Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΑΑΑθήνας στον χώρο για τους αστέγους στη Γκράβα

Αντιπροσωπεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, αποτελούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο και μέλη της κίνησης από τις 5η και 6η δημοτικές κοινότητες, επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη 1/2 το Κέντρο Αστέγων της Γκράβας, χωρητικότητας 28 (!) ατόμων, στην προσπάθεια να αναδειχθεί το εγκληματικό έλλειμα πρόνοιας και φροντίδας άστεγων συνανθρώπων μας. Μοιράστηκαν κείμενα και έγινε εκτενής συζήτηση με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του κέντρου και τους άστεγους που βρίσκονταν εκεί. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο χώρος που κοιμούνται οι άστεγοι. Ένας χώρος εκδηλώσεων, χωρίς κρεβάτια ή ράντζα, που δίνει στις/ους άστεγες/ους τη δυνατότητα να κοιμηθούν μόνο στο πάτωμα. Υπάρχει και ένας μικρός χώρος πρόχειρης διανομής τροφής (χωρίς να έχει τη μορφή μιας μικρής τραπεζαρίας).

Είναι ντροπή που το 2022 υπάρχουν συμπολίτες μας που περιμένουν 5-10 μέρες τον χρόνο, την περίοδο των έντονων καιρικών φαινομένων, για να βρεθούν έστω και με αυτό τον τρόπο «προστατευμένοι» και με ένα πιάτο φαΐ.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός τσακίζει ανθρώπους και τους πετάει στην άκρη, περιμένοντας να απαλλαγεί από αυτούς με τον φυσικό τρόπο. Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για να φροντίσει να τους περιθάλψει. Κρατικές δομές δεν υπάρχουν, οι δήμοι εξαντλούνται σε ένα περιοδικό πασπάλισμα, με χορηγίες για την διατροφή τους και πολύ εφέ.

Αυτός ο κόσμος δεν έχει ανάγκη την κατά καιρούς φιλανθρωπία δήμων ή τα γιορτινά τραπέζια του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Έχει ανάγκη από στέγη και δουλειά. Έχει ανάγκη να ξανακερδίσει τη ζωή που του κλέβουν. Τα ερωτήματα παραμένουν επίκαιρα:

  • Γιατί δεν αξιοποιούνται τα δεκάδες κτίρια (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΦΚΑ, τραπεζών, εκκλησίας, δήμων, εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία) για την άμεση μετατροπή τους σε σύγχρονες κατοικίες και την εγκατάσταση των αστέγων σε αυτές;
  • Γιατί δεν δίνεται στους ανθρώπους αυτούς παράλληλα και η δυνατότητα απασχόλησης σε κοινωνικές, τεχνικές υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη;
  • Γιατί δεν οργανώνεται η σταθερή ιατρική φροντίδα τους, και αφήνονται να βουλιάζουν κάθε μέρα και πιο πολύ;

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, βρεθήκαμε εκεί και θα συμβάλλουμε, θα τους δώσουμε το χέρι για να σηκωθούν και να αγωνιστούν για τη ζωή τους. Διατυπώνουμε και να προβάλλουμε τα αναγκαία αιτήματα ζωής απέναντι σε κεντρικό και τοπικό κράτος, αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των εγκληματικών πολιτικών τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s