Ψέματα και πολιτικός κυνισμός η στάση της δημαρχίας για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση

Η τοποθέτηση της ΑΑΑθήνας στο δημοτικό συμβούλιο στις 14/6 σχετικά με τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση

Με ψήφους 23 (Αθήνα Ψηλά-παράταξη Μπακογιάννη και της Χρυσής Αυγής) έναντι 13 (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Ανοιχτή Πόλη) και 7 αποχές (Αθήνα Είσαι Εσύ-παράταξη Γερουλάνου και Καραμπελιάς) το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταψήφισε την πρόταση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για εξαίρεση όλων των προαυλίων από την τοποθέτηση κοντέινερ. Η παράταξη Αθήνα Είσαι Εσύ-Γερουλάνος κατέθεσε πρόταση να ανασταλεί για το σχολικό έτος 2021-22 η δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στο όνομα ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, πρόταση που καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις.

Αυτή τη φορά, την ευθύνη της τοποθέτησης της δημοτικής αρχής ανέλαβε ο ίδιος ο δήμαρχος Μπακογιάννης, ο οποίος τοποθετήθηκε με πολιτικό κυνισμό και θράσος. Λίγη ώρα νωρίτερα με αντίστοιχο θράσος η δημοτική αρχή είχε καλέσει έξω από το δημαρχείο στην πλ. Κοτζιά, ΜΑΤ και κλούβες για να αντιμετωπίσουν τα δεκάχρονα παιδιά που μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς διαδήλωναν ενάντια στο ολέθριο σχέδιο της δημοτικής αρχής. Η εικόνα ήταν απαράδεκτη! Η δημαρχία απόδειξε για μια ακόμα φορά ότι δε σέβεται ούτε τα παιδιά.

Ο κ. Μπακογιάννης στην τοποθέτησή του χρησιμοποίησε πολιτικά χυδαία επιχειρήματα. Χρειάζεται πολιτικό θράσος, η τωρινή δημαρχία καθώς, και του Καμίνη, που έχουν τη βασική ευθύνη για την σημερινή κατάσταση να ζητάνε και τα ρέστα! Με τα ερωτήματα και τα διλήμματα που έθεσε, επιδίωξε να φορτώσει στο εκπαιδευτικό κίνημα την αδιαφορία, την ανικανότητα, την άρνηση δημαρχίας και κυβέρνησης να δώσουν κονδύλια, και τελικά απέδειξε την ταξική τους μεροληψία!

Γιατί είναι ταξική μεροληψία να βάζεις τα παιδιά στα κοντέινερ και τα κοντέινερ στα υπάρχοντα προαύλια των σχολείων των πιο λαϊκών γειτονιών, για τις οποίες τάχα ενδιαφέρονται!

Ο κ. Μπακογιάννης ισχυρίστηκε ότι αγωνίζονται εδώ και 18 μήνες για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης. Φυσικά, γνωρίζει και είναι τόσο φανερό για τον οποιοδήποτε ανατρέξει στις ημερήσιες των δημοτικών συμβουλίων, ότι η δημαρχία δεν έκανε το παραμικρό από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε, παρ’ όλο που πολλές φορές και η ΑΑΑθήνας με πλήθος παρεμβάσεων στο ΔΣ και συγκεκριμένων ανακοινώσεων ζητούσε επίμονα να υπάρξουν μέτρα για την εφαρμογή. Η δημαρχία ολιγώρησε. Μόνο στις αρχές του 2021 έβαλε τα συνεργεία να κάνουν έλεγχο στα υπάρχοντα κτίρια, με στόχο να επιτάξουν ότι περισσότερο μπορέσουν από τους υπάρχοντες χώρους. Γι’ αυτό άλλωστε, δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα σχέδιο για ανέγερση κτηρίου.

