Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού λόγω εμβολιασμών

της Τρισεύγενης Βαρελά, κατοίκου Πετραλώνων, μέλους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Tην Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021 καλέστηκε από τη «Συνέλευση χρηστών υπηρεσιών Υγείας ΤΟΜΥ Κεραμεικού» συγκέντρωση έξω από το κτίριο του πρώην ΙΚΑ Κεραμεικού για το κλείσιμο των δομών του Κέντρου Υγείας και της Τοπικής μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) που καλύπτει ασφαλισμένους και ανασφάλιστους από Πετράλωνα, Θησείο, Βοτανικό, Κεραμεικό και Ταύρο, εξαιτίας της μετατροπής του κτιρίου σε Εμβολιαστικό Κέντρο.

Από την αρχή του λοκντάουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι αλληλέγγυοι/ες αγωνίζονται για μονιμοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών στις τοπικές δομές υγείας με συγκεντρώσεις, πορείες, συλλογή υπογραφών, δράσεις ενημέρωσης στις γειτονιές, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής κρατώντας σε επαγρύπνηση τον κόσμο του αγώνα. Η αρχή της χρονιάς φανέρωσε ένα νέο δυστοπικό μέλλον με την πλήρη κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης.

Την ώρα της κινητοποίησης αντιπροσωπεία μελών της Συνέλευσης Χρηστών ΤΟΜΥ επισκέφτηκαν τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας ο οποίος τους ενημέρωσε ότι «… οι εμβολιασμοί στο κέντρο δεν θα ξεκινήσουν όπως ήταν ανακοινωμένο από την ερχόμενη Δευτέρα 8/2/21, αλλά την 1η Μάρτη 2021. Φυσικά μέσα στο μήνα οι ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν τον σχεδιασμό. Όλοι οι υγειονομικοί του κέντρου θα γίνουν εμβολιαστές εκτός από τον Οδοντίατρο και αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί να στελεχώσει το εμβολιαστικό κέντρο ένας ιδιώτης γιατρός… ».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μέλη συλλογικοτήτων και φορέων της περιοχής και πολλοί κάτοικοι που ήθελαν να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις. Ανάμεσά τους και μέλη της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο«. Ο σύντροφος Μιχάλης Ρίζος ιατρός εντατικολόγος και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» έκανε παρέμβαση στην συγκέντρωση και είπε:

«Καλημέρα και από εμάς, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και συνολικά από τους εργαζόμενους υγειονομικούς. Όλοι είμαστε στη πρώτη γραμμή, δεν υπάρχει κανείς που είναι στη δεύτερη, λαός και υγειονομικοί μαζί. Θέλουμε να σας μεταφέρουμε και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς και να πούμε τα εξής ζητήματα. Το αίτημα για δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι απλά ένα αίτημα ανάμεσα στα πολλά που ακούγονται. Είναι ζωτικό αίτημα για την υγεία του εργαζόμενου λαού ειδικά αυτή την περίοδο. Είναι εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική η οποία δεν παίρνει τα εντελώς αναγκαία και ρεαλιστικά μέτρα. Προτιμά να δίνει μια σειρά χρήματα για πολεμικά αεροπλάνα και αστυνομοκρατία. Να τα λέμε με το όνομά τους έτσι, και για μια σειρά άλλα ζητήματα και όχι για να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό. Τα ίδια συμβαίνουν και στα νοσοκομεία. Και αυτά έχουν μετατραπεί, σε νοσοκομεία μιας νόσου με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χειρουργεία να μπαίνουν κακήν κακώς άρρωστοι στα ράντζα, να έρχονται στο και δέκα όταν είναι πολύ αργά, γιατί ακριβώς δεν μπορούν να τους υποδεχθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στα κέντρα υγείας από ότι ακούω και με την σημερινή σας κινητοποίηση. Θέλουν να τα μετατρέψουν σε κέντρα υγείας ούτε καν μιας νόσου αλλά εμβολίων με το ίδιο προσωπικό με τις ίδιες υποδομές να τα χωρέσουν όλα, έ δεν χωρούν όλα. Η λύση είναι οι προσλήψεις και η ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Κάτι ακόμη για τα εμβόλια, προφανώς το θέμα είναι διπλό είναι αισχρή η κατάσταση και διαβάζουμε για τον περίφημο ανταγωνισμό των πολυεθνικών, τον εμβολιαστικό εθνικισμό, ποιός θα πρωτοπάρει κ.λπ. Ωστόσο και με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπορούσε αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και ειδικά των συμπολιτών μας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Είναι πραγματικά άθλιο το γεγονός να καλούνται 85χρονοι και 90χρονοι να έλθουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν μέσα σε άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες αντί να γίνεται ακριβώς το αντίστροφο, να υπάρχουν κινητά συνεργεία εμβολιασμού για τα σπίτια, ενισχυμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα αυτονόητα λέμε, τα εντελώς λογικά και απαραίτητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, με τους αγώνες μας ο λαός θα σώσει τον λαό. Στις 16 Φεβρουαρίου θα κάνουμε πανελλαδική πανυγειονομική μεγάλη απεργία και ζητάμε και τη στήριξη σας. Με τον κοινό αγώνα νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα νικήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Οι συγκεντρωμένοι/ες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους γιατί η ζωή είναι πιο πάνω από τις θανατοπολιτικές της κυβέρνησης και απέναντι στα κέρδη των ιδιωτών, είναι πρωταρχικό το δικαίωμα στην Υγεία και το δικαίωμα στη ζωή!


Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να ακούσετε τις τοποθετήσεις στην κινητοποίηση από την Τρισεύγενη Βαρελά, κατοίκου Πετραλώνων, μέλους της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα (00,00-02.19) και τον Μιχάλη Ρίζο, εντατικολόγο γιατρό, πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικό και μέλος της επιτροπής εκπροσώπησης της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα (02.20-05.19):

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s