίκης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη σημειακή τροποποίηση του Ο.Τ. του Γκαζιού. Και είναι ένας μόνο από τους φορείς που θα αγωνιστούν το επόμενο διάστημα για να ακυρώσουν αυτές τις αποφάσεις. Στην ανακοίνωσή του καλεί τη δημοτική αρχή να αποσύρει άμεσα αυτήν τη συγκεκριμένη πρόταση. Αντιθέτως, θα πρέπει να σεβαστεί το μνημείο, να μην ξεπεράσει τα πλαίσια της νομοθεσίας που το προστατεύει και οι επεμβάσεις συντήρησης να είναι αυστηρά τεκμηριωμένες στο πνεύμα που επιβάλλει η επιστημονική προσέγγιση των μνημείων της βιομηχανικής κληρονομιάς. Παιχνίδι και πολιτισμός δεν θα πρέπει να θεωρούνται εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

4. Ξανά για τις σχολικές επιτροπές

Συνεχίζεται η αδιαφάνεια στις σχολικές επιτροπές. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου πολλές σχολικές επιτροπές δεν έχουν αποστείλει στα σχολεία την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης ανά σχολική μονάδα. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο αντιδήμαρχος Ε. Καλαμπόκας επιμένει να διατηρεί το μαύρο στις ενημερώσεις. Μαύρο στην ενημέρωση σχετικά με τα χρήματα των σχολείων (η ΑΑΑθήνας έχει κάνει γραπτό αίτημα να ενημερωθεί σχετικά με τις κατανομές-αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί εδώ και 20 μέρες), μαύρο και για την κατάσταση στην Σχολική Επιτροπή ΠΕ της 1ης δημοτικής κοινότητας, για την υπεξαίρεση των χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης (επίσης, έχουμε κάνει γραπτό αίτημα στη νομική υπηρεσία του δήμου και δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση). Οι υπεύθυνοι δεν απαντούν ούτε καν στα ερωτήματα των μελών της σχολικής επιτροπής, πού είναι τα χρήματα, πόσο είναι το ποσό που λείπει, τα χρήματα που δόθηκαν στα σχολεία από πού πάρθηκαν. Είναι πρωτοφανής η αδιαφάνεια που επικρατεί. Κάποιοι επιδιώκουν να τα κουκουλώσουν. Δηλώνουμε ότι θα φέρνουμε το ζήτημα σε κάθε δημοτικό συμβούλιο μέχρι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σεβασμός στις ανάγκες των σχολείων.

5. Για τη δίκη των δύο φοιτητών της ΑΣΟΕΕ

Τέλος να ενημερώσουμε ότι οι δύο φοιτητές που δικάζονταν σήμερα γιατί συμμετείχαν στη συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων στην ΑΣΟΕΕ την Δευτέρα 11/11/2019, αθωώθηκαν πανηγυρικά. Κατέπεσαν όλες οι κατηγορίες και η σκευωρία που έχει στηθεί από τις δυνάμεις καταστολής κατ’ εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η αλληλεγγύη νίκησε και μαζί της νίκησε και η συλλογική διεκδίκηση. Γιατί όπως δήλωσαν στην απολογία τους οι δυο φοιτητές, το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το ατομικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s