Τα διλλήματα που προσπάθησε να θέσει η δημαρχία είναι ψεύτικα και επικοινωνιακά, και είχαν στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό. Το δίλλημα δεν είναι εφαρμογή της δίχρονης από το 2021-22 ή αναστολή της. Η δημοτική αρχή οφείλει:

  •  Να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή/ εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο του 2021. Καμία σκέψη για αναστολή της εφαρμογής τη νέα σχολική χρονιά. Είναι προκλητικό να μην έχει εφαρμοστεί ακόμα στην πρωτεύουσα της χώρας, και χιλιάδες παιδιά να στερούνται το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση. Η εξαίρεση του δήμου Αθηναίων νομιμοποιεί την παροχή άνισων ευκαιριών στην υποχρεωτική πλέον εκπαίδευση για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας. Θα μπορούσε άραγε κανείς μας να αποδεχτεί κατ΄ αναλογία, την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στην Α΄ Δημοτικού, μόνο για κάποιες περιοχές της χώρας και όχι για όλες; Προφανώς όχι. Στο Νηπιαγωγείο, που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα της οργανωμένης τυπικής εκπαίδευσης, το παιδί εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες που υπηρετούν συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους σύμφωνα με το αναλυτικό του πρόγραμμα. Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιεί ως διδακτικό εργαλείο το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί το πιο κατάλληλο μέσο για την ολόπλευρη νοητική, ψυχοσωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και για τη συγκρότηση των πρώτων του γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
  • Να εξαιρέσει όλους τους προαύλιους χώρους όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων από την τοποθέτηση κοντέινερ, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Οικόπεδα υπάρχουν και μάλιστα πολλά από αυτά ανήκουν στην ΚΤΥΠ. Να προχωρήσει άμεσα ο δήμος σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις από την ΚΤΥΠ.
  • Να ακυρώσει άμεσα την απόφαση του δήμου και της οικονομικής επιτροπής για κοντέινερ ελαφρού τύπου για σχολική στέγη. Για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης/αγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2021 απαιτείται πρόγραμμα σχολικής στέγης με βαρέου τύπου κατασκευές.

Η πρόταση της δημαρχίας Μπακογιάννη να επιτάξει ακόμα και προαύλια σχολείων για να τοποθετήσει κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση είναι βαθιά αντιεκπαιδευτική, αντιπαιδαγωγική, αντιπεριβαλλοντική και αντικοινωνική. Αντιμετωπίζει τον μαθητικό πληθυσμό της πόλης, τα παιδιά μας, ως στρατιωτάκια ακούνητα και αγέλαστα, απαγορεύοντάς τους το παιχνίδι και τη χαρά στον προαύλιο χώρο των σχολείων.

Η δημαρχία Μπακογιάννη, με μια εξοργιστική απόφασή της, στηριζόμενη στον νόμο Γαβρόγλου και στα όρια που αυτός έθεσε, υπολόγισε εντελώς αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά ότι σε κάθε παιδί αντιστοιχούν 2τ.μ. σε κάθε προαύλιο. Με μια απίστευτη αντιπαιδαγωγική αυθαιρεσία, λες και τα παιδιά παραμένουν καθηλωμένα σε ένα σημείο και γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους, μετρά με τη μεζούρα και ό,τι ξεπερνά τα ασφυκτικά όρια που επέλεξε, ό,τι περισσεύει κατ’ ελάχιστο, το περικόβει και το επιτάσσει για να τοποθετήσει κοντέινερ.

Η επιλογή αυτή δείχνει ότι αδιαφορεί εντελώς για τις συνθήκες της σχολικής ζωής των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και νηπιαγωγείων.

Η επίταξη των προαύλιων υποβαθμίζει τα υπάρχοντα σχολεία και τη μορφή της πόλης και των γειτονιών, σε αυλές που είχαν ένα στοιχειωδώς ανθρώπινο περιβάλλον, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά, ειδικά της Αθήνας που κατοικούν σε μια πόλη με υπερβολική δόμηση. Με την επίταξη από τον δήμο θα δεσμευτούν και οι «τελευταίες ανάσες» και τα παιδιά θα στοιβαχτούν σε στενά προαύλια.

Με βάση τη θέση της δημοτικής αρχής για τις επιτάξεις προαυλίων, η πρότασή μας αφορά αυτή τη στιγμή τα προαύλια των 133ου ΔΣ, 8ου Γυμν-Λυκ 6ου ειδικού νηπ. 1ου νυχτ. , 63ου Γυμν, 28ου ΔΣ αλλά και κάθε προαυλίου σχολικής μονάδας κάθε βαθμίδας.

Η πρόταση της ΑΑΑθήνας αφορά το σύνολο των προαυλίων την οποία και διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή και με πρόταση στις 2 Ιούνη για να συμπεριληφθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ και δεν λειτουργεί συντεχνιακά επιλέγοντας να εξαιρεθεί κάποιο σχολείο: πρέπει να εξαιρεθούν όλα. Το δημοτικό συμβούλιο αυτή την απόφαση όφειλε να πάρει.

Άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του στις 6/12/2018 αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν εγκρίνει την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε σχολικές μονάδες του δήμου Αθηναίων για τη στέγαση νηπίων-προνηπίων. Τι άλλαξε από τότε που πολλοί από τους σημερινούς συμβούλους της πλειοψηφίας είχαν συνταχτεί με την ομόφωνη απόφαση της μη έγκρισης; Τίποτα φυσικά! Μόνο η δημαρχία και η θέση τους από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση.

Η απόφαση του τότε ΔΣ είναι απολύτως σαφής. Δεν ενέκρινε την τοποθέτηση κοντέινερ γιατί, όπως δήλωνε ακόμα και η τότε αντιδήμαρχος παιδείας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έδιναν αγώνα για να φύγουν τα υπάρχοντα κοντέινερ όχι να προσθέσουν και άλλα στα προαύλια των σχολείων!

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την απόφαση της δημαρχίας Μπακογιάννη να επιτάξει τα προαύλια των σχολείων για να βάλει κοντέινερ!

Αλλά ακόμα προκλητικότερος και αδιάβαστος ήταν ο κ. Μπακογιάννης σχετικά με τους οικίσκους. Αναφέρθηκε παραπλανητικά σε σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις, όπου θα τοποθετηθούν πρότυποι, σύγχρονοι οικίσκοι, με θερμομόνωση και πρόσθετη εξωτερική επένδυση που υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές της ΚΤΥΠ.

Μόνο που η πραγματικότητα τον διαψεύδει εντελώς. Όλα αποκαλύφθηκαν με την τοποθέτησή τους στο προαύλιο του 63ου Γυμν για να στεγαστεί το 54ο νηπιαγωγείο: ψευτοκατασκευές, ελαφρού τύπου τσίγκινα κουτιά, τενεκέδες. Το καλοκαίρι φούρνοι και τον χειμώνα ψυγεία, χωρίς κεντρική θέρμανση, αποκλειστικά με air condition σε καιρό πανδημίας, χωρίς καλό εξαερισμό, χωρίς μόνωση και φυσικά με πολύ περιορισμένο μέγεθος.

Σε αυτούς τους τενεκέδες επιδιώκει να στοιβάξει ο δήμος τα 4χρονα και 5χρονα νήπια της πόλης χωρίς καμία αιδώ και μάλιστα μέσα στην πανδημία! Αυτούς τους τενεκέδες θέλουν να «στολίσουν» με ψευτοτουβλάκια για να καλύψουν τη φτήνια και την ακαταλληλότητά τους για σχολική στέγη.

Οι ευθύνες της δημαρχίας Μπακογιάννη, που επέλεξε να μην δώσει ούτε ένα ευρώ, ούτε καν να διεκδικήσει από το κράτος για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, είναι τεράστιες. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πρόσδεσή της με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι βάρος για την πόλη και τις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των λαϊκών γειτονιών. Ακολούθησε πιστά τη γραμμή της προηγούμενη δημαρχίας Καμίνη. Η δημαρχία Καμίνη τον πρώτο χρόνο και Μπακογιάννη εδώ και δύο χρόνια δεν έκαναν καμία απολύτως ενέργεια για νέα κτίρια. Παράλληλα, ακολούθησαν την πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση χωρίς να προϋπολογιστεί κανένα κονδύλι για πρόγραμμα στέγης για αυτή, ενώ αντίθετα έφτιαξε το νομοθετικό πλαίσιο και το ΕΣΠΑ για τη στέγαση των παιδιών στα τσίγκινα κουτιά. Η ΝΔ συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ και το γονεϊκό κίνημα έχουν τοποθετηθεί κατά του συνόλου των επιτάξεων των προαυλίων.

Απαιτούμε:

  • Να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο του 2021. Καμία σκέψη για αναστολή της εφαρμογής τη νέα σχολική χρονιά.
  • Να εξαιρεθούν όλοι οι προαύλιοι χώροι όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων από την τοποθέτηση κοντέινερ για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση/αγωγή, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Οικόπεδα υπάρχουν και μάλιστα πολλά από αυτά ανήκουν στην ΚΤΥΠ. Να προχωρήσει άμεσα ο δήμος σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις από την ΚΤΥΠ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s