19 Μάρτη 2022, πλ. Βικτώριας 14:00 – Συλλαλητήριο ενάντια σε ρατσισμό, φασισμό, πόλεμο, εθνικισμό

Όχι στον πόλεμο, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την κούρσα των εξοπλισμών, τη συμμετοχή της Ελλάδας

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2022 διαδηλώνουμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου, στις/ους προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστες/τριες που αγωνίζονται να επιβιώσουν απέναντι στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η Ευρώπη-φρούριο και η Ελλάδα-κρατητήριο, ενάντια στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία-Κίνα. Με τους πολεμικούς ανταγωνισμούς να δημιουργούν χώρες εμπόλεμες ζώνες στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία, την Υεμένη, την Παλαιστίνη, εμείς τασσόμαστε μαζί με τους λαούς που πλήττονται μόνο και καίρια και αγωνίζονται να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Ένα μήνα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και πέντε χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις δολοφονίες και τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και στη διάκριση «πραγματικών ή μη» προσφύγων. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής, για να μεταστεγαστούν οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα και δωμάτια στις πόλεις, για ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς για το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το φύλο και τη φυλή.

Διεκδικούμε λεφτά για στέγαση, υγεία και παιδεία, αντί για εξοπλιστικές αγορές, που το μόνο που προδιαγράφουν είναι μεγαλύτερες συμφορές για τους λαούς. Αντιστεκόμαστε στις φιλοπόλεμες και εθνικιστικές κραυγές και τον νέο μακαρθισμό που τροφοδοτούν οι εξουσιαστές της Δύσης και της Ανατολής. Για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία όλων των λαών της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Μας κινητοποιούν οι απάνθρωπες εικόνες των θαμμένων στο χιόνι σκηνών των ξεπαγιασμένων προσφυγ(ισσ)ων στα στρατόπεδα των νησιών και της ενδοχώρας, οι οποίες εναλλάσσονται με τις εικόνες των πλημμυρισμένων ανθρώπων σε άθλια καμπ όπως του Καρά Τεπέ της Λέσβου. Μας εξοργίζουν οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και οι θάνατοι των προσφυγ(ισσ)ων στα νησιά και στον Έβρο, παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας, τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καμώνονται πως δεν γνωρίζουν.

Μας κινητοποιούν οι εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων/ισσών, σε μεγάλο ποσοστό ευάλωτων ομάδων, από δομές και διαμερίσματα εν μέσω πανδημίας. Η απάνθρωπη εφαρμογή του δόγματος «Μένουμε Σπίτι» στις άθλιες προσφυγικές δομές, μαζί με την απουσία ακόμα και της στοιχειώδους υγειονομικής προστασίας των έγκλειστων ανθρώπων.

Μας κινητοποιεί η ανυπαρξία υλικοτεχνικής υποστήριξης των προσφυγόπουλων, που μαζί με τα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών αποκλείονται ακόμα και από την προβληματική «εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» με πρακτικό αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της μαθητικής διαρροής.

Οι «ξαφνική» αλληλεγγύη του κ. Μηταράκη, μόνο για τους πρόσφυγες που είναι χριστιανοί, γαλανομάτηδες και λευκοί μας εξοργίζει, γιατί προσπαθεί να ξεπλύνει τους πανηγυρισμούς πως «κατάφερε» να μειώσει τις προσφυγικές αφίξεις, όσο και η εξόφθαλμα «αποτρεπτική πολιτική» του βίου-αβίωτου, που επιφυλάσσεται στην ενδοχώρα αποτελεί για εμάς αιτία αλληλεγγύης και αντίστασης στις απάνθρωπες ρατσιστικές πολιτικές. Η αλληλεγγύη μας δεν είναι άλα καρτ, για να ξεπλένονται οι πολεμικές επεμβάσεις των κυβερνώντων. Είμαστε με την ειρήνη όλων των λαών. Είμαστε με τον αδελφικό αγώνα των λαών ενάντια στους καταπιεστές τους. Στις 19 Μάρτη ενώνουμε τη φωνή μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες-τριες και στέλνουμε δυνατά το μήνυμα πως δεν είναι μόνοι.

Στις 19 Μάρτη ορθώνουμε τείχος αντίστασης στον φασισμό, απαιτώντας να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της δίκης της Χρυσής Αυγής, να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις, να ανατραπούν οι πολιτικές που συνεχίζουν να θρέφουν παλιά και νέα αυγά του φιδιού. Απαιτώντας να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες εν’ όψει της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος των προηγούμενων χρόνων. Όμως η εν λόγω συμμορία δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της και συνεχίζει να διατηρεί γιάφκες και ιστοσελίδες μαζί με μερικές δεκάδες δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Κυρίως όμως η ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορική τους συνεχίζει να απλώνεται σαν αρρώστια μέσα σε κρατικούς και κοινωνικούς φορείς.

Οι ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης τρέφουν παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες. Έτσι αυτές συνεχίζουν ρατσιστικές επιθέσεις σε σχολεία όπως της Λέσβου, αξιώνοντας τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων, ή στον Έβρο, στο πλευρό νεοπροσληφθέντων συνοριοφυλάκων και στρατιωτικών μονάδων, στο όνομα της αποτροπής νέων εισόδων κατατρεγμένων εξαθλιωμένων ανθρώπων, παρεμβαίνοντας και στα ΜΜΕ χωρίζοντας τους/ις προσφυγ(ισσ)ες σε καλούς/ες και κακούς/ες. Αλήθεια πότε ο αγώνας για μια αξιοπρεπή ζωή διακρίνεται σε πραγματικό ή όχι;

Στις 19 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό και στον εθνικισμό. Η ελληνοτουρκική διαμάχη περί χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και στον πόλεμο, ενώ γιγαντώνει τους εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς πανδημικής κρίσης της δημόσιας υγείας.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο) στους οποίους εντάσσονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Αντίθετα δεν διστάζουν καθόλου να υπογράψουν με το αίμα των λαών ακόμα μεγαλύτερες ιστορικές αιματοχυσίες.

