Εγκληματική ανευθυνότητα-αδιαφορία κυβέρνησης/δημαρχίας Μπακογιάννη για τα σχολεία της Αθήνας

Θέτουν σε υγειονομικούς κινδύνους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα απέλυσαν ανερυθρίαστα 69 εργαζόμενες.

Δεν υπάρχει ντροπή! Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει για όλα τα σχολεία του δήμου της Αθήνας τη Δευτέρα 10 Μάη, αλλά περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες μένουν ακάλυπτες γιατί το υπουργείο εσωτερικών δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 69 καθαριστριών στον δήμο της Αθήνας με αποτέλεσμα να απολυθούν στις 30 Απρίλη. Σαν την τρίχα από το ζυμάρι, ανερυθρίαστα και με απίστευτο κυνισμό πέταξαν στον δρόμο, την ώρα που η ανεργία χτυπά κόκκινο, 69 εργαζόμενες/ους οι οποίοι προσλήφθηκαν με τετράμηνη σύμβαση για να καλύψουν μόνιμες ανάγκες στην καθαριότητα των σχολείων!

Και ενώ το θέμα έβαλαν στο δημοτικό συμβούλιο οι παρατάξεις, ανάμεσά τους και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα περισσότερο από ένα μήνα πριν, φτάσαμε στο παραπέντε, και τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγάλες ανεπάρκειες σε προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακολουθηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται. Ορισμένα από αυτά μάλιστα, έχουν τόσο οξυμένο πρόβλημα μια και έμειναν με μία μόνο καθαρίστρια, ώστε να δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας του ολοημέρου γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει το σχολείο μετά τις 14:30!

Το πρόβλημα μεγεθύνεται γιατί περισσότερες/οι από 50 καθαριστ(ρι)ες αποσύρονται σταδιακά για ένα μήνα από τις σχολικές μονάδες που εργάζονται για να πραγματοποιηθεί η επιμόρφωση που ορίζει ο νόμος και το πρόγραμμα με το οποίο έχουν προσληφθεί!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το πρόβλημα που δημιουργείται στην περίπτωση που υπάρξει αριθμός καθαριστριών που τα self test δείξουν ότι είναι θετικά κρούσματα και μπουν σε καραντίνα.

Και ενώ η κατάσταση είναι επείγουσα, διευθυντές/ντριες, εκπαιδευτικοί, γονείς κατακλύζονται από μεγάλη ανησυχία για τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία, το υπουργείο εσωτερικών και ο υπουργός Βορίδης εξαντλείται σε υποσχέσεις που διαψεύδονται από την πραγματικότητα πριν τελειώσει η μέρα! Να υπογραμμίσουμε ότι η καθαριότητα των σχολικών μονάδων είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ιδιαίτερα στην Αθήνα!

Αντί να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να γίνουν και νέες προσλήψεις, η δημαρχία Μπακογιάννη περιμένει καρτερικά αν θα εδεήσει ο υπουργός Βορίδης να υπογράψει και φυσικά δεν τολμά ούτε μία ανακοίνωση-διεκδίκηση να βγάλει, προστατεύοντας την κυβέρνησή της. Πιέζει μόνο τις/τους καθαριστ(ρι)ες να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες, μετακινεί προσωπικό μοιράζοντας τη φτώχεια των σχολείων, και κάνοντας αλχημείες και «προσεύχεται» να υπογράψει τελικά ο υπουργός την ανανέωση των συμβάσεων!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο, έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί κυνική εξέλιξη ότι στον δήμο της Αθήνας όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, μόνο το 12% των σχολικών καθαριστ(ρι)ών είναι μόνιμες/οι, ενώ το 88% είναι συμβασιούχοι με πολλαπλών μορφών συμβάσεις (ορισμένου, χρόνου, συμβάσεις έργου, τετραμηνίτες, κοινωφελούς του ΟΑΕΔ κ.λπ) και με διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν σε άσκηση για γερούς λύτες την κάλυψη των σχολικών μονάδων με προσωπικό ώστε να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δέχονται την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση!

Γιατί με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας πετυχαίνουν να έχουν φτηνότερους εργαζόμενους, με λιγότερα ή καθόλου δικαιώματα. Γιατί θέλουν εργαζόμενους δούλους/ες, να παρακαλάνε για μια θέση εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί. Και τελικά, δεν κάνουν μόνιμες προσλήψεις γιατί επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν την καθαριότητα στις σχολικές μονάδες και να φέρουν εργολάβους που θα προσλαμβάνουν αυτοί, για πενταροδεκάρες.

Κυβέρνηση και δημαρχία αδιαφορούν για τα σχολεία και τους εργαζόμενους. Ως πότε θα το ανεχόμαστε;

Απαιτούμε:

  • Να καλυφθούν ΤΩΡΑ με ανανέωση των συμβάσεων και νέες προσλήψεις όλες οι ανάγκες των σχολείων ΤΩΡΑ! Κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική αδιαφορία!
  • Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών/στριών και όλων των συμβασιούχων τώρα!
  • Να καταργηθεί η ρατσιστική διάταξη της ιθαγένειας!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες!
  • Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες, μακριά οι εργολάβοι από την καθαριότητα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s