Ντίνα Ρέππα: Να βάλουμε άμμο στα γρανάζια της συναίνεσης – συνέντευξη στην εφημερίδα Πριν

«Το κράτος παίρνει μέτρα, η κυβέρνηση ΝΔ στέλνει ΜΑΤ κι αστυνομία να τα εφαρμόσουν, η δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη συνδράμει και κλείνει συμφωνίες με τους “στρατηγικούς επενδυτές”. Η πόλη πουλιέται κομμάτι-κομμάτι, με τη δημοτική αρχή της Αθήνας πολιτικό μεσάζοντα της αγοραπωλησίας», σημειώνει μεταξύ άλλων στο Πριν η εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα, δημοτική σύμβουλος Αθήνας με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο για την εφημερίδα Πριν.

Ποια είναι τα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη τις πρώτες πενήντα μέρες;

Δυο φωτογραφίες χαρακτηρίζουν την πολιτική της νέας δημοτικής αρχής. Από τη μια η φωτογραφία με τα μικρά προσφυγόπουλα μέσα σε κλούβες των ΜΑΤ με πάνοπλους αστυνομικούς. Από την άλλη η χειραψία Μπακογιάννη-Μπαμπινιώτη μισή ώρα μετά, που σφράγιζε τη συμφωνία για την εμπορική εκμετάλλευση του κτηρίου από το οποίο βίαια εκτοπίστηκαν τα προσφυγόπουλα της πρώτης φωτογραφίας. Σε αυτές τις δυο εικόνες προσθέστε και την κατάθεση μήνυσης από τη δημαρχία Μπακογιάννη, στους νεολαίους που «τόλμησαν» να παρέμβουν στον 9.84 με ένα δεικτικό χιουμοριστικό μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής κι έχουμε πλήρη την εικόνα. Ο Κ. Μπακογιάννης εφαρμόζει το δόγμα «Νόμος, Τάξη, Κέρδη» στην πρωτεύουσα της χώρας με τη βασική συνδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη δημαρχία.

Ποιο είναι το σχέδιο τους;

Το κράτος παίρνει μέτρα, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει ΜΑΤ κι αστυνομία να τα εφαρμόσουν, η δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη συνδράμει και κλείνει συμφωνίες με τους «στρατηγικούς επενδυτές». Η πόλη πουλιέται κομμάτι-κομμάτι, με τη δημοτική αρχή της Αθήνας πολιτικό μεσάζοντα της αγοραπωλησίας. Γι’ αυτό στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις 3 εκατ. ευρώ ανάμεσα στον δήμο και την αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ «ΕΑΤΑ ΑΕ» για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Αθήνα.

Ακολουθούν με ευλάβεια συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Εκτεταμένες εκκενώσεις κτηρίων με τη δικαιολογία της πάταξης της εγκληματικότητας, εκδίωξη προσφύγων με το επιχείρημα της πάταξης της ανομίας, παρακμή κι εγκατάλειψη ελεύθερων και δημόσιων χώρων. Τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, κάθε γωνία και κλούβα των ΜΑΤ. Δήμος και κυβέρνηση συκοφαντούν περιοχές ολόκληρες ως χώρους εμπορίας ναρκωτικών, η αστυνομία σπρώχνει τις μαφίες σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, εκεί όπου τις κατευθύνει το «επιχειρησιακό σχέδιο». Η γη αλλάζει χέρια και χρήση. Οι κατοικίες μετατρέπονται ταχύτατα σε χώρους βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μεγάλων εταιρειών, τα νοίκια γίνονται δυσθεώρητα, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις γειτονιές, τα σχολεία φθίνουν χωρίς παιδιά, τα μικρομάγαζα εξυπηρέτησης καθημερινών αναγκών (μανάβικα, κρεοπωλεία κλπ) κλείνουν. Η πόλη «καθαρίζεται» από τους μόνιμους κατοίκους της για να εισβάλλουν οι στρατηγικές επενδύσεις μεγάλης κερδοφορίας.

Πείτε μας περισσότερα για αυτές τις δύο προγραμματικές συμβάσεις;

Αποτελούν τον οδικό χάρτη της πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής και είναι δυο συμβάσεις που τους όρους και την ορολογία τους θα τη ζήλευαν τα πιο δυναμικά τμήματα του κεφαλαίου. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία, Στρατηγικοί επενδυτές» είναι οι λέξεις που επαναλαμβάνονται πάνω από εκατό φορές στο κείμενο. Δεν θυμίζει σε τίποτα τοπική αυτοδιοίκηση, αντίθετα επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι δήμοι είναι τοπικό κράτος-επιχείρηση, προσανατολισμένο στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξή τους και την κερδοφορία τους. Αφορά το μεγάλο deal για την «ανάπλαση του χώρου» επιλεγμένα στο μεγάλο τουριστικό-ξενοδοχειακό κεφάλαιο. Αυτό που λείπει εντελώς, απουσιάζει έστω και για τα μάτια του κόσμου, είναι το περιβάλλον και η προστασία του, τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας. Τα εισηγητικά θυμίζουν τις πιο νεοφιλελεύθερες πένες.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο καταγγείλατε τη δημοτική αρχή και τη Ν. Αραμπατζή, πρόεδρο του 9.84 που υπέβαλε μήνυση εναντίων των νεολαίων από τη Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, μεταναστών/-τριών, διεθνιστών/-τριων και αλληλέγγυων, που έκαναν παρέμβαση στον 9.84 Γιατί;

Γιατί είναι πρωτοφανής κίνηση ολοκληρωτισμού η ποινικοποίηση συμβολικών πολιτικών πράξεων, όπως αυτή στον 9.84. Τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνονται καθημερινά από γέννηση κόσμου. Η παρέμβαση των εκπαιδευτικών στην ΕΡΤ το 2010 λίγες μέρες μετά το 1ο μνημόνιο, οι καταλήψεις των υπουργείων το 2011, η παρέμβαση των συνδικάτων στο υπουργείο εργασίας το 2018 όταν ψηφιζόταν ο αντισυνδικαλιστικός νόμος, τα πανό στην Ακρόπολη και στα υπουργεία, οι μαθητικές καταλήψεις είναι μερικές μόνο από τις χιλιάδες παρόμοιες συμβολικές πολιτικές παρεμβάσεις που φυσικά δεν οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Η μήνυση έγινε κατά παραγγελία του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη, όπως ομολόγησε ο ίδιος ύστερα από τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ενοχλήθηκε από το μήνυμα που αποκάλυπτε την πολιτική του στην πόλη κι ήθελε να στείλει αυταρχικό μήνυμα καταστολής. Η εκλεγμένη δημοτική αρχή που δεν μηνύει ούτε για σοβαρές οικονομικές παραβάσεις προχώρησε σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση απέναντι στους δημότες της αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό της πρόσωπο κάτω από τη μάσκα της συναίνεσης.

Ο δήμαρχος σας κατηγόρησε για «δωσίλογο», επειδή αποκαλύψατε τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με τον 9.84. Τι του απαντάτε;

Η τοποθέτηση αυτή του Κ. Μπακογιάννη θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη. Κατηγορεί αυτός που κατέδωσε, μήνυσε, έσυρε στα δικαστήρια και οδήγησε στην καταδίκη των νεολαίων που έκαναν παρέμβαση στον 9.84, την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα και εμένα προσωπικά για «δωσιλογισμό» επειδή καταγγείλαμε το κρεσέντο αυταρχισμού και πυγμής. Ο Κ. Μπακογιάννης δεν είναι ανιστόρητος. Γνωρίζει τι είναι δωσιλογισμός και ξέρει ότι αφορά τον ίδιο και την παράταξή του γιατί όπως ομολόγησε ζήτησε από την πρόεδρο του 9.84, Νίκη Αραμπατζή  να προχωρήσει σε μήνυση. Ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι να συκοφαντήσει, αποπροσανατολίσει και στοχοποιήσει την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα για να αποτρέψει τις μελλοντικές καταγγελίες μας για την πολιτική τους.

Ποια ήταν η στάση των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα αυτό;

Όσες μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας όφειλαν και οφείλουν να απαιτήσουν να αποσύρει τη μήνυση η δημοτική αρχή και η πρόεδρος του 9.84 και να δηλώσουν ότι δεν έχει την πολιτική τους στήριξη. Όπως ο Γ. Βουλγαράκης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μπακογιάννη για τη μήνυση και δήλωσε τη στήριξή του, έτσι και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης-Σοφιανός, της Ανοιχτής πόλης-Ηλιόπουλος, της Αθήνα είσαι εσύ-Γερουλάνος, όφειλαν να την καταγγείλουν. Δεν το έκαναν. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν είπαν μια λέξη κατά της μηνυτήριας παραγγελίας του δημάρχου. Επικράτησε σιωπή και συναίνεση. Μη γελιόμαστε. Εκεί βασίστηκε και η δημοτική αρχή και στη δίκη παραβρέθηκε με κατηγόρους. Την απελευθέρωσαν οι άλλες δημοτικές παρατάξεις που έδειξαν ανοχή και συναίνεση.

Καλεστήκατε στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτή;

Παραγγελία μήνυσης, παραγγελία κατηγόρων, παραγγελία δίκης και καταδίκης. Η ακροαματική διαδικασία ήταν πολύ αποκαλυπτική! Κατέπεσαν όλες οι κατηγορίες. Μέχρι να παραγγείλει μήνυση ο Κ. Μπακογιάννης, δεν υπήρχε τίποτα. Ακόμα και ο αστυνομικός που πήγε στο σταθμό, καταγράφει για ειρηνική παρέμβαση, χωρίς βία, ζημιές και απειλές. Μετά την υποβολή μήνυσης εφευρέθηκαν όλες αυτές οι κατηγορίες και οι κατήγοροι. Αλλά  το δικαστήριο δεν άκουσε τίποτα γιατί η δίκη ήταν πολιτική και η απόφαση ήταν προειλημμένη. Οι νεολαίοι καταδικάστηκαν σε οχτώ και δέκα μήνες με τριετή αναστολή γιατί παρέμβηκαν με ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα στο δημοτικό ραδιόφωνο! Θα ακολουθήσει φυσικά έφεση. Οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο έχουν πια τεράστια ευθύνη να πάρουν θέση. Γιατί η πρόεδρος του 9.84 ως μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του σταθμού ορίστηκε από την παράταξη Αθήνα Ψηλά-Μπακογιάννη αλλά ψηφίστηκε και από τις παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη-Ηλιόπουλος, Λαϊκή Συσπείρωση-Σοφιανός, Αθήνα είσαι εσύ-Γερουλάνος.

