Όχι στην τσιμεντοποίηση του πάρκου Δρακόπουλου

Ο ιστορικός χώρος του πάρκου αποτελούσε και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται. Αντίθετα, τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του πάρκου ξεκινούν πριν από 12 χρόνια. Οι αγώνες των κατοίκων ανέτρεψαν τα σχέδια τους, κατοχυρώνοντας το κτήμα ως χώρο πρασίνου και πολιτισμού και διαμορφώνοντας το ως τέτοιο αποκλειστικά με προσωπική δουλειά και έξοδα των κατοίκων (κερκίδες, σκηνή, πηγάδια, εκτεταμένη φύτευση). Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, αγορές χωρίς μεσάζοντες, γιορτές και γλέντια έχουν οργανωθεί στο κτήμα από διάφορες συλλογικότητες. Σήμερα, λοιπόν «χτυπούν» και πάλι. Η απαράδεκτη κίνηση του δήμου πριν μερικούς μήνες, να ξηλώσει την παιδική χαρά που έφτιαξαν οι κάτοικοι με δική τους προσωπική δουλειά, έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα αξιοποιώντας τον αποχαρακτηρισμό των κτιρίων του κτήματος Δρακόπουλου. 

Δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση η στάση του δήμου, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που παραδίδει την πόλη κομμάτι-κομμάτι στην εμπορευματοποίηση για την κερδοφορία του κεφαλαίου και παράλληλα μετατρέπει τις γειτονιές μας σε «πίσω αυλή» του τουριστικού και αναπλασμένου κέντρου.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα συντασσόμαστε με τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων τους, όπως αυτά διατυπώνονται στο σχετικό κείμενό τους και ζητάμε από το Δημοτικό συμβούλιο να συνταχθεί με αυτό και να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να υλοποιηθούν. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες τους για την υπεράσπιση του πάρκου Δρακόπουλου ως ποιοτικό ελεύθερο και ανοιχτό δημόσιο χώρο πρασίνου.

Τα αιτήματα των φορέων:

  • Θεσμική κατοχύρωση του κτήματος ως ενιαίου κοινόχρηστου χώρου πρασίνου με την ακύρωση των κατάπτυστων πολεοδομικών ρυθμίσεων του ρυμοτομικού του 2003.
  • Διεξαγωγή έρευνας από τον Δήμο Αθηναίων, για την απόδοση ευθυνών και διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους υπευθύνους για την καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
  • Να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης στη συντήρηση/αναστήλωση των τελευταίων κτιρίων που έχουν απομείνει προτού χαθούν κι αυτά ή την αυτοδίκαιη απόδοσή τους αντί αποζημίωσης στο Δήμο Αθηναίων προκειμένου να πράξει τα δέοντα.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια προηγηθεί της ακύρωσης των μεταβολών που επέφερε το ρυμοτομικό σχέδιο του 2003, αποτελεί σκάνδαλο εις βάρος της ιστορικής μνήμης και του κοινού συμφέροντος.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s