Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων λόγο COVID-19

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση τους, Δευτέρα 13/12 15:00 πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά)

Στις 31/12/2021 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει πάνω από 2.500 απολύσεις συμβασιούχων εργαζόμενων που προσλήφθηκαν ειδικά «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας» στους δήμους όλης της χώρας. Στον δήμο Αθήνας βρίσκονται εδώ και 19 μήνες 400 εργαζόμενοι, για να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν σε καίριες θέσεις για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Αυτοί οι εργαζόμενοι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της, κάλυψαν χρόνια κενά (χωρίς ειδικές άδειες και τηλεργασία) παντού, καλύπτοντας όλες τις υπηρεσίες, τόσο για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο και για την ασφάλεια των εργαζόμενων-συναδέλφων.

Οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό, που λόγω των συνθηκών ήρθαν στην επιφάνεια με τον πιο άμεσο τρόπο, αποδεικνύουν καθημερινά την ανάγκη παραμονής τους στη δουλειά και συνέχισης της εργασίας τους στο σύνολο των υπηρεσιών του δήμου. Κάτι που σήμερα με την έξαρση της πανδημίας γίνεται όλο και πιο προφανές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με την υγεία μας.

Στο σύνολο των δήμων ανεξαιρέτως υπηρετούν κατά χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω COVID-19 σε όλες τις υπηρεσίες (είτε μέσω ΟΑΕΔ, είτε Ι.Δ. Ορισμένου Χρόνου (8μηνα), είτε με συμβάσεις έργου, είτε «εθελοντές»). Σήμερα ξεπερνάνε το 50% των εργαζόμενων. Οι συνθήκες επισφάλειας και εργασιακού μεσαίωνα δεν περιορίζεται στους δήμους, τις περιφέρειες και τα νοσοκομεία. Παντού σε κάθε υπηρεσία, οι συμβασιούχοι εργάζονται σε πόστα που είναι απαραίτητα, αλλά χωρίς δικαιώματα. Στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους της, η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέπει τους ανέργους σε φτηνούς ανακυκλωμένους και προσωρινά εργαζομένους, χωρίς δικαιώματα.

Οι δήμαρχοι, όπως και ο Μπακογιάννης βγάζουν κατά καιρούς ψηφίσματα για την παγιότητα των αναγκών, αλλά δεν ψελλίζουν λέξη για τη μετατροπή των συμβασεων σε αορίστου χρόνου, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους η φράση μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αντιθέτως την εχθρεύονται την ανάγκη για σταθερή εργασία με δικαιώματα και συμπλέουν με τις κυβερνήσεις στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, εκχωρώντας τις υπηρεσίες σε εργολάβους-ιδιώτες. Ο δήμος Αθήνας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα με τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες πρασίνου, το ηλεκτρολογικό, τις τεχνικές υπηρεσίες, πρόσφατα στο τηλεφωνικό κέντρο κ.λπ..

Η μαζική ανακύκλωση ανέργων με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα δημιουργούν συνθήκες γαλέρας. Δεν αποσκοπούνούτε στη διαφημιζόμενη ανακούφιση τους, ούτε σε κάποια προσωρινή λύση στα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών. Είναι η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με την ελαστική, ανακυκλωμένη και φθηνότερη «απασχόληση».

Κανένας δεν μπορεί να ζει με 600€ και 1-2 συμβάσεις κατα περιόδους ανά τριετία, αποδεχόμενος τη δουλειά και τη ζωή σαν «δώρο» υπουργών και δημάρχων. Η δουλειά είναι δικαίωμα και η ζωή απαιτεί πλήρη δικαιώματα

Απαιτούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Καμία απόλυση
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις
  • Εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • Καταβολή επιδομάτων-οικογενειακών, τριετιών, σπουδών
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όσους/ες εργάζονται σε τέτοιες θέσεις. Τήρηση όλων των κανονισμών υγιεινής-ασφάλειας

Αρνούμαστε τη βαρβαρότητα που επιβάλλεται

Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s