Τα θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στα εκτός ημερησίας στο Δ.Σ. της 18/1/2021

1. Μέτρα τώρα από τον δήμο της Αθήνας για την ενίσχυση των εργαζόμενων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και Πανεπιστήμια

Το 2021 ξεκίνησε το ίδιο δύσκολα όπως έκλεισε το 2020. Η κοινωνία χειμάζει όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας αλλά εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης και δήμου, σε αυτά που τον αφορούν. Η πολιτική του lockdown έχει φέρει τον εργαζόμενο κόσμο και τη σπουδάζουσα νεολαία σε πρωτοφανή κατάσταση, με το δημόσιο σύστημα υγείας να παραμένει ανοχύρωτο απέναντι στο τρίτο κύμα, με τα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά προβλήματα να γιγαντώνονται, με τεράστια μορφωτικά και εκπαιδευτικά ελλείμματα. Τα καταστήματα δεν άνοιξαν ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαποασχολούμενοι στο εμπόριο και στην εστίαση βρίσκονται σε δραματική θέση, η ανεργία καλπάζει και απέναντι στο διευρυνόμενο κύμα φτώχειας και ανέχειας που χτυπάει την πόλη και τους πληττόμενους κατοίκους της, η δημαρχία Μπακογιάννη δεν παίρνει το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης και ανακούφισης τους.

Αντίθετα, αποποιείται τις ευθύνες της, όπως και η κυβέρνηση. Τρανταχτή απόδειξη το «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων, με την Β’ βάθμια να παραμένει κλειστή για 3ο συνεχή μήνα τη φετινή σχολική χρονιά, τα Πανεπιστήμια κλειστά για ένα σχεδόν χρόνο και τα σχολεία της Α’ βάθμιας να ανοίγουν χωρίς να παίρνονται τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας. Οφείλει επιτέλους ο δήμος να πάρει τις ευθύνες που του αναλλογούν για να βρεθούν χώροι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα και τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

2. Για το αντιεκπαιδευτικό Νομοσχέδιο

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, ενώ η δημόσια εκπαίδευση διαλύεται από την αντιεκπαιδευτική επιμονή της κυβέρνησης στην τηλεκπαίδευση ενώ τα προβλήματα μόρφωσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών γιγαντώνονται, ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν φτάσει στα όρια τους, η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί με τον πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο τρόπο στην δημόσια εκπαίδευση. Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν σχολές και σχολεία ξοδεύει 30 εκ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Το πρωτοφανές γεγονός της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση από κοινού από το ΥΠΑΙΘ, με το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς οι διατάξεις του περισσότερο θυμίζουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στρατοπέδου παρά εκπαιδευτικού ιδρύματος! Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελούν οι διατάξεις για πειθαρχικά μέτρα, τη μεταφορά του δόγματος «νόμος και τάξη» μέσα στα ιδρύματα, με την ολοκληρωτικής έμπνευσης ένταση της καταστολής με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η συλλογική δράση των φοιτητών ποινικοποιείται και η δράση των φοιτητικών συλλόγων αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές, που οδηγούν εως και στη διαγραφή!

Με το νομοσχέδιο πετιούνται χιλιάδες παιδιά έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χιλιάδες παιδιά που πασχίζουν να τελειώσουν το σχολείο ειδικά σε τέτοιες συνθήκες. Σε συνδυασμό με την ένταση των εξεταστικών φραγμών (Τράπεζα Θεμάτων) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην ουσία διαμορφώνει μια πολύ δύσβατη διαδρομή για τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα!

Σε μια περίοδο που μεγάλο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας αναγκάζεται να εργαστεί για να τελειώσει τις σπουδές του, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο παίρνει σκληρά ταξικά μεροληπτικά μέτρα.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να βαθύνει ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στα πλαίσια των κατευθύνσεων ΕΕ-ΟΟΣΑ.

