Αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα το σχέδιο της δημαρχίας Μπακογιάννη για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση που παρουσιάστηκε στο ΔΣ στις 22/3/2021 (εμπεριέχονται πίνακες σχολείων)

Μετά από 1,5 χρόνο απραξίας, και στον 4ο χρόνο αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον δήμο της Αθήνας, η δημαρχία Μπακογιάννη παρουσίασε το σχέδιο της για την εφαρμογή της από το 2021-2022.

Η βασική του φιλοσοφία είναι να μην δοθεί φράγκο για αυτή, να εφαρμοστεί όπως όπως χωρίς κανένα κόστος. Γι’ αυτό και το σχέδιο είναι απλό, βασίζεται στην επίταξη αιθουσών και χώρων από τις σχολικές μονάδες της πόλης και στην εκτεταμμένη χρήση κοντέινερς σε οικόπεδα και αυλές σχολείων.

Συγκεκριμένα το σχέδιο που παρουσίασε η δημαρχία στο ΔΣ στις 22/3 περιλαμβάνει 42 άιθουσες κοντέινερς σε 9 οικόπεδα, 16 αίθουσες-κοντέινερς σε αυλές σχολείων και 26 αίθουσες από δημοτικά, συνολικά 82 αίθουσες.

Αναλυτικά:

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα:

  • Από τα οικόπεδα, τα δύο ήταν προορισμένα για να ανεγερθούν σε αυτά το ΕΕΕΕΚ Α’ Αθήνας (στο οικόπεδο της Λάμψα) που θα λύσει οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα του ΕΕΕΕΚ Κωφών, αλλά και των εκατοντάδων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής και μένουν εκτός σχολείου και το 24ο ΓΕΛ (Παπαρσένη, Σούκα και Κούρμα) όπου είναι επιτακτική ανάγκη ανέγερσής του λόγω των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούνται από τη συστέγαση με το 24ο Γυμνάσιο εδώ και δεκαετίες.
  • Στα οικόπεδα που δόθηκαν για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, αντί να ανεγερθούν κτήρια νηπιαγωγείων, δήμος και υπουργείο ετοιμάζονται να τοποθετήσουν 42 αίθουσες κοντέινερ ελαφρού τύπου μαζί με τους βοηθητικούς χώρους!
  • Στα προαύλια των σχολικών μονάδων που επιλέχτηκαν να μπουν κοντέινερ ελαφρού τύπου η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Ξεχωρίζουμε το προαύλιο του 1ου και 8ου Γυμνασίου-ΓΕΛ (όπου εκεί στεγάζεται και το 4ο ειδικό νηπιαγωγείο) και το προαύλιο του 15ου ΓΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι η δημαρχία σκοπεύει να βάλει νήπια και προνήπια μαζί με γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα! Στο 23ο ΔΣ που λειτουργεί με τρία τμήματα πρωί-απόγευμα, αντί να αντιμετωπιστεί η διπλοβάρδια του σχολείου, η δημαρχία έρχεται να προσθέσει κοντέινερ στο προαύλιο. Το ίδιο και με όλα τα υπόλοιπα ΔΣ (9ο ΔΣ, 71ο ΔΣ, 72ο ΔΣ, 133ο ΔΣ, 28ο ΔΣ) όπου στα προαύλιά τους επικρατεί ήδη το αδιαχώρητο.
  • Στις αίθουσες που αρπάζονται από τα δημοτικά (αναλυτικά στους παραπάνω πίνακες), υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη μορφωτική λειτουργία τους, αίθουσες σε ορόφους, που χρησιμοποιούνται σχεδόν όλες στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου για τμήματα ένταξης, υποδοχής, τμημάτων, βιβλιοθήκες, μουσικής κ.λπ.. Η δημαρχία τις υφαρπάζει, χωρίς να ζητήσει καν την έγκριση της σχολικής κοινότητας!

Είναι φανερές οι τεράστιες ευθύνες των δημοτικών αρχών ως σήμερα. Επί δημαρχίας Καμίνη δεν υπήρξε ο παραμικρός σχεδιασμός, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο χωρίς να προϋπολογίσει κανένα απολύτως κονδύλι για την εφαρμογή του και την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων. Η δημαρχία Μπακογιάννη συνεχίζει να επεκτείνει αυτό τον δρόμο. 1,5 χρόνος απραξία και τώρα η “λύση” έρχεται μέσα από την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Στον σχεδιασμό δεν υπάρχει η ανέγερση ούτε ενός νέου κτηρίου!

