Ανατρεπτικό πλαίσιο και μέτωπο για την υπεράσπιση της Υγείας – Μιχάλης Ρίζος

Ρίζος Μιχάλης, γιατρός παθολόγος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Αττικό, γραφείο ΠΕ ΝΑΡ. Εισήγηση στην εκδήλωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο με τίτλο «Υγεία στην Αθήνα»

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες της Αθήνας,

είμαστε εδώ σήμερα, όχι απλά για να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις, για να βγάλουμε μεγάλους λόγους,

αλλά για να παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο ανατρεπτικού αγώνα απέναντι σε μια πολιτική που φυλακίζει τις ζωές μας, εμπορευματοποιεί την υγεία και την περίθαλψη, κονταίνει τις ανάγκες των ανθρώπων του 21ου αιώνα,

είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα του αγώνα και της ανατροπής σε κάθε εργαζόμενο, φτωχό, άνεργο, άνθρωπο της δουλειάς και του μεροκάματου, νέου και νέας που παλεύουν χωρίς ανάσα, σε συνεχή 12ωρα και δουλειά ακόμα και τις Κυριακές για ένα μηνιάτικο των 300 ευρώ

είμαστε εδώ για να μπούμε σφήνα στην άθλια αντιπαράθεση των συστημικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, της Χ.Α. που δεν βγάζει κουβέντα για τα λαϊκά προβλήματα στην υγεία) και των δημαρχαίων εκπροσώπων τους που μέσα από τις στημένες ερωτήσεις των πάνελ τους προσπαθούν να επιβάλουν την ατζέντα του «νόμου και της τάξης», της «ασφάλειας», της επιχειρηματικότητας, της εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης, των αποδοτικών ή προβληματικών απορροφήσεων των ΕΣΠΑ και του «νοικοκυρέματος» για όλο και περισσότερα ματωμένα πλεονάσματα. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ δεν έχουν να πουν τίποτα για την άθλια κατάσταση της δημόσιας υγείας, την ταπείνωση του ασθενή, του εξαρτημένου, του φτωχού, του κοινωνικά αποκλεισμένου που μάταια αναζητά ολοκληρωμένη και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες δημόσια περίθαλψη

είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε το ευρωσφαγείο, να βγούμε έξω από τη δημοσιονομική φυλακή της Ε.Ε. που κονιορτοποιεί τις κοινωνικές δαπάνες, τη δημόσια υγεία και παιδεία, τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα

για να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Αθήνας να έρθει στο προσκήνιο η «πίσω αυλή» της πόλης

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, ξεκινάμε από μια θεμελιώδη θέση:

Η παροχή δημόσιας, δωρεάν και πλήρους (σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις) υγείας δεν είναι απλά μια ουδέτερη κρατική ή δημοτική υποχρέωση, μια ένδειξη φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης. Η πολιτική για την υγεία έχει ταξικό πρόσημο, προσανατολισμό και στόχους. Έστω και τη σημερινή – πολύ μερική, περιορισμένη και ανισόμετρη παροχή δημόσιας περίθαλψης – δεν μας τη χάρισε κανείς. Είναι κατάκτηση του εργατικού κινήματος, προϊόν πολύχρονων αγώνων. Χώρια που δεν μας τη δίνουν τζάμπα. Την έχουμε χρυσοπληρώσει με τους φόρους και τα χαράτσια που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές, με τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, με τη φθορά της εργατικής μας δύναμης (υποτυπώδης προστασία και μέτρα υγιεινής, ασφάλειας) με τις δολοφονίες εργαζομένων (που τις βαφτίζουν ατυχήματα) και μάλιστα εργαζομένων της πιο μαύρης εκμετάλλευσης (ντελιβεράδες, κοινωφελή στους ΟΤΑ, εργολαβικοί στα πετρέλαια, οικοδόμοι). Με τα μνημόνια σήμερα, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν κατά 55% λιγότερα και οι ασθενείς πληρώνουν 45% περισσότερα.

