Για την προστασία από τον COVID-19 των εργαζόμενων στον δήμο και τα νομικά του πρόσωπα

Καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαιτέρως μεταδοτική μετάλλαξη του ιού, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική της, θέτει για άλλη μια φορά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Οι εργαζόμενες/οι στους ΟΤΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς, προσπαθώντας να κρατήσουν την κοινωνία όρθια. Ο δήμαρχος της Αθήνας οφείλει να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου αυτές/οι να προστατευτούν από το κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Βασικό κριτήριο για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα είναι η ενιαία αντιμετώπιση όλων των εργαζόμενων στον δήμο. Για αυτό και όλα τα αιτήματα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και αν εργάζονται, χωρίς ποινές και πρόστιμα, μειώσεις μισθών, κανονικών αδειών κ.λπ.. Οι συμβάσεις έργου που υπογράφει ο δήμος με εταιρείες/ιδιώτες κ.α. θα πρέπει να έχουν ως αναγκαίο όρο για την επιλογή τους  την εξασφάλιση όλων των παρακάτω για τους εργαζόμενους τους. Όλα τα παρακάτω οφείλεται να γίνονται δωρεάν για όλες/ους εμβολιασμέες/νους ή μη. Να καταργηθεί η επαίσχυντη διάταξη που απαγορεύει στους ανεμβολίαστους τη δωρεάν παροχή rapid τεστ σε δημόσιες δομές, τροφοδοτώντας έτσι με «ζεστό» χρήμα τον ιδιωτικό τομέα και υπονομεύοντας την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού.

Ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, απαιτείται να παρθούν υψηλά μέτρα ασφαλείας, όπως:

 • Να γίνονται με ευθύνη του δήμου επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, rapid και μοριακά, σε όλες/ους τις/ους εργαζόμενες/ους, εμβολιασμένες/ους και μη, κατά το διάστημα που παρέχουν εργασία.
 • Να γίνεται μοριακό τεστ σε όλους τις/ους εργαζόμενες/ους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της εργασίας, όχι μόνο σε όσες/ους εργάζονται σε διπλανά γραφεία. Να χρησιμοποιηθούν οι δομές δωρεάν παροχής τεστ του δήμου ισότιμα για όλες/όλους. Οι εργαζόμενες/οι, εμβολιασμένες/οι και μη, που έρχονται σε επαφή με ασθενείς να βγαίνουν σε προληπτική καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του μοριακού τους τεστ.
 • Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς καθώς και στα οχήματα και μηχανήματα των υπηρεσιών.
 • Να τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Με καθημερινό έλεγχο ώστε ο αριθμός των εργαζομένων στο ίδιο γραφείο να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
 • Χορήγηση δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας σε όλες/ους τις/ους εργαζόμενες/ους και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο (αντισηπτικά, χειροπετσέτες κ.α.).
 • Χορήγηση των Μ.Α.Π. σε όλες/ους τις/ους εργαζόμενες/ους, και ειδικά για τις/ους νεοπροσλαμβανόμενες/ους, από την πρώτη ημέρα έναρξης της εργασίας τους, με άμεση αγορά των ειδών.
 • Αυστηροποίηση των μέτρων για τον αριθμό των εισερχόμενων δημοτών στις υπηρεσίες.
 • Άδειες ειδικού σκοπού για όλες/ους τις/ους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις εργαζόμενες με πλήρεις αποδοχές και χωρίς ποινές, οι οποίες στις συνθήκες αυτές εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.
 • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού, σε όσες/ους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσες/ους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένες/ους, με αποκλειστική επιβάρυνση κράτους και δήμου.
 • Παρουσία γιατρού εργασίας σε μόνιμη βάση στους εργασιακούς χώρους. Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τους δήμους, των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς. Μονιμοποιήσεις όσων δουλεύουν με συμβάσεις.

Ειδικά για τις/ους εργαζόμενες/ους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, όπου λόγω της φύσης εργασίας δεν χρησιμοποιούνται μάσκες και δεν γίνονται τεστ στα παιδιά/βρέφη, ζητάμε:

 • Διενέργεια συχνών δωρεάν τεστ, rapid και μοριακών, σε όλες/ους τις εργαζόμενες/ους με ευθύνη του δημοτικού Βρεφοκομείου.
 • Άμεση μείωση των παιδιών ανά τμήμα, απαγόρευση μετακινήσεων προσωπικού και ενοποίησης τμημάτων στον ύπνο ή στο φαγητό.
 • Συχνή ενημέρωση του προσωπικού από την/ον τεχνικό ασφαλείας και συχνός έλεγχος από παιδίατρο.

Τέλος, ο δήμος οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση του για το σταμάτημα λειτουργίας των 8 Λεσχών Φιλίας ως διαγνωστικών κέντρων. Πρέπει να επαναλειτουργήσουν άμεσα για τη διενέργεια δωρεάν τεστ. Παράλληλα ο δήμος πρέπει να απαιτήσει να βρίσκονται κατά τις πρωινές ώρες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές που υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s