Αδίστακτη απόφαση για εκδίωξη προσφύγ(ισσ)ων από τη δομή του Ελαιώνα

Πλειοψηφία της δημοτικής αρχής με στήριξη της Χρυσής Αυγής και απουσίες από τις παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη και Αθήνα Είσαι Εσύ.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τις 4/7/22 για το θέμα του και το κλείσιμο της προσφυγικής δομής στον Ελαιώνα, ήταν αποκαλυπτική. Ο Μπακογιάννης και η παράταξη του, με στήριγμα ένα αποπαίδι της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, απέρριψαν την κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης να μην εκδιωχθούν οι πάνω από 1200 πρόσφυγ(ισσ)ες μέχρι να βρεθούν κατάλληλα σπίτια για τη μεταστέγαση τους στην πόλη.

Η ψηφοφορία έληξε με 16 ψήφους υπέρ, 18 κατά και μία αποχή. Την πρόταση στήριζαν πέντε δημοτικές παρατάξεις: η Ανοιχτή Πόλη (με 8 συμβούλους), η Αθήνα Είσαι Εσύ (με 6 συμβούλους), η Λαϊκή Συσπείρωση (με 4 συμβούλους), η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα (με 1 δημοτικό σύμβουλο έκαστος). Εν τέλει η πρόταση δεν πέρασε εξαιτίας της απουσίας δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις Ανοιχτή πόλη και Αθήνα Είσαι Εσύ.

Αντιθέτως, η παράταξη της δημοτικής αρχής ήταν τόσο αποφασισμένη στην εφαρμογή της ακροδεξιάς και ρατσιστικής πολιτικής της, που για να δικαιολογήσει την απόφασή της δεν ντράπηκε να χρησιμοποιήσει κατάφορα ψέματα. Το ίδιο αδίστακτοι φάνηκαν απέναντι και στο αίτημα για τη συνέχιση της παραμονής και της εργασίας των ειδικών επιστημόνων ψυχολόγων-κοινωνικών λειτουργών κ.λπ., τη στιγμή που η δομή συνεχίζει τη λειτουργία της. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το τι θα γίνουν οι δεκάδες πρόσφυγ(ισσ)ες που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών τους.

Είναι σαφές ότι δεν περίμεναν τις αντιδράσεις και την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε από φορείς και συλλογικότητες των κατοίκων πόλης. Μάλιστα προχώρησαν και σε ειρωνείες απέναντι στους/ις εκπροσώπους των εργαζόμενων που παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη διαδικασία, απαντούσαν απαξιωτικά στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και έσταζαν φαρμάκι για τις κινητοποιήσεις των προσφύγ(ισσ)ων, προσπαθώντας να προβοκάρουν. Μετά την οριακή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δημοσιογράφοι που λειτουργούν κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας ως «προσωπικοί λογογράφοι» του δημάρχου στον ραδιοφωνικό σταθμό που πληρώνουμε όλοι οι δημότες, έκοψαν και έραψαν την είδηση, μεταδίδοντας αποκλειστικά μόνο τις δηλώσεις του.

Ο πορφυρογέννητος δήμαρχος και η ρατσιστική πλειοψηφία της δημοτικής αρχής ας μην κοιμούνται ήσυχοι. Υπερίσχυσαν μεν στην ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου, αλλά μειοψηφούν στις συνειδήσεις χιλιάδων ανθρώπων που στηρίζουν τον αγώνα των προσφύγ(ισσ)ων και των εργαζόμενων. Ο Μπακογιάννης γνωρίζει καλά ότι θα δυσκολευτεί πολύ να επιβάλλει τη ρατσιστική απόφαση του για τη βίαιη εκδίωξη των προσφύγ(ισσ)ων από τη δομή.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη δημαρχία Μπακογιάννη και να μην προβεί σε αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου ράμπο για την εκδίωξη των προσφύγ(ισσ)ων. Να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της για κλείσιμο της δομής μέχρι να βρεθούν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης για όλες/ους. Να λάβει όλα τα μέτρα για τη συνέχιση και στήριξη του προγράμματος κοινωνικής, ψυχολογικής και ιατρικής στήριξης των προσφύγ(ισσ)ων και της εργασίας των εργαζόμενων στη δομή.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s