Στη σημερινή περίοδο, ακόμα και αυτή τη δωρεάν περίθαλψη μας τη στερούν. Κράτος, κυβερνήσεις, ΕΕ, μελέτες δήθεν επιστημονικές που έχουν εκπονηθεί στα γραφεία των μεγαλοεπιχειρηματιών, την παρουσιάζουν ως κοστοβόρα! Και σε αυτό το πεδίο δηλ. μας λένε αχάριστους, ότι ζητάμε και καταναλώνουμε πολλά. Γιατί, όπως και στους μισθούς, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις θέλουν να μας απαξιώσουν, να συμπιέσουν κι άλλο την αξία της εργατικής δύναμης, και εξωεργασιακά – στο επίπεδο της αναπαραγωγής της. Θέλουν να μειώσουν την αξία μας για να αυξήσουν την υπεραξία τους! Αυτοί, που βγάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων, που όταν αρρωσταίνουν νοσηλεύονται σε μονόκλινα – σουίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια των βορείων προαστίων και όχι στα άθλια ράντζα των διαδρόμων του ΑΤΤΙΚΟΥ ή του Ευαγγελισμού. Εδώ και χρόνια, και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σήμερα, εφαρμόζουν πολιτικό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης, παράδοσης της στις πολυεθνικές. Για το κεφάλαιο, στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, που τα πάντα γίνονται «επένδυση» και «επιχείρηση» η υγεία μυρίζει κέρδος και μάλιστα μεγάλο. Από το κόστος στο κέρδος λοιπόν. Και για να γίνει αυτό θέλουν να μας πείσουν, να μας κάνουν να το πιστέψουμε βαθιά α) ότι η υγεία είναι ατομική υπόθεση και όχι κρατική υποχρέωση και β) ότι παίρνεις όσο πληρώνεις (νόμος της αγοράς)

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια θητείας της κυβέρνησης πρώην ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και νυν ΣΥΡΙΖΑ-πρώην ΑΝΕΛ – πρώην ΠΑΣΟΚ και πρώην ΝΔ. Στα βασικά ζητήματα που μας απασχολούν ως εργαζόμενους, ως υγειονομικούς, ως ανθρώπους η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλακτη (όπως και με την προηγούμενη). Αυτή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει ψηλά στην ατζέντα της την υγεία και ότι έχει κάνει έργο. Ότι στηρίζει το ΕΣΥ και τα βάζει με τα ιδιωτικά συμφέρο­ντα. Ότι φρόντισε τους ανασφάλιστους! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Ο ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη ρήξη που κάνει είναι με λαό και τους μισθωτούς υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρομεσαίους αυτοαπα­σχολούμενους που τους εξοντώνει. Από την άλλη ενισχύει τα νέα επιχειρηματικά τζάκια της περίθαλψης (Ίδρυμα Νιάρχος και Ωνάση, ΑΕΜΥ, ξένα funds, εργολαβικές εταιρείες στο δημόσιο, στήριξη της βιομηχανίας των κλινικών μελετών σε συμμαχία με τους μεγά­λους ασφαλιστικούς και φαρμακευτικούς ομίλους, νέο μεγαλοδι­ευθυντικό-μεγαλοπανεπιστημιακό κατεστημένο και νέα διαπλοκή μαζί του μέσω.

Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο υγείας συμβατό με τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού: με τον μεγάλο ιδιωτικό το­μέα βασικό πυλώνα του, τα μικρομεσαία ιατρεία κατε­στραμμένα και το δημόσιο, υβρίδιο εμπορευματοποιη­μένων υπηρεσιών για τους έχοντες και υποβάθμισης για τους πολλούς και καταφρονεμένους.

Ας δούμε συγκεκριμένα:

Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί παραμένουν μνημονιακοί και ταξικοί. Τα ελάχιστα ποσά που δόθηκαν παραπάνω για την υγεία πάνε για την ξεχρέωση των προμηθευτών και όχι του λαού (γι αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ κλπ μετατρέπονται σε λογιστές-ελεγκτές των πλεονασματικών στόχων). Στους εργαζόμενους δεν έχει επιστραφεί τίποτα από τα κλεμμένα των μνημονίων.

Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ.

Παρά τη θηριώδη πλεονάσματα μέχρι (5,5 δις ευρώ) – (τόσο προσδιόρισε η κυβέρνηση το δημοσιονομικό χώρο μέχρι το 2021 στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλλε στην Κομισιόν) οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν από 5,2% στο 4,7% του ΑΕΠ (όπως και όλες οι δημόσιες επενδύσεις).

 • Η συμμετοχή του λαού στη φαρμακευτική δαπάνη από το 9% εκτινάχτηκε στο 30% τα τελευταία 5 χρόνια.
 • Και όπου απουσιάζει το κράτος… πλακώνουν οι χορηγοί! Μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι και εφοπλιστικά ιδρύματα που βάζουν χέρι στο ΕΣΥ στην αρχή ως δωρητές – φιλάνθρωποι και μετά ως μέτοχοι – συνιδιοκτήτες. Έχουν αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις προμήθειες, με βάση τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών και όχι τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής υγείας. Το σκάνδαλο Novartis είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κανονική ιδιωτικοποίηση! Το Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι ο προπομπός για το μέλλον των δομών Υγείας οι οποίες θα λειτουργούν πλέον ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις. Όσες δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό θα κλείνουν. Με αυτό το κριτήριο φτιάχνουν τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων και σχεδιάζουν την ολοήμερη (ιδιωτική!) λειτουργία τους.

Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης διευρύνονται και σήμερα κυμαίνονται περίπου στο 25% του συνόλου του προσωπικού. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το «κόστος λειτουργίας τους», ενώ ολόκληρο το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της για παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Η ΕΕ, κυβερνήσεις και αστοί επιστήμονες έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών αποκατάστασης της υγείας για το λαό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «κόφτης» – και μάλιστα έναντι ποινής – προκειμένου το «κόστος» του κάθε ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει το όριο του πετσοκομμένου προϋπολογισμού. Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή του, στις ΤΟΜΥ προβλέπεται 10λεπτη «εξέταση» ανά ασθενή, από ένα γιατρό που θα έχει σύμβαση εργασίας για 2 χρόνια, με τα ελάχιστα «βασικά πακέτα» να μην παρέχονται καν λόγω ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό.

Στη Μεγάλη Βρετανία, στην ΠΦΥ εξοικονομήθηκαν 875 εκατομμύρια λίρες από τη μη παραπομπή ασθενών σε νοσοκομείο από τον γενικό – οικογενειακό γιατρό. Ο γενικός γιατρός παίρνει μπόνους αν δίνει λίγα παραπεμπτικά για νοσοκομείο, αν συνταγογραφεί ελάχιστες εξετάσεις και φάρμακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε, παράλληλα, τη δυνατότητα της Τοπικής Διοίκησης να χρηματοδοτεί δημιουργία μονάδων Υγείας, εξοπλισμό, μισθοδοσία προσωπικού, παροχή επιδομάτων. Με λίγα λόγια, μετακυλίεται η κρατική ευθύνη στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας, ενώ ανοίγει το δρόμο της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των μονάδων Υγείας όσον αφορά στην ανάπτυξη και στις Περιφέρειές τους, δίνοντας παραπέρα χτύπημα στον ενιαίο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από δήμους και Περιφέρειες.

Στη Δανία, ήδη οι υπηρεσίες Υγείας είναι στην ευθύνη των Περιφερειών, τα κρατικά κονδύλια μειώνονται χρόνο με το χρόνο κι αναζητούνται τρόποι «μείωσης του κόστους» και «αύξησης των εσόδων». Έτσι, οι κλινικές Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία είναι ανοιχτές για λιγότερες ώρες, κυριαρχούν οι μεγάλες λίστες αναμονής, ελλείψεις σε εξοπλισμό. Το 30% των νέων αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω κόστους. Σε δημόσια νοσοκομεία οι ετοιμόγεννες γυναίκες φέρνουν από το σπίτι σεντόνια και κουβέρτες που θα χρησιμοποιήσουν, πληρώνουν το φαγητό τους, αυξάνεται ο αριθμός γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική.

Για του λόγου το αληθές, στην Ελλάδα, σε έκτακτη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 24/1 στο υπουργείο υγείας για την υπερπληρότητα των κλινών στις γενικές αποφασίστηκε (οι λέξεις έχουν τη σημασία τους): α) ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την «πρώτη γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων, ώστε η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας να είναι πιο ορθολογική και να κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν! (ο κόσμος εισάγεται δηλ. για πλάκα στα νοσκομεία), β) ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου

Θέλουν να μας μάθουν να ζούμε χωρίς πολλά δικαιώματα, να επιβιώνουμε με την ελεημοσύνη των Ιδρυμάτων και των ΜΚΟ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Ισχυρή άνοδο της τάξης του 75% σημείωσαν τα κέρδη των εισηγμένων ομίλων για το 2018

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:

Υπερπλήρωση των νοσοκομείων με ράντζα, το black out στις γενικές εφημερίες, έλλειψη κρεβατιών, κλινών ΜΕΘ, κέντρων αποκατάστασης και φροντίδας στους χρόνιους πάσχοντες, αναβολές χειρουργείων και κρίσιμων θεραπειών, κλειστά νοσοκομεία, συρρίκνωση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το σφαγείο των ΚΕΠΑ και του κοψίματος επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων συνεχίζεται.

Από τον ΙΣΑ:

 • 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών)και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.
 • 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί.
 • Η αναλογία στο δήμο Αθήνας είναι 1 οικογενειακός γιατρός να έχει υπό την εποπτεία του 10.000 κατοίκους (!!!)
 • αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν, από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα.
 • το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας
 • το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, όλα αυτά οφείλονται καθαρά σε πολιτικές επιλογές. Στα μνημόνια, το δημοσιονομικό σφαγείο της Ε.Ε., το μεταμνημονιακό καθεστώς των ματωμένων πλεονασμάτων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Για μεγάλο μέρος της φτωχολογιάς, της εργατικής τάξης, των ανασφάλιστων το δημόσιο σύστημα υγείας σήμερα εξασφαλίζει μια όπως – όπως νοσηλεία σε διαδρόμους, χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις, με αναβολές χειρουργείων, μη διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ όταν χρειάζονται, πολύμηνες λίστες αναμονής, καθυστερήσεις ακόμα και σε κρίσιμες χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες.

Επαναλαμβάνουν το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ότι παραλάβανε ένα ΕΣΥ υπό διάλυση, την πρώτη τετραετία καταφέρανε να το σώσουν και τώρα θα ξεκινήσουν την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων όπως τα ράντζα (μας καλούν δηλ. να τους ψηφίσουμε για να συνεχίσουν τη «σωτηρία»). Τα ίδια που έλεγαν κι οι προηγούμενοι. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική, τώρα τελευταία και τις ίδιες δικαιολογίες.

Αυτή είναι η «προοδευτική» πολιτική του Τσίπρα απέναντι στο «ακροδεξιό σκότος». Με αυτή την πολιτική είμαστε αντίπαλοι. Το υγειονομικό κίνημα και ο κόσμος δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Επιτρέψτε μας επίσης να υποστηρίζουμε με σθένος τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη της, όχι τα ιδιωτικά μαγαζιά και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

 Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, οι ένοχοι γι αυτή την κατάσταση δεν είναι ανώνυμοι. Ούτε πρέπει να τους κρύβουμε, όπως κάνουν κάποιοι, δήθεν «ακομμάτιστοι» και «ανεξάρτητοι» πολιτικοί, δήμαρχοι, συνδικαλιστές (που παίρνουν όμως κατευθείαν γραμμή από τα κομματικά γραφεία του Αλέξη, του Κυριάκου και της Φώφης), για να αθωώνουν τα αφεντικά και τους κομματικούς προστάτες τους. Την πολιτική αυτή προωθούν από κοινού, συνειδητά και χωρίς δισταγμό, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι πλουτοκράτες – «επενδυτές», με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αρκετούς κομπάρσους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Λεβέντηδες). Η πολιτική αυτή λέγεται «δημοσιονομικός χώρος», το νέο ιερό δόγμα της κυρίαρχης πολιτικής. Που σημαίνει, πρώτα κέρδη, πρώτα το χρέος, πρώτα οι υποχρεώσεις στην ΕΚΤ, πρώτα η επιτροπεία και οι Βρυξέλλες, πρώτα το ΝΑΤΟ και οι εξοπλισμοί, πρώτα το στύψιμο του λαού με τα ματωμένα πλεονάσματα και ότι περισσέψει (τα ψίχουλα) για το λαό, την υγεία και τις ανάγκες του. Σε αυτή την πολιτική μας καλούν μάλιστα να πούμε κι ευχαριστώ.

 Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αυτή η «φυλακή» δεν αντιμετωπίζεται απλά με συνδικαλιστικά αιτήματα για το «μικρό», το «καθημερινό», το «δικό μας» και βλέπουμε. Το ρήξη και έξοδος από το δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ, αυξήσεις μισθών και όχι των κερδών, μόνιμη – σταθερή δουλειά, λεφτά για την υγεία όχι το ΝΑΤΟ και τις τράπεζες, αποκλειστικά δημόσια υγεία, ανατροπή της επιτροπείας και των μνημονιακών νόμων – δεσμεύσεων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗ. Είναι ζωτική ανάγκη για τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μνημονιακή πραγματικότητα και τα «ματωμένα» πλεονάσματα.

Οι δημοτικές ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές κινήσεις πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αυτό. Χρειάζεται όμως να τα βάλουμε και με τη λογική της διαχείρισης, του μικρότερου κακού και του «δεν μπορούμε, τι να κάνουμε».

Θα πούμε όχι στα 8μηνα και 12μηνα του ΟΑΕΔ – δεν θα τα ανεχτούμε στο όνομα του δεν «βγαίνει η δουλειά», δεν θα διαπραγματευτούμε τίποτα άλλο από μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους, καμιά απόλυση. Θα πάμε κόντρα στους αντεργατικούς νόμους που νομιμοποιούν την ελαστική εργασία, τα ράντζα, τις μειώσεις μισθών, την ιδιωτική επίσκεψη. Αν υποκύψουμε στο δίλημμα «από το να μείνουμε στο δρόμο καλύτερα στο ράντζο, από ανεργία καλύτερα το 8μηνο, από την πείνα καλύτερα και τα 300 ευρώ, από την απόλυση καλύτερα να μη μιλάμε», το χάσαμε το παιχνίδι.

Ο αντιδραστικός διπολισμός που διαρκώς μας εκβιάζει ότι αν φύγω εγώ θα έρθει το χειρότερο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Όλοι όσοι ψηφίζουν και εφαρμόζουν μνημόνια είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ. ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ (χωρίς εμάς δεν λειτουργούν ούτε νοσοκομεία ούτε τίποτα), τον διεκδικούμε για μια ελεύθερη και αξιοβίωτη ζωή.

 Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

όλοι ξέρουμε ότι είναι προεκλογική περίοδος και θα πλακώσουν πάλι διάφοροι πρόθυμοι, στα νοσοκομεία, τα δημοτικά ιατρεία, το ΑΤΤΙΚΟ το επισκέφτηκε πρόσφατα και ο Κ. Μητσοτάκης… Και είπε τα ίδια ακριβώς που λέγανε οι βουλευτές (και νυν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ) το 2014, ενώ έκανε ακριβώς τα αντίθετα όταν ήταν κυβέρνηση. Όπως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έλεγαν τότε, και στην ουσία διατηρούν τα κεκτημένα Μητσοτάκη, Γεωργιάδη. Επίσκεψη έκαναν και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Φυσικά ήταν επισκέψεις για τις κάμερες. Είμαστε με τους αγωνιστές… όχι τους πολιτικάντηδες. Να τους μαυρίσουμε όλους αυτούς, να τους εκδικηθούμε για όσα μας κάνανε και για όσα μας ετοιμάζουν!

 Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Αυτά θα τα κατακτήσουμε με άλλο εργατικό και δημοτικό κίνημα. Να τελειώνουμε με τους πουλημένους και τις επικίνδυνες, καρικατούρες που τις βαφτίζουν κίνημα και κινητοποιήσεις.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Θέλουμε σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες απέναντι στους δημάρχους, την κυβέρνηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές, όχι δίπλα τους. Για να ξαναδώσουμε ουσία και περιεχόμενο σε αξίες όπως ο αγώνας, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η συναδελφικότητα, η ελπίδα. Να αυτοοργανωθούμε για να αντέξουμε στους δύσκολους καιρούς. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς παντού! Οι πλειοψηφίες στην ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ κάνουν τα πάντα για να μην συντονίσουν και κλιμακώσουν τους αγώνες, ενώ στις ανακοινώσεις τους δηλώνουν και «αντιμνημονιακοί». Περιορίζονται σε «αντι-Πολακικά» σώου και σε κίνημα των δελτίων τύπου. Αναπαράγουν την αστική σκανδαλολογία. Δεν είναι χαζοί. Το κάνουν επίτηδες. Η ΓΣΕΕ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις και τους βιομήχανους.

Μας δίνει πολύ μεγάλη δύναμη ο λαός της Αθήνας που είναι μαζί μας.

Διεκδικούμε και οργανώνουμε κινητοποιήσεις για:

 • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια για όλους χωρίς καμιά προϋπόθεση (ανασφάλιστους, άνεργους και τα μέλη της οικογένειας τους). Έξω τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι «χορηγοί» από την υγεία.
 • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
 • Να σταματήσει η αθλιότητα των ράντζων στα νοσοκομεία. Να ξαναλειτουργήσουν τα κλειστά νοσοκομεία.
 • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο., με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Μονάδες ΠΦΥ που να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s