Η άρνηση της δημοτικής αρχής στο αίτημα μετονομασίας της οδού Γλάδστωνος σε «Ζακ Κωστόπουλος» τι σηματοδοτεί; Ποια στάση κράτησε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα;

Ο Κ. Μπακογιάννης ακολούθησε τη γνωστή πλέον και πολυπαιγμένη τακτική. Αρνήθηκε την πρόταση, αφού πρώτα παπαγάλισε γλυκανάλατες κουβέντες για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία και πρότεινε παραπλανητικά ένα μνημείο ενάντια στο μίσος, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, στα πλαίσια της εθνικής συμφλίωσης και της αγάπης!!! Ήταν φανερή η απέλπιδα προσπάθεια του να παρουσιάσει τα ρατσιστικά κίνητρα στο λιντσάρισμα του/της Ζακ/Zackie ως μίσος γενικώς κι έτσι να τσουβαλιάσει τα θύματα με τους θύτες. Αν υπάρξει κάποιο μνημείο τελικά, δεν θα είναι μνημείο μνήμης αλλά μνημείο παραπλάνησης. Εμείς συμφωνήσαμε  με την πρόταση της Ανοιχτής πόλης γιατί θεωρούμε ότι η πόλη πρέπει να θυμάται και να αγωνίζεται. Υπογραμμίσαμε ότι ο/η Ζακ/Zackie δεν ήταν θύμα γενικώς μίσους και μισαλλοδοξίας αλλά θύμα ενός αποτρόπαιου ρατσιστικού εγκλήματος με τη συμμετοχή της αστυνομίας. Ο ίδιος ήταν μαχητικός υπερασπιστής της διαφορετικότητας, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων καθώς και των αδύναμων και κοινωνικά αποκλεισμένων.

Στις ψηφοφορίες για τον ορισμό μελών στα ΔΣ οργανισμών και επιχειρήσεων του δήμου επικράτησε συναίνεση. Είναι δυνατόν και παρατάξεις που μιλούν στο όνομα της Αριστεράς να συμμετέχουν στη διαχείριση στο μοίρασμα των οφιτσίων;

Η νέα δημοτική αρχή βασίζει τη δύναμη της στη συναίνεση όλων των βασικών δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικό της συναίνεσης αυτής είναι η στάση των παρατάξεων για τα ΔΣ οργανισμών και επιχειρήσεων. Οι τέσσερεις πολιτικές δυνάμεις (Αθήνα Ψηλά-Μπακογιάννης, Ανοιχτή Πόλη-Ηλιόπουλος, Αθήνα είσαι εσύ-Γερουλάνος, Λαϊκή Συσπείρωση-Σοφιανός) αλληλοψηφίστηκαν σε όλα τα ΔΣ.  Ψηφίστηκαν και εκεί που δεν έβαζαν υποψήφιο ή δεν εξέλεγαν μέλος. Και όσο αναφορά την Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ), είναι αναμενόμενη η συναίνεση. Άλλωστε υπάρχει σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από τον άλλο πόλο του αστικού διπολισμού. Αλλά η θετική ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πολιτικά καταδικαστέα γιατί δηλώνει σιωπηρή αποδοχή του ρόλου τους και της λειτουργίας τους. Η υπερψήφιση των υποψηφίων των παρατάξεων της αστικής διαχείρισης από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης δείχνει τα όρια της αντιπολιτευτικής της τακτικής. Η στάση αυτή αποτελεί το άλλοθι στην αντεργατική κατεύθυνση της πολιτικής τους και δε συμβάλλει στην αποκάλυψη του ρόλου των εκπροσώπων των αστικών παρατάξεων σε αυτά καθώς και του προσανατολισμού αυτών των οργανισμών και ανώνυμων εταιρειών. Είναι «εντός των ορίων» του Κλεισθένη και της οικονομικής πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν επιδιώκει να σπάσουν αυτά τα όρια μέσα από την ανάπτυξη κινήματος.

Απέναντι σε αυτή τη συναίνεση, ποιους στόχους θέτει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα;

Θα είμαστε η άμμος στα γρανάζια τους, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε ότι επιδιώκουν να καλύψουν. Θέλουμε να «ακουστεί η φωνή όλων εκείνων που μέχρι τώρα δεν είχαν φωνή» και θα συμβάλλουμε να μετατραπεί σε κίνημα αντίστασης στους δρόμους της πόλης ικανό να ανατρέψει τις αστικές επιδιώξεις σε αυτή.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s