Μέχρι τώρα λοιπόν, δεν έγινε καμία σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια για την εύρεση κατάλληλων χώρων. Έτσι, δεν προχώρησε η απαλλοτρίωση χώρου δίπλα στο 162ο Δ.Σ. ή απαλλοτρίωση οικοπέδου δίπλα στο 144ο Δ.Σ. και στο μετρό, που θα έλυνε πολύ σοβαρά ζητήματα στην περιοχή του Κολωνού και των Σεπολίων, ενώ με μεγάλη ευκολία επιτάσσονται αίθουσες σχολείων που χρησιμοποιούντια στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Κάθε επιχείρημα που διατυπώνει η δημαρχία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος είναι ψευδές. Τα αδιέξοδα δημιουργούνται μόνο μέσω των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης-Υπουργείου Παιδείας και δημαρχίας. Η δημαρχία Μπακογιάννη προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια της σε βάρος των μαθητών, επιβάλλοντας πρόχειρες και επικίνδυνες λύσεις για τους μαθητές του δημοτικού αλλά και για εκείνους του νηπιαγωγείου. Αυξάνει τον μαθητικό πληθυσμό, εν μέσω πανδημίας, την ώρα που είναι απαίτηση για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι κοινωνικές αποστάσεις και οι λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα. Την ίδια στιγμή αδιαφορεί παντελώς για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την ασφάλεια των νηπίων, προτείνοντας αίθουσες που βρίσκονται σε ορόφους και που καθιστούν την χρήση σκάλας υποχρεωτική.

«Διαπρέπουν» ξανά οι «άριστοι» του Μπακογιάννη

Η δημαρχία Μπακογιάννη σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και τη Διεύθυνση ΠΕ Α’ Αθήνας, οδηγούν με τις επιλογές τους, το ρολόι της εκπαίδευσης 40 χρόνια πίσω και μάλιστα σε καιρό πανδημίας. Η υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων θα είναι πρωτοφανής. Ουσιαστικά πρόκειται για επιστροφή στο κτηριακά δεδομένα της δεκαετίας του ’80. Η πόλη θα γεμίσει κοντέινερ, ενώ ζωτικός χώρος των σχολικών μονάδων θα επιταχθεί. Για πρώτη φορά αποφασίζεται η μαζική εγκατάσταση προκάτ αιθουσών για την κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών, στεγάζοντας εκατοντάδες νήπια, σε κατασκευές που προορίζονται για σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους, δυστυχώς και πρόσφυγες, κόντρα σε καθετί που επιτάσσει η επιστήμη, είτε στο παιδαγωγικό είτε στο κτιριακό πλαίσιο. Όμως, οι ανάγκες των παιδιών δεν είναι ούτε έκτακτες ούτε αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και το τραύμα για την εκπαίδευση στην πόλη βαθύ.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Η πόλη έχει ανάγκη από 120 περίπου αίθουσες για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και ο σχεδιασμός οφείλει να ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη και όχι σε μικρότερους υπολογισμούς. Η κάλυψη αυτών των αναγκών θα γίνει μόνο αν:

  1. Στα οικόπεδα που έχουν ήδη επιλεγεί για να ιδρυθούν νέα νηπιαγωγεία (πλην αυτών που προβλέπονται για ανεγέρσεις άλλων σχολείων) να χτιστούν νέα κτήρια νηπιαγωγείων και μέχρι τότε να εγκατασταθούν αίθουσες βαρέου τύπου.
  2. Να υπάρξει άμεση απαλλοτρίωση και αγορά οικοπέδων που έχουν ήδη υποδειχθεί από τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και του γονεϊκού κινήματος
  3. Να υπάρξει χρήση του κτηριακού αποθέματος της πόλης και των ιδιοκτησιών του δήμου και άμεση μετατροπή τους σε κατάλληλους χώρους νηπιαγωγείων.
  4. Κάθε άλλη πρόταση που θα χρησιμοποιεί χώρους από τις υπάρχουσες σχολικές μονάδες θα πρέπει να είναι μειοψηφική, και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής και γονεϊκής κοινότητας.

Η δημαρχία ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ανέφικτο, ότι χρειάζεται χρόνο και χρήμα που δεν το διαθέτει. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι τουλάχιστον υποκριτικοί. Όταν πρόκειται για έργα που ευνοούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα, με πρόσφατο παράδειγμα τους όρους της μελέτης για τον λόφο του Στρέφη. Όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών όπως η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, τότε εμφανίζονται ξαφνικά ένα βουνό δυσκολίες, δυσκαμψίες και γραφειοκρατικές απαγορεύσεις. Η επιλογή είναι πολιτική και όχι διαχειριστική!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονέων, το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα να δώσουμε τη μάχη για να εφαρμοστεί το 2021-22 η δίχρονη υποχρεωτική αγωγή στον δήμο της Αθήνας. Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα. Δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στην εφαρμογή ή στην αναστολή της. Ο δήμος της Αθήνας και η κυβέρνηση οφείλουν να την εφαρμόσουν από την επόμενη σχολική χρονιά αποκλειστικά στο δημόσιο και οφείλουν να δώσουν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε όλα τα παιδιά να έχουν το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, με υποδομές και προσλήψεις που αντιστοιχούν στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα.

Ως Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κτηριακές υποδομές και προσλήψεις με βάση τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος και δεν θα ανεχτούμε επιδείνωση των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και εργασίας των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s