Δελτίο τύπου του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων για τον Εθνικό Κήπο

ΚΡΙΜΑ άλλη μία υπεραιωνόβια βελανιδιά (αριά) από την δενδροστοιχία του Εθνικού Κήπου παράλληλα με το πεζοδρόμιο της Ηρώδου του Αττικού δυστυχώς πέθανε και άλλη μία δίπλα δείχνει σημάδια ξήρανσης.

Αιτία ένας μύκητας (φυτόφθορα) ο μύκητας εισήχθη στον Εθνικό Κήπο από την φύτευση μη ελεγμένων υγειονομικά φυτών στον κήπο από ιδιωτικά φυτώρια.

Αλλά και οι κλαδευτές-αναρριχητές που ήρθαν από Ιταλία για να κάνουν σεμινάρια κλαδέματος (δεν μας έμαθαν κάτι καινούργιο) αντίθετα με το κλάδεμα που έκαναν στην συγκεκριμένη βελανιδιά επίσπευσαν το θάνατο του δένδρου και βέβαια δεν ξέρουμε αν μετέφεραν και καμία μυκητολογική η άλλη ασθένεια με τα εργαλεία τους. 

Ο Κήπος δεν χρειάζεται έργα υποδομών δηλαδή δίκτυα άρδευσης και δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, αλλαγή τάπητα μονοπατιών ούτε σεμινάρια κλαδέματος από Ιταλούς αναρριχητές.

Σας ενημερώνουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας (αυτά που ακουστήκαν ότι είχαν να γίνουν έργα στο κήπο εδώ και 80 χρόνια είναι τουλάχιστον ατυχή) ότι η Περιφέρεια (διοικητικά εκεί ανήκε ο Εθνικός Κήπος μέχρι το 2004) είχε δημοπρατήσει και εκτελέσει εργολαβία τοποθέτησης τέτοιων δικτύων (άρδευσης, πυρασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού κ.λπ.) το 1998. Εξάλλου το βράδυ ο Κήπος κλείνει και τα φώτα ενοχλούν την πανίδα, αλλά και το 80% της άρδευσης γίνεται με κατάκλιση.

Να ενημερώσουμε ότι και αλλά έργα έγιναν στον Εθνικό Κήπο όπως το 2004 επίσης και το 2015 π.χ. η ανάπλαση με δωρεά ενός ευεργέτη (για λόγους ανωνυμίας δεν αναφέρουμε το γνωστό σε εμάς όνομά του) της παιδικής χαράς και των δημόσιων τουαλετών (το γνωστό ψυγείο της βασίλισσας Αμαλίας), η ανακατασκευή του γνωστού σε όλους γεφυριού της κεντρικής λίμνης με ξυλουργούς της Διεύθυνσης Πρασίνου. 

Αντί να σπαταλώνται χρήματα για έργα υποδομών που υπάρχουν αλλά και τα εργοτάξια που δημιουργούνται πληγώνουν τον Εθνικό Κήπο διότι αποκλείουν μεγάλα κομμάτια του Κήπου, όπως δυο μεγάλα κοντέινερ που κλείνουν χωρίς λόγο εδώ και 3 χρόνια ένα κομμάτι του Εθνικού Κήπου άκουσον άκουσον για γραφεία του εργολάβου!!!!!, καλό θα ήταν να δοθούν χρήματα για πραγματικές υποδομές όπως η ταυτοποίηση της διαδρομής του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου, πηγή άρδευσης του κήπου, αλλά και η προστασία λόγω έργων ΜΕΤΡΟ ώστε να μη έχουμε ατυχήματα όπως το 2007 και η αντικατάσταση του αγωγού που ξεκινά από την γωνία της οδού Σινώπης και Παπαδιαμαντοπούλου και καταλήγει στη είσοδο του Κήπου από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας που χρονολογείται από το 1910-15, όπως επίσης να επαναλειτουργήσει το φυτώριο του Εθνικού Κήπου και έτσι να προστατεύεται φυτοϋγειονομικά ο Εθνικός Κήπος άλλα και να διατηρείται συγχρόνως η ιστορική παράδοση του Κήπου.

Να επαναλειτουργήσει το Βοτανικό Μουσείο που για ασήμαντη αιτία σταμάτησε να λειτουργεί το 2008 (μια διαρροή νερού στις τουαλέτες). Το Βοτανικό Μουσείο δημιουργήθηκε από τον τέως Διευθυντή Ταμβάκη Νίκο με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Επίσης να επισκευαστούν τα κάγκελα της περίφραξης στην οδό Ηρώδου Αττικού που τα έχουν ενσωματώσει στο κορμό τους τα δένδρα.

Η διαχείριση των δένδρων στο κήπο θα πρέπει να γίνεται από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου αλλά και με οδηγίες επιστημονικού προσωπικού του Δήμου με τεράστια εμπειρία αλλά και γνώσεις διαχείρισης των σπάνιων δένδρων του Κήπου.

Ο Εθνικός Κήπος εκτός από μνημείο που αφορά την συλλογική μνήμη των Ελλήνων αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ένταξης του στα μνημεία της UNESCO ώστε να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του (η ανακήρυξη του σε ιστορικό τόπο το 2011 με υπογραφή του τότε υπουργού και νυν δημοτικού συμβούλου κου Γερουλάνου δεν τον προστατεύει επαρκώς) και όχι αυτό τον δισυπόστατο δυσλειτουργικό διοικητικό χαρακτήρα του (τμήμα της διεύθυνσης πρασίνου και εταιρεία με μέλη χωρίς επαγγελματική συνάφεια αλλά και ιστορικές γνώσεις σχετικά με τον Εθνικό Κήπο).

Ο Εθνικός Κήπος απαιτεί συναίνεση από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο άλλα συγχρόνως και ευθύνη. 


Σημείωση: Αλήθεια το κτήμα-ΦΥΤΩΡΙΟ που αγοράστηκε το1931στο Χαρβάτι (ΠΑΛΛΗΝΗ) και ο Κίονας δίπλα στην λίμνη της Β. Σοφιας που δόθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία του Εθνικού Κήπου μπορούμε να έχουμε μια επίσημη ενημέρωση;

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s