Στα πλαίσια αυτά υποστηρίζουμε το ψήφισμα που έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει 9.000 υπογραφές με τίτλο «Δώστε λεφτά για την παιδεία και την υγεία/Όχι άλλη καταστολή και πανεπιστημιακή αστυνομία»

Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό της νεολαίας που πάλεψε και νίκησε πολύ ισχυρότερους εχθρούς! Θα νικήσει και τους σημερινούς. Το αποδεικνύουν τα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα που σπάνε το καθεστώς των απαγορεύσεων και δίνουν δυναμική ανυπότακτη απάντηση.

3. Για τους αστέγους του δήμου

Μεγάλο τμήμα του άστεγου πληθυσμού της πόλης παραμένει άστεγο κι εκτεθειμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό αποδεικνύεται από τα νούμερα. Στους τρεις χώρους που άνοιξε ο δήμος της Αθήνας στεγάστηκαν συνολικά 30 άστεγοι, ενώ είναι γνωστό ότι εκτός δομών παραμένουν περισσότεροι από 500 καταγεγραμμένοι άστεγοι, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσφυγες άστεγοι που έχουν έρθει από τα νησιά. Το ζήτημα είναι τεράστιο, στις ακραίες καιρικές συνθήκες φαίνονται καθαρά οι μεγάλες ελλείψεις. Τα προβλήματα της αστεγίας παραμένουν πολύ έντονα για εκατοντάδες άστεγους της πόλης, παρ’ όλες τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων στις διάφορες δομές. Είναι μέγιστη ανάγκη εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών και των κινδύνων για την υγεία και την ίδια τη ζωή που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία από την πανδημία, να προσφερθεί άμεσα, εδώ και τώρα, στέγη, σε αξιοπρεπείς χώρους, για όλους και όλες ανεξαιρέτως τους/τις άστεγους/ες με ταυτόχρονη πρόβλεψη για άμεση παρέμβαση με προληπτικά τέστ ώστε ν΄ αποφευχθεί η μετάδοση.

Να μην πυκνώσει περαιτέρω ο ήδη υπάρχων υπερσυνωστισμός στις ήδη υπάρχουσες δομές (Αχαρνών 1-3, ΙΟΝΙΣ κλπ), καθώς γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι που μετατρέπει όλες τις δομές μαζικής διαμονής (γηροκομεία κλπ) σε εστίες της πανδημίας.

Η άμεση εξασφάλιση στέγης να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην περαιτέρω διαδικασία για συνθήκες μεταβατικής φιλοξενίας (ξενώνες κλπ) και κανονικής κατοικίας, ποικιλοτρόπως υποστηριζόμενης. Χώροι υπάρχουν: πολλά ξενοδοχεία που είναι άδεια, κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και άλλοι χώροι.

4. Σχετικά με τον 9.84

Α. Για το θέμα των καμερών

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα ενημερωθήκαμε ότι συζητήθηκε στο ΔΣ του 9,84 να μπουν κάμερες. Θέλουμε να ενημερωθούμε αναλυτικά για το ζήτημα, τις προθέσεις της διοίκησης του σταθμού καθώς και τις θέσεις των παρατάξεων. Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα με οποιαδήποτε δικαιολογία. Είναι σαφές ότι μια τέτοια προσπάθεια στην πραγματικότητα θα έθετε καθεστώς επιτήρησης, παρακολούθησης και στην ουσία απόπειρα λογοκρισίας των εργαζομένων στον σταθμό. Μια τέτοια πολιτική θα μας βρει απέναντί της αν επιδιωχθεί.

Β. Για την απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου στον 9.84

Από τον 9.84 απολύθηκε ο, επί 15 συνεχόμενα έτη, συμβασιούχος εργαζόμενος ηχολήπτης Βασίλης Γεωργίου. Όπως έχει ενημερώσει τις παρατάξεις ο εργαζόμενος, χρησιμοποιείται ως δικαιολογία της μη ανανέωσης της σύμβασής του, η μη κατάθεση φακέλου από την πλευρά του. Σε επιστολή του αναφέρει ότι πριν την προκήρυξη των θέσεων, η διοίκηση του σταθμού του δήλωσε ότι δεν θα επαναπροσληφθεί και στη συνέχεια ουδέποτε ενημερώθηκε για τις διαδικασίες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς διαφοροποιούνται κάθε χρόνο. Όπως κι αν έχει, θεