Σχολεία χωρίς καθαρίστριες και ο δήμος της Αθήνας άφαντος

Να λυθεί τώρα το πρόβλημα του 20ου ΔΣ με την παντελή έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και όλων των σχολείων

Κάθε μέρα και χειρότερα με το θέμα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων στον δήμο της Αθήνας. Οι 69 απολυμένες καθαρίστριες, παρ’ όλες τις υποσχέσεις δεν έχουν επαναπροσληφθεί με αποτέλεσμα τα σχολεία να αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Το πιο πρόσφατο, αφορά το 20ο ΔΣ, το οποίο από τη Δευτέρα 17 Μαϊου δεν διαθέτει πια καθόλου προσωπικό καθαριότητας γιατί η μοναδική καθαρίστρια που είχε απομείνει στη σχολική μονάδα, ασθένησε. Το σχολείο είχε ακόμα δύο αλλά η μία ανήκει στις 69 που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και η άλλη στις καθαρίστριες που έφυγαν υποχρεωτικά για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Με βάση την ενημέρωση από τη σχολική μονάδα, το τμήμα παιδείας έστειλε ένα άτομο για μιάμιση ώρα για να καθαρίσει ένα 12θέσιο Σχολείο 294 μαθητών/μαθητριών με συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο, 6 τάξεις ολοήμερου προγράμματος, 3 τάξεις υποδοχής, 2 τμήματα ένταξης, κοινόχρηστους χώρους σε τρεις ορόφους. Όπως ήταν αναμενόμενο το σχολείο δεν καθαρίστηκε και όπως επισημαίνει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας «η τραγική αυτή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη σχολική κοινότητα αφού η υγιεινή και η καθαριότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας».

Οι ευθύνες του αντιδημάρχου παιδείας Εμ. Καλαμπόκα και της δημαρχίας Μπακογιάννη είναι τεράστιες! Στο ΔΣ στις 10/5, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θέσαμε το ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων εξαιτίας της απόλυσης των 69 καθαριστριών και της αποχώρησης ακόμα 50 για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης. Ο αντιδήμαρχος παιδείας, αντί να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των οξυμένων ζητημάτων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο δήμος εξασφάλισε τις ιδανικότερες συνθήκες για να ανοίξουν τα σχολεία, ότι είναι ζήτημα χρόνου η ανανέωση των συμβάσεων και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το πρόγραμμα κατάρτισης γιατί αυτό ξεκινά στις 25/5 προσπαθώντας να διαψεύσει την τοποθέτηση της ΑΑΑθήνας.

Φυσικά, διαψεύστηκε παταγωδώς ο ίδιος μέσα σε λίγες ημέρες! Αλλά μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολεία δεν έχουν περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια! Τα προβλήματα είναι επείγοντα και κάθε μέρα που περνά οξύνονται όλο και περισσότερο. Το 20ο ΔΣ δεν έχει καμία καθαρίστρια, ενώ πολλά ακόμη έχουν προσωπικό καθαριότητας για τις μισές ώρες λειτουργίας τους ενώ σε άλλα οι καθαρίστριες δουλεύουν διπλοβάρδια -απλήρωτες φυσικά- για να μην αφήσουν τα σχολεία να καταρρεύσουν!

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η δημαρχία Μπακογιάννη συνεχίζει να περιμένει καρτερικά αν θα δεήσει ο υπουργός Βορίδης να υπογράψει και φυσικά, προστατεύοντας την κυβέρνησή της ΝΔ, δεν τολμά ούτε μία ανακοίνωση-διεκδίκηση να βγάλει. Πιέζει μόνο τις/τους καθαριστ(ρι)ες να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες, μετακινεί προσωπικό μοιράζοντας τη φτώχεια των σχολείων, και κάνοντας αλχημείες και «προσεύχεται» να υπογράψει τελικά ο υπουργός την ανανέωση των συμβάσεων!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί κυνική εξέλιξη ότι στον δήμο της Αθήνας όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, μόνο το 12% των σχολικών καθαριστ(ρι)ων είναι μόνιμες/οι, ενώ το 88% είναι συμβασιούχες/οι με πολλαπλών μορφών συμβάσεις (ορισμένου, χρόνου, συμβάσεις έργου, τετραμηνίτες, κοινωφελούς του ΟΑΕΔ κ.λπ.) και με διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν σε άσκηση για γερούς λύτες την κάλυψη των σχολικών μονάδων με προσωπικό ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δέχονται την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση!

Γιατί με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας κράτος και δήμοι πετυχαίνουν να έχουν φτηνότερους εργαζόμενους, με λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα. Γιατί θέλουν εργαζόμενους δούλους/ες, να παρακαλάνε για μια θέση εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί. Και τελικά, δεν κάνουν μόνιμες προσλήψεις γιατί επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα στις σχολικές μονάδες και να φέρουν εργολάβους που θα προσλαμβάνουν αυτοί, για πενταροδεκάρες.

Κυβέρνηση και δημαρχία αδιαφορούν για τα σχολεία και τους εργαζόμενους.

Ως πότε θα το ανεχόμαστε;

Απαιτούμε:

  • Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες του 20ου ΔΣ σε προσωπικό καθαριότητας
  • Να καλυφθούν με ανανέωση των συμβάσεων και νέες προσλήψεις όλες οι ανάγκες των σχολείων ΤΩΡΑ! Κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική αδιαφορία!
  • Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών/στριών και όλων των συμβασιούχων τώρα!
  • Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες!
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s