Η επιδίωξη αναβάθμισης του ελληνικού κράτους ως «εγγυητή του απαραβίαστου των συνόρων» της Ευρώπης-φρούριο από τους/ις πρόσφυγ(ισσ)ες και η μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ακόμα και για την Ουκρανία, ενώ ο ελληνικός στρατός θα συμμετέχει περισσότερο και ενεργότερα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (συνομιλίες για αποστολή στρατού σε Μάλι και Σαουδική Αραβία), σημαίνει συστηματοποίηση των επαναπροωθήσεων από λιμενικό-πολεμικό ναυτικό και επέκταση του τείχους του αίσχους στον Έβρο, σημαίνει ο/ πρόσφυγας/ισσα του «υπανάπτυκτου κόσμου» να αντιμετωπίζεται ως απειλή και εισβολέας.

Στις 19 Μάρτη κινητοποιούμαστε ενάντια στις εξοπλιστικές δαπάνες και τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων μισθοφόρων στρατιωτών-στρατιωτικών-συνοριοφυλάκων, την αύξηση της στρατιωτικής θητείας και την επιδίωξη στράτευσης φτωχών γυναικών-ανδρών στα 18, καθώς και ενάντια στις περιβαλλοντοκτόνες ΑΟΖ και στον εθνικισμό. Απαιτούμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και οι διεθνείς κανόνες έρευνας και διάσωσης για όλους/ες, όχι άλα καρτ.

Στον Έβρο και στα νησιά, η στρατιωτικοποίηση και οι ένταση του ανταγωνισμού στοιχίζουν τη ζωή προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών. Αυτοί/ες χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές των συνόρων ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, γεωστρατηγκών σχεδιασμών και διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εκμετάλλευσης, έρευνας και διάσωσης.

Φέτος συμπληρώνονται δύο χρόνια από τα δραματικά γεγονότα στον Έβρο, που το «εθνικό μέτωπο» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης-ΜΜΕ-στρατού-αστυνομίας-εθνοφυλάκων και όλης της ακροδεξιάς «αναχαίτισε» πρόσφυγ(ισσ)ες-μετανάς(ρι)τες, βρίσκοντας το ελληνικό κράτος έτοιμο από καιρό, καθώς τον Δεκέμβρη του 2020 ψηφίστηκε ο νόμος για την εμπλοκή του στρατού σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας» προβλέποντας και κοινά περίπολα στρατού-συνοριοφυλάκων ενάντια σε προσφυγ(ισσ)ες.

Απέναντι στα ρατσιστικά μέτρα, στις φιλοπόλεμες πολιτικές και στον φασισμό, ενώνουμε τη φωνή μας με πρόσφυγες/γισσες και μετανάστες/τριες. Με το κίνημα αλληλεγγύης στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών γιατρών που αντιστέκονται στις πολιτικές εξαίρεσης ανθρώπων από τη δημόσια υγεία και παιδεία.

Διεκδικούμε:

 • Να σταματήσουν οι πνιγμοί των ανθρώπων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
 • Να κλείσουν τα άθλια προσφυγικά hot-spot στα νησιά και να μην κατασκευαστούν νέες φυλακές.
 • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, να τους παρασχεθεί άσυλο και στέγη σε ανθρώπινες συνθήκες.
 • Να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών-τριών στον Έβρο και στο Αιγαίο.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστ(ρι)ών που ζουν στη χώρα.
 • Ίσα και πλήρη δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία σε όλους και όλες.
 • Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστ(ρι)ών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώματα στην κοινωνική πρόνοια.
 • Γενναία αύξηση των κονδυλίων για σχολεία και νοσοκομεία, με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ικανούς να καλύψουν όλους τους κατοίκους της χώρας.
 • Σε συνέχεια της καταδίκης της Χρυσής Αυγής απαιτούμε να κλείσουν όλα τα γραφεία της και οι ιστοσελίδες της, να αποπεμφθούν οι νεοναζί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, να συλληφθούν όσοι ναζί διαφεύγουν τη σύλληψη και να μην αποφυλακιστούν οι καταδικασμένοι φασίστες μέχρι την δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.
 • Σε πείσμα των σειρήνων του εθνικισμού και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της Ελλάδας, διεκδικούμε την απεμπλοκή της από τον ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου.
 • Όχι σε νέο γύρο αύξησης των πολεμικών εξοπλισμών στην ΕΕ. Δε θα ανεχτούμε ξανά το νέο ιστορικό αιματοκύλισμα των λαών της Ευρώπης.
 • Το κλείσιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, με αντίστοιχη γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
 • Την ακύρωση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου των πολυεθνικών από το ελληνικό έδαφος.
 • Το σταμάτημα κάθε εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία.

Στις 19 Μάρτη, θα είμαστε όλοι/ες στην πλ. Βικτωρίας στις 14:00, σε ένα συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστ(ρι)ες. Για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, φασισμό, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο και εθνικισμό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s