«Διπλή Ανάπλαση»: για κυβέρνηση και δημαρχία Μπακογιάννη, πάνω απ’ όλα τα κέρδη των αφεντικών του ποδοσφαίρου

Άμεση ανάγκη η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και εργασίας στον Ελαιώνα και στις γύρω λαϊκές γειτονιές.

Στις 10/1/2022, ο προέδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο., Π. Μαλακατές, παραχώρησε συνέντευξη τύπου σχετικά με το ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης». Ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ευχές για καλή χρονιά, υγεία και «σύντομα να βρούμε πάλι την κανονικότητα μας». Όμως, η «κανονικότητά» τους δεν ανατράπηκε, όπως ανατράπηκε του λαού αυτά τα δυο χρόνια της πανδημίας και της αντιδραστικής διαχείρισης από την κυβέρνηση. Δεν θα ήταν σε θέση ο πρόεδρος του Π.Α.Ο. να προχωρήσει, τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς, στην πανηγυρική συνέντευξη, αν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί δεν συνέχιζαν να εξυπηρετούνται κανονικά και ακάθεκτα από κυβέρνηση και δημαρχία Μπακογιάννη.

Από τη συνέντευξη, οι κάτοικοι της Αθήνας και της πολύπαθης περιοχής του Ελαιώνα μαθαίνουν με ποια ανταλλάγματα από την κυβέρνηση και τον δήμο προς στον Π.Α.Ο., θα προχωρήσει η δήθεν «διπλή ανάπλαση». Παραθέτουμε παρακάτω αυτά που έχουν στον πυρήνα τους τα ιδιωτικά κέρδη με άμεση τροφοδότηση από τους δημοτικούς φόρους και τα δάνεια του δήμου που εμείς θα πληρώσουμε πάλι, αλλά και την επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος:

«Μας παραχωρείται δωρεάν η χρήση των εγκαταστάσεων μας στον Βοτανικό, του ποδοσφαιρικού γηπέδου, και του μουσείου-εντευκτηρίου και εστιατορίου στην περιοχή της Λεωφόρου για 99 χρόνια και όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρακτικά αυτό είναι για πάντα. Ρητά αναφέρεται στη σύμβαση ότι πρώτα θα παραλάβουμε όλες μας τις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ολοκληρωμένες και με την άδεια λειτουργίας και μόνο τότε θα παραδώσουμε τη Λεωφόρο».

«Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. εξασφαλίζει την εμπορική χρήση του μουσείου-εντευκτηρίου και εστιατορίου στη Λεωφόρο, τις εμπορικές χρήσεις των κυλικείων και του καφέ-εστιατορίου των αθλητικών εγκαταστάσεων μας […] καθώς και την εκμετάλλευση του υπογείου χώρου στάθμευσης».

Στη συνέχεια, απαριθμείται ένας χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για να γίνει η διαπίστωση «Αντιλαμβάνεστε όλοι τη δυναμική που θα αποκτήσει ο Σύλλογος με την οικονομική του εκτόξευση…»

Όταν γνωρίζεις ότι παίζεις σε «στημένο παιχνίδι», δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να μασάς τα λόγια σου. Ο πρόεδρος ήταν αποκαλυπτικός όχι μόνο για τα κέρδη του Π.Α.Ο, αλλά και για το πόσο αδιαμφισβήτητα πραγματικές είναι οι καταγγελίες του περιβαλλοντικού κινήματος και όσων πολιτικών δυνάμεων τις υποστηρίζουν στην πράξη, ότι η λεηλασία του δημόσιου χώρου και της αξίας του στον καπιταλισμό είναι έντονη και διαρκής.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Π.Α.Ο. σημειώνει για την κυβέρνηση ότι «…ψήφισε έναν νόμο όπου μας παραχωρεί το 15% των ακαθάριστων εισπράξεων και των εσόδων από τις διαφημιστικές πινακίδες για μόνο 15 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης, κ.ο.κ.»

Αντίστοιχα για τη δημοτική αρχή ότι «Με συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης αλλά και του κ. Δημάρχου ζητήσαμε την τροποποίηση του νόμου ώστε η παραχώρηση να ισχύσει και για τα 99 χρόνια».

Τέλος, για την επιτυχία των ιδιωτικών συμφερόντων ανέφερε ότι: «Επιτύχαμε τελικά η κυβέρνηση να μας διαβεβαιώσει ότι θα τροποποιήσει τον νόμο και θα μας παραχωρήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα μας αρχικά για 49 χρόνια με δικαίωμα παράτασης που όπως καταλαβαίνετε θα ισχύσει για πάντα».

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, με ανακοίνωσή της τον Δεκέμβριο του 2020, κατήγγειλε την αντιδημοκρατική και απαξιωτική για τη λειτουργία του δήμου διαδικασία που ακολούθησε ο δήμαρχος, όσον αφορά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε με την κυβέρνηση, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τον Ερασιτέχνη και την ΑΕΠ Ελαιώνα, αναδεικνύοντας από εκείνη τη στιγμή τα εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο δήμος.

Όλες οι εκτιμήσεις και καταγγελίες της δημοτικής κίνησης επιβεβαιώνονται. Επί πλέον, προκύπτει ακόμη μια δέσμευση που παραβιάζει οριστικά το Άρθρο 7, παραγρ. 3 για τη «Χρονική αλληλουχία και υποχρεώσεις των μερών», του Π.Δ. 161/14-5-2013 περί «έγκρισης της ΣΜΠΕ και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης», σαν στοιχειώδεις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής. Είναι η δέσμευση ότι πρώτα θα παραδοθούν ολοκληρωμένες οι εγκαταστάσεις του Βοτανικού στον Π.Α.Ο. και στη συνέχεια θα αρχίσουν τα όποια έργα ανάπλασης στη Λ. Αλεξάνδρας.

Με απλά λόγια, για την πόλη της Αθήνας που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, προτεραιότητα είναι να αποκτήσει και να δωρίσει χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετό για χρήσεις προς ιδιωτική εμπορευματική εκμετάλλευση. Και όλη αυτή η καταλήστευση δημόσιου χρήματος, χώρου και ποιότητας περιβάλλοντος γίνεται με την υπόσχεση ενός νέου πάρκου στην Λ. Αλεξάνδρας, για το οποίο δεν υπάρχει καμία χρονική δέσμευση υλοποίησης, που θα λειτουργεί ως απλό συμπλήρωμα ενός υπόγειου πάρκινγκ και άλλων κερδοφόρων χρήσεων και κτιρίων του Π.Α.Ο. Πρόκειται απλά για την υπόσχεση λίγων δέντρων σε μια υπερβολικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, που ήδη υποφέρει από την καταπάτηση του ανοιχτού πράσινου χώρου της, όπως το παρκάκι στο μετρό Αμπελοκήπων. Οι πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και δημαρχίας, εκτός από παραβατικές της αστικής νομοθεσίας, γίνονται όλο και πιο περιβαλλοντοκτόνες και ευθέως απειλητικές για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι ο Π.Α.Ο. δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάζει ως αντίβαρο σε κάποια διαπραγμάτευση την έκταση αυτή, καθότι δεν του ανήκει καν, αλλά του έχει παραχωρηθεί για χρήση από το 1924.

Τέλος, όλες αυτές οι εξελίξεις και η αδηφάγα ορμή του κεφαλαίου υπό την προστασία κυβέρνησης και δήμου, αναζωπυρώνουν δικαίως τις ανησυχίες για το μέλλον των κατοίκων και των διατηρητέων κτιρίων των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί φιλοξενούνται πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, τοξικοεξαρτημένοι που είναι σε προγράμματα απεξάρτησης αλλά και άστεγοι.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται όλες οι εκτιμήσεις και καταγγελίες, ότι το -τζάμπα για τον Π.Α.Ο.-, δημόσιο χρήμα έχει την τιμητική του στο «αναπτυξιακό πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης», είτε με τη μορφή διάθεσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που βεβαίως και το ενέκρινε, είτε με τη μορφή των δημοτικών φορολογικών εσόδων, είτε με τη μορφή δανεισμού του δήμου. Όλα αυτά αποτυπώνονται με ακρίβεια στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2022.

Οι περιοχές του Ελαιώνα και της Αλεξάνδρας έχουν ανάγκη, σήμερα την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπλασης σύμφωνα με τις μεγάλες ανάγκες αξιοβίωτης ζωής στις δύο επιβαρυμένες, για διαφορετικούς λόγους, περιοχές της Αθήνας και του Λεκανοπέδιου, και όχι ένα σχέδιο με στόχο την εξυπηρέτηση των τεράστιων οικονομικών, αλλά και πολιτικών συμφερόντων των ιδιοκτητών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Δήμος και κυβέρνηση, για χάρη αυτών των συμφερόντων, προικοδοτούν μεγάλες επιχειρήσεις και θα πρωταγωνιστήσουν στην εξασφάλιση κερδών για τις τράπεζες ΑLPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ που εμπλέκονται λόγω του γνωστού σκανδάλου «Βωβός». Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το γειτονικό Μαρκόνι, που πλημμυρίζει με τις πρώτες βροχές, αλλά και τη συνοικία του Βοτανικού, που γειτνιάζει με τα υπό κατασκευή γήπεδα και τον ιδιόκτητο χώρο των συνεργείων του δήμου στη DEXION/Σαλαμινίας (περίπου 17 στρεμμάτων), όπως και για τον υπόλοιπο Ελαιώνα, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για διάνοιξη δρόμων, έργα αποχέτευσης, απομάκρυνσης ρυπογόνων δραστηριοτήτων κ.α.

Η δημοτική αρχή και όσοι τη στηρίζουν είναι δε τόσο αδίστακτοι, που πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να κλείσουν την ανοιχτή δομή προσφύγων στην περιοχή (πίσω από τη Softex), γιατί, όπως αποκάλυψε ο κ. Μπακογιάννης, «…δεν συνάδει το στρατόπεδο των προσφύγων με κάποιες χρήσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή». Δηλαδή, δήλωσε ωμά ότι οι πρόσφυγες χαλάνε την εικόνα των νέων γηπέδων και χώρων εστίασης, εμπορίου, mall κ.λπ. και ότι η «ανάπλαση» της περιοχής δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αθλιότητα του προσφυγικού καταυλισμού. Δεν τους ενοχλεί η ίδια η αθλιότητα που βιώνουν οι πάνω από 2.500 πρόσφυγες, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γειτνιάζει με τα γήπεδα της ΠΑΕ και των επιχειρήσεων που θα τα φτιαχτούν. Οι δηλώσεις αυτές, για το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα αποτέλεσαν και τον προάγγελο των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν, για την υλοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με τους όρους και τους εκβιασμούς των επιχειρηματιών.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, είχαμε τοποθετηθεί από το 2020 ότι η πόλη δεν χρειάζεται νέα μεγαθήρια στείρου θεάματος, πανάκριβα στο χτίσιμο και στη συντήρηση, όπως το νέο γήπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου άμεσα από το κράτος και τον δήμο, τη στιγμή που καταργούν 2 γήπεδα (ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ) στην όμορη γειτονιά της Ακ. Πλάτωνα ούτε φυσικά το να γίνουν οι επενδυτικές εγκαταστάσεις και άλλες κατασκευές εμπορικής χρήσης και εμπορευματοποιημένης αναψυχής.

Λέμε όχι στα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια των αφεντικών του επαγγελματικού αθλητισμού. Αντί για αυτά, η πόλη χρειάζεται έργα υποδομής και εξυγίανσης/ανάπλασης στον πολύπαθο Ελαιώνα και στις υπόλοιπες περιοχές της πίσω αυλής της Αθήνας, καθώς και ανοιχτούς, ελεύθερους και προσβάσιμους χώρους πρασίνου και άθλησης για τους κατοίκους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s