Τα εκτός ημερησίας θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στο ΔΣ της 10/5/2021

1. Νίκη του κινήματος αλληλεγγύης για το ΚΕΘΕΑ

Χαιρετίζουμε τη νίκη του κινήματος αλληλεγγύης στο ΚΕΘΕΑ που κατόρθωσε να ακυρώσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η διεκδίκηση της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου είναι το μεγάλο ζήτημα που παραμένει ανεκπλήρωτο. Είναι πολύ φανερό ότι τα ψηφίσματα, που δεν επέτρεψε να εκδοθούν η δημαρχία Μπακογιάννη με τη βοήθεια της ΧΑ, παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Η δύναμη του κινήματος αλληλεγγύης αναδεικνύεται ικανή να μπλοκάρει ακόμα και κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

2. Τα σχολεία άνοιξαν, αλλά 69 καθαρίστριες απολύθηκαν

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς που σήμερα επέστρεψαν στα σχολεία με μεγάλη χαρά, που την μείωσε η ανησυχία και το άγχος που δημιούργησε σε γονείς κι εκπαιδευτικούς η έλλειψη καθαριστριών από τα σχολεία. Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα! Μόνο εγκληματική ανευθυνότητα κι αδιαφορία της κυβέρνησης και της δημαρχίας Μπακογιάννη που θέτουν σε υγειονομικούς κινδύνους μαθητές κι εκπαιδευτικούς ενώ απέλυσαν ανερυθρίαστα 69 εργαζόμενες!

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για όλα τα σχολεία του δήμου της Αθήνας αλλά περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες έμειναν ακάλυπτες γιατί το υπουργείο εσωτερικών δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 69 καθαριστριών.

Όλες οι διαβεβαιώσεις της δημαρχίας αποδείχτηκαν ψεύτικες. Να θυμίσουμε ότι σε όλα τα προηγούμενα ΔΣ διαβεβαιώνε ότι το θέμα λύνετε από ώρα σε ώρα.

Απ’ ότι φαίνεται όμως, αντί να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να γίνουν και νέες προσλήψεις, η δημαρχία Μπακογιάννη περιμένει καρτερικά και προσεύχεται αν θα δεήσει ο υπουργός Βορίδης να υπογράψει. Και φυσικά, δεν τόλμησε ούτε μία ανακοίνωση-διεκδίκηση να βγάλει για να πιέσει την κυβέρνηση. Πιέζει μόνο τις/τους καθαριστ(ρι)ες να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες, μετακινώντας προσωπικό μοιράζοντας τη φτώχεια των σχολείων, και κάνοντας αλχημείες.

Έτσι, τα σχολεία άνοιξαν με μεγάλες ανεπάρκειες σε προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται. Ορισμένα από αυτά μάλιστα, όπως το 20ο ΔΣ στον Αγ. Παντελεήμονα, έχουν τόσο οξυμένο πρόβλημα μια και έμειναν με μία μόνο καθαρίστρια, ώστε να δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας του ολοημέρου γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει το σχολείο μετά τις 14:30!

Η δημαρχία έχει σοβαρότατες ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση και οφείλει να ενημερώσει το ΔΣ τι θα κάνει η ίδια για να λυθεί το πρόβλημα.

3. Για τον διωγμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων από το ΚΑΠΑΨ

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων πληροφορηθήκαμε ότι η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κα Ροκοφύλλου ζήτησε από τον Σύλλογο να αποχωρήσει εντός 5 ημερών (!),από τον χώρο στον οποίο εδώ και 6 χρόνια στεγάζει τις εξαιρετικές πολιτιστικές του δραστηριότητες!

