Τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στο ΔΣ στις 18/10/2021

1. Λειτουργία του ΔΣ

Τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο στις γειτονιές δεν συζητιούνται στα δημοτικά συμβούλια. Δεν ευνοείται ούτε η συμμετοχή των κατοίκων και των φορέων ούτε η πραγματική συζήτηση και φυσικά δεν παίρνονται αποφάσεις που να ανακουφίζουν τον κόσμο από μια σειρά προβλήματα. Κατ’ επανάληψη κάτοικοι, συλλογικοί φορείς καταθέτουν αιτήματα και θέσεις αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Για παράδειγμα, από τον Μάρτιο του 2021 έχουν έρθει πάνω από 580 υπογραφές για ζητήματα που αφορούν τους χώρους γύρω από το μετρό Σεπολίων με μια σειρά αιτημάτων. Επιδόθηκαν στο γραφείο δημάρχου, στη δημοτική κοινότητα, στο γραφείο του δημοτικού συμβουλίου. Δεν απασχόλησε κανέναν, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη δημαρχία.

Από τον Απρίλιο έχει κατατεθεί ένα κείμενο με υπογραφές κατοίκων σχετικά με τις παρεμβάσεις στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακ. Πλάτωνα. Και αυτό επιδόθηκε παντού αλλά κανένας δεν νοιάστηκε να δώσει έστω μια απάντηση.

Ως δημοτική κίνηση από την προεκλογική περίοδο είχαμε εκδώσει ένα κείμενο που θέταμε τα βασικά προβλήματα της περιοχής της 4ης ΔΚ. Ανάμεσα σε αυτά και τα ζητήματα της έλλειψης δικτύου για τα όμβρια ύδατα σε όλη την περιοχή, από την Αντιγόνης, όλο το τμήμα γύρω από το αρχαιολογικό πάρκο, η Αμφιαράου που είναι κομμένη σε τρία σημεία, η ανάγκη διάνοιξης οδών, το θέμα με το Τζάμπο που κρατάει για αυλή του την οδό Κρέοντος, η Αντιγόνης που επίσης, είναι κομμένη κι αυτή σε ένα σημείο και πλημμυρίζει η περιοχή.

Τα ζητήματα των υποδομών για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, όλα αυτά είναι χιλιοειπωμένα αλλά το ζήτημα είναι ότι δε συζητιούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

Και όμως όλα αυτά είναι ντροπή, δεν συζητιούνται ποτέ. Έρχονται ξανά και ξανά αλλά καμία συζήτηση.

2. Πλημμύρες

Με τις πλημμύρες αποκαλύφθηκε ότι η Αθήνα έχει βουλιάξει. Προβλήματα παρουσιάστηκαν  όχι μόνο δυτικά στον Κολωνό, τον Πλάτωνα, τα Σεπόλια αλλά και στο Μαρκόνι, στον Ελαιώνα, τον Αγ. Σάββα, στο Πολύγωνο, το Γκύζη, τα Τουρκοβούνια, τους Αμπελοκήπους στην Ευελπίδων, την Κ. Τσαλδάρη, έξω απ’ τα Δικαστήρια, πίσω από το Εφετείο,  οι δρόμοι είχαν γίνει ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν μηχανάκια,  μικρά ΙΧ αυτοκίνητα και ανθρώπους.  

Κάδοι απορριμμάτων χόρευαν στη δίνη των χειμάρρων, μιας και το νερό δεν μπορούσε να απορροφηθεί. Παντού τσιμέντο και άσφαλτος, χώμα πουθενά, μόνο κάτι  λάκκοι 0,50χ0,50 που κράταγαν κάποια καχεκτικά δενδράκια διάσπαρτα που και που.

Οι δρόμοι της πόλης έγιναν αδιάβατοι κι επικίνδυνοι στο κέντρο και στις γειτονιές. Ο Ιλισός και ο Κηφισός -που διαπερνούν και τα όρια του δήμου της Αθήνας- έχουν μετατραπεί σε κλειστούς αγωγούς κι είναι άγνωστο πότε θα «εκραγούν».

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν δεν συζητιούνται ούτε κι αυτά και δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Δεν συζητιέται καν ούτε η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης ούτε την αντιπυρική προστασία ούτε η αντισεισμική. Θα υπάρξει παρέμβαση του δημοτικού συμβουλίου, να πιέσει την περιφέρεια, την ΕΥΔΑΠ, το κεντρικό κράτος; Να διεκδικήσουμε, όχι με χαρτιά και έγγραφα αλλά με πιο αποφασιστικά μέτρα.

Και ενώ δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση του δήμου, το τραγικό για την πόλη και τους κατοίκους της, είναι ότι στην προτεινόμενη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, η δημαρχία Μπακογιάννη, κατήργησε, έσβησε, εξαφάνισε ένα ποσό 3.500.000 ευρώ που υπήρχε ψηφισμένο «για καταγραφή του υφιστάμενου δικτύου όμβριων και απαιτούμενα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης». 

Δηλαδή, δυο τρεις μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα και για  την πόλη μας, η δημαρχία Μπακογιάννη θεώρησε ότι έχει υλοποιήσει όλα τα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και έτσι απελευθερωμένη πλήρως από τέτοιου είδους βάρη, προχωρά στην «ανάπλαση» ξανά του ιστορικού κέντρου με νέες πεζοδρομήσεις – κατασκευή και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, προς τέρψη των τουριστών και του τουριστικού κεφαλαίου ώστε να παραχωρούνται οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια για επέκταση τραπεζοκααθισμάτων. 

Δεν είναι λάθος, είναι επιλογή της δημοτικής αρχής, να αφήσει να πνίγεται ο κόσμος με τις βροχές για να αναπτύσσει τα κέρδη του το τουριστικό-ξενοδοχειακό κεφάλαιο, με μεσάζοντα τη δημαρχία.

3. Πάρκο Δρακόπουλου

Ζητάμε να έρθει για συζήτηση στο ΔΣ το θέμα του πάρκου Δρακόπουλου, να έρθουν να τοποθετηθούν οι κάτοικοι και να προωθηθούν λύσεις. Γιατί στο Δρακόπουλο όπως και στο Φιξ τα κτίρια είναι ετοιμόρροπα, εγκαταλείπονται, με στόχο σαν ώριμα φρούτα να πέσουν και να προωθηθούν σχέδια άλλα.

4. Συζήτηση για τα ζητήματα της σχολικής στέγης

Τον Ιούλιο ο γενικός γραμματέας του δήμου είχε δεσμευτεί ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα φέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την σχολική στέγη. Και φτάσαμε Οκτώβριο και δεν έχει έρθει το θέμα ακόμα. Τι θα γίνει τελικά;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s