Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια. Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται

Συγκέντρωση Σάββατο 28/5, 17:00, Προπύλαια

Μια εβδομάδα μετά την ηχηρή απάντηση των φοιτητών/τριών και το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών που γκρεμοτσάκισε την κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε έναν νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Έναν νόμο που στέκεται άξια δίπλα στον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, έναν νόμο που προσπαθεί να παύσει κάθε δημοκρατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα μέσα στις σχολές.

Η νέα δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ την Πέμπτη 26/5, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή, αποτελεί το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της επιβολής Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να επιλέγει το δόγμα της «Νόμος-Τάξη-Κέρδη» και ακολουθεί συνεχώς την πολιτική της έντασης, γύρω από την κατασκευή μιας βιβλιοθήκης, ώστε να νομιμοποιήσει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα. Θέλει να καταργήσει τον συνδικαλισμό και τις δημοκρατικές-λαϊκές ελευθερίες, τις συλλογικές διαδικασίες και τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων, καθώς αυτοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η ευθεία βολή κρότου λάμψης σε μέλος των φοιτητικών συλλόγων που διαμαρτύρονταν για την παρουσία ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο τους, είναι λογική συνέπεια της επιχείρησης κατατρομοκράτησης και ξύλου που έχει εξαπολυθεί στο ΑΠΘ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, 49 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, απαιτεί ξανά αίμα φοιτητών/τριών για να χτυπήσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Δεν θα της το επιτρέψουμε!

Η κυβερνητική προσπάθεια ελέγχου του φοιτητικού κινήματος και η αντικατάσταση των φοιτητικών συλλόγων από δήθεν ουδέτερα και απολίτικα κυβερνητικά και επιχειρηματικά μορφώματα δεν πρέπει να περάσει. Η καταστολή και η τρομοκράτηση των φοιτητών/τριών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Καλούμε όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες, τους/ις φοιτητές/τριες και τη νεολαία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους πολιτικούς φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στον νέο νόμο-πλαίσιο και στον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που μας οδηγεί σε αντιδημοκρατικές και τρομοκρατικές λογικές μαύρων εποχών. Να πετάξουμε τις προτάσεις τους στον ίδιο κάδο απορριμμάτων που έχουν πετάξει οι εργαζόμενοι/ες τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Να τους ακυρώσουμε στην πράξη. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας από το ΑΠΘ και το σταμάτημα της πολιτικής της έντασης. Καλούμε σε αγωνιστικό συναγερμό για να μην υπάρξει ούτε λεπτό η πανεπιστημιακή αστυνομία σε κανένα ίδρυμα.

Απαιτούμε δαπάνες για τον λαό και τους/ις φοιτητές/τριες, για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις σε όλα τα ιδρύματα, για ενίσχυση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων, για την αξιοπρεπή διαβίωση των φοιτητών στις εστίες και την αποκλειστικά δημόσια παροχή δωρεάν και πλήρους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για όλους/ες με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Χωρίς άλλους περιορισμούς, αλλά άμεση αύξηση των εισακτέων, με κατάργηση των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής και της βάσης του 10. Από όλα αυτά υφαρπάζεται η εντυπωσιακή χρηματοδότηση του σχεδίου της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Διεκδικούμε:

  • Να μην περάσει το δηλητήριο του «ρεαλισμού» και των αξιών της αγοράς στα πτυχία και τις πανεπιστημιακές σπουδές. Ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους/ες σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες, με άμεση γενναία χρηματοδότηση.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της Κεραμέως για νέο νόμο-πλαίσιο-χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών/τριών.
  • Επαναφορά και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Άμεση κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Να δοθεί τέρμα στις προσπάθειες δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Έξω η αστυνομία και τα ΜΑΤ από τις σχολές.
  • Να καταργηθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής και η βάση του 10. Επαναφορά και αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Όλοι/ες στην συγκέντρωση το Σάββατο 28/5, στις 17:00 στα Προπύλαια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s