Η δημαρχία Μπακογιάννη προχωρά σε μια πρωτοφανή αντικοινωνική, αντιδημοκρατική κι αυταρχική ενέργεια απέναντι σε μια συλλογικότητα της γειτονιάς της 7ης ΔΚ που συσπειρώνει πλήθος κατοίκων και δραστηριοτήτων! Με την εντολή της εκδίωξής της από τον χώρο που στεγάζεται εδώ και χρόνια, ο δήμος-διώκτης επιδιώκει να φιμώσει κάθε ανεξάρτητη φωνή που διεκδικεί κι αγωνίζεται για τη γειτονιά και την πόλη πέρα από οικονομικά συμφέροντα, κερδοσκοπικές επιδιώξεις και παραταξιακές στοχεύσεις. Ο δήμος-τιμωρός προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε συλλογικότητα που δεν είναι κρατικά ελεγχόμενη και παραταξιακά καθοδηγούμενη. Ο δήμος-τοπικό κράτος θέλει να υποτάξει και να χειραγωγήσει κάθε φωνή και δράση αγώνα για να αποφύγει την κριτική στις επιλογές του. Για να μην υπάρχει καμία συλλογική μορφή συσπείρωσης των κατοίκων που να μπει εμπόδιο στα σχέδιά του για την άλωση της πόλης και των δημόσιων χώρων από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Γιατί ο πολιτιστικός σύλλογος Αμπελοκήπων πρωτοστάτησε σε όλες τις διεκδικήσεις της γειτονιάς για το Γηροκομείο, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων, τα προσφυγικά της Πανόρμου, την πλατεία ΕΠΟΝ, χώρους για πράσινο π.χ. Μετρό Αμπελοκήπων, ανεγέρσεις σχολείων κλπ. Και στους αγώνες του αυτούς συσπείρωσε χιλιάδες κατοίκους που σε αρκετές περιπτώσεις μπλόκαραν τις αντικοινωνικές επιδιώξεις των δημοτικών αρχών.

Η δημαρχία Μπακογιάννη προτιμά να διαλυθούν τέτοιες συλλογικότητες και στη θέση τους να μπουν οι ΜΚΟ και οι εταιρείες. Άλλωστε, εκεί δίνει απλόχερα διευκολύνσεις και χώρους να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους! Αυτές επιτρέπεται, οι συλλογικότητες γειτονιάς απαγορεύεται!

Απαιτούμε να υπάρξει σήμερα κιόλας απόφαση του ΔΣ να παραχωρηθεί η εν λόγω αίθουσα για χρήση αποκλειστικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

4. Αρπαγή της παιδικής χαράς που δημιούργησαν οι κάτοικοι στο πάρκο Δρακόπουλου

Την Παρασκευή 23/04 συνεργείο της δημοτικής αρχής ξήλωσε τις κούνιες και την τσουλήθρα που είχαν τοποθετηθεί από την επιτροπή κατοίκων.

Αυτοί οι κάτοικοι πριν 12 χρόνια ακύρωσαν με τους αγώνες τους τη μετατροπή του κτήματος Δρακόπουλου σε πολυώροφο κτίριο με γραφεία και parking όπως επιδίωκε ο Δήμος Αθηναίων επί Κακλαμάνη και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επί Μαρτίνη.

Έκτοτε το κτήμα διαμορφώθηκε με προσωπική δουλειά των κατοίκων οι οποίοι το συντήρησαν και το λειτούργησαν. Δεκάδες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, χαριστικά παζάρια, αγορές χωρίς μεσάζοντες, γιορτές, γλέντια έχουν οργανωθεί στο κτήμα από διάφορες συλλογικότητες.

Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, ο δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να απαλλοτριώσει το κτήμα και να το ενοποιήσει με το διπλανό πάρκο, δημιουργώντας έναν χώρο υψηλού πρασίνου. Τώρα, 12 χρόνια μετά, έρχεται να επικαλεστεί την ασφάλεια, ξηλώνοντας μια παιδική χαρά που την πλήρωσαν οι κάτοικοι ενώ η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή την απαξίωναν. Απαιτούμε να επιστραφούν τα παιχνίδια της παιδικής χαράς στους κατοίκους!

5. Για τη μεταστέγαση του 54ου νηπιαγωγείο στον προαύλιο χώρο του 63ου γυμνασίου

Η δημοτική αρχή δεν περιμένει. Ξεκίνησε ήδη να καταστρέφει τα προαύλια των σχολείων. Το μεγάλο Σάββατο με εντολή της δημαρχίας ξεπατώθηκαν τα δέντρα, παραβιάστηκαν λουκέτα και σκάφτηκε το προαύλιο του 63ου Γυμνασίου για να τοποθετηθούν κοντέινερ για να στεγάσουν το 54ο Νηπιαγωγείο

Παρ’ όλη την σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών σωματείων Ε’ ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Παρθενώνας, της ένωσης γονέων της 3ης δημοτικής κοινότητας, του συλλόγου γονέων του 54ου νηπιαγωγείου, η δημαρχία συνεχίζει το ολέθριο σχέδιό της. Για να το υπηρετήσει έφτασε στο σημείο να ξεγελάσει ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο παραπλανώντας το ότι το οικόπεδο είναι αδόμητο ενώ στην ουσία αποτελεί προαύλιο χώρο του 63ου γυμνασίου.

Η δημαρχία οφείλει τώρα να σταματήσει την απόπειρα επίταξης προαύλιων χώρων και επιλογής των κοντέινερ για να στεγάσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s