Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη καταστρέφει τον λόφο Στρέφη εντελώς παράνομα και με τη βία, για να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες για να προχωρήσουν το πρόγραμμα του εξευγενισμού-τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης μιας ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Την Τρίτη 1 Νοέμβρη, από πολύ νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το μεσημέρι, φορτηγά και μηχανήματα, με τη συνοδεία ομάδων ΔΡΑΣΗ-ΔΙΑΣ-ΥΜΕΤ, αλλά και ακόλουθων «επιστημόνων»-μηχανικών, του παραδιοικητικού μηχανισμού του δημάρχου, κατέστρεψαν τμήμα του λόφου (διέλυσαν ξύλινα σκαλοπάτια και χωμάτινους διαδρόμους ενώ διάνοιξαν και νέους δρόμους) για να μεταφέρουν υλικά.

Η αλαζονεία της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, αποτυπώνεται γλαφυρά και στους υποτιθέμενους μηχανισμούς που η ίδια έχει ορίσει, όπως την πρόεδρο της Επιτροπής Έργου, η οποία, σύμφωνα με την σύμβαση Μπακογιάννη-Prodea, είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και τον έλεγχο των εργασιών, την άμεση επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν κ.λπ. Η εν λόγω μηχανικός δήλωσε αναρμόδια και επιβεβαίωσε ότι μέχρι και τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της στον λόφο. Εν τέλει μάθαμε ότι εμφανίστηκε εν τέλει την Τρίτη 1/11 με το ίδιο αλαζονικό ύφος που διακατέχει τη δημοτική αρχή.

Την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, η κατάσταση παρέμεινε έκρυθμη, με κατοίκους να ζητούν να σταματήσουν τα έργα μέχρι να προσκομιστούν οι απαραίτητες άδειες των εργασιών. Μετά από αντιπαραθέσεις, κατέληξαν πάλι στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί κλήθηκε εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε τις άδειες έργων με τους εργολάβους να προσκομίζουν μόνο τη σύμβαση μεταξύ ΤΟΜΗ/ΑΒΕΤΕ και Prodea.

Είναι πλέον εμφανές ότι για την καταστροφή του λόφου δεν υπάρχει καμία άδεια. Γίνονται έτσι έργα, χωρίς μελέτες και άδειες, χωρίς την ελάχιστη νομιμότητα του ίδιου του αστικού κράτους, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του ιδιωτικού κεφαλαίου για την κατασπάραξη των δημόσιων χώρων.

Η αλαζονική αυτή στάση της δημοτικής αρχής ακολουθεί την προσωπική συμπεριφορά του δημάρχου, ο οποίος στο δημοτικό συμβούλιο της 31/10 καθύβριζε όσους/ες αντιδρούν στο «έργο» της ανάπλασης, δηλαδή την τσιμεντοποίηση-εμπορευματοποίηση του λόφου που θα τον μετατρέψει σε αυλή της Prodea.

Γίνεται σαφές ότι η θητεία του κ. Μπακογιάννη τελειώνει, και βιάζεται να βάλει σε μια σειρά τα «έργα» που έχει υποσχεθεί, σε ομίλους και επιχειρηματίες μεγάλων συμφερόντων (όπως το γήπεδο στον Ελαιώνα, τις αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο για να λειτουργήσει ως αυλή των νέων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων τουρισμού, την διάλυση του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα κ.α.), έργα που καθυστερούν κάνοντας τους επιχειρηματίες να αδημονούν.

Ο κ. Μπακογιάννης και η δημοτική αρχή, στη βιασύνη τους να προχωρήσει το project, γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι για τους/ις κατοίκους που διαμαρτύρονται και επιμένουν. Αναλαμβάνουν έτσι ακέραια την ευθύνη για όλα όσα συμβούν στην περιοχή.

Η Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για μια ακόμα φορά απαιτεί:

  • Να σταματήσει η καθημερινή βία από δυνάμεις καταστολής στον λόφο Στρέφη και τα Εξάρχεια.
  • Να σταματήσει το σχέδιο δημιουργίας σταθμού μετρό στην πλατεία, καταστρέφοντας έναν από τους ελάχιστους χώρους ανάσας για τους/ις κατοίκους.
  • Να σταματήσουν τα σχέδια τσιμεντοποίησης, κακοποίησης και εμπορευματοποίησης του Λόφου Στρέφη.
  • Να προχωρήσει στη φροντίδα του λόφου με παρεμβάσεις ήπιας μορφής που δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.
  • Να σταματήσει το όργιο των συλλήψεων και οι στημένες δίκες.
  • Να σταματήσει τώρα η κατοχή και το ειδικό καθεστώς που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια. Να φύγει άμεσα η αστυνομία από την πλατεία και τον λόφο Στρέφη.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s