Η διακοπή της δωρεάν λήψης rapid test στους χώρους των Λεσχών Φιλίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στα σχολεία

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, πλήθος καταγγελιών γονιών και εκπαιδευτικών φτάνουν στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Η κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου παιδείας και η δημοτικής αρχής, στα θέματα που την αφορούν, έχουν διαχειριστεί το άνοιγμα εγκληματικά.

Τα σχολεία ανοίγουν με μόνο προστατευτικό υγειονομικό μέτρο ένα επιπλέον τεστ, σε μια περίοδο που το νέο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση, με πολλές δεκάδες χιλιάδες κρούσματα πανελλαδικά, αλλά και στην πρωτεύουσα. Η ανησυχία για τη διάδοση της πανδημίας με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα είναι έκδηλη. Σε αυτή την ανησυχία ήρθε να προστεθεί η αγωνία που προκαλεί η απόφαση του δήμου της Αθήνας για τη διακοπή της δωρεάν λήψης rapid test στους χώρους των 8 Λεσχών Φιλίας. Η λήψη πλέον γίνεται μόνο από τα 6 δημοτικά ιατρεία, τη στιγμή που η ανάγκη για διαγνωστικούς ελέγχους επείγει και κορυφώνεται. Τα δημοτικά ιατρεία έχουν κορεστεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες ενώ ο κόσμος είτε συνωστίζεται σε ατέλειωτες ουρές, είτε αναγκάζεται να πληρώσει από την τσέπη του σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θησαυρίζουν.

Μέχρι τώρα, όταν εμφανιζόταν κάποιο κρούσμα σε σχολική μονάδα, οι λέσχες φιλίας ήταν ο πιο προσιτός χώρος για να υπάρξει άμεση και δωρεάν λήψη rapid test για τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς. Με τη διακοπή αυτής της δυνατότητας, γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι δε θα μπορούν πια να εξασφαλίζουν δωρεάν λήψη rapid test για τους μαθητ(ρι)ες των τμημάτων με κρούσματα.

Σε αυτή ακριβώς την περίοδο επιδημιολογικής έξαρσης, όπου τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται και η ανέχεια κορυφώνεται συμβάλλοντας αποφασιστικά ως παράγοντας νοσηρότητας, ο δήμος της Αθήνας, αντί να ενισχύσει τους χώρους και τα σημεία για δωρεάν ελέγχους, με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αποφάσισε να τους κλείσει.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω αυτή την απόφασή. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων να ενώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους και να παλέψουν για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, για να λειτουργήσει ξανά η δωρεάν λήψης rapid test στις λέσχες φιλίας, για νέα σχολικά κτήρια και την εύρεση νέων αιθουσών που να επιτρέπουν τη μείωση των μαθητών στα τμήματα, για παροχή δωρεάν μασκών ενισχυμένης προστασίας για όλες/ους τις/τους μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικούς, για ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και επαναπρόσληψη των μεταναστριών καθαριστριών, για απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης στα σχολεία για τις αυξημένες ανάγκες τους, για έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.λπ.  και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Η μάχη για τη προστασία της υγείας είναι ένας αγώνας διεκδίκησης σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε καθημερινά, στο πλάι των φτωχών, των αδύναμων, των ανέργων, των προσφύγων, των μεταναστών και των νέων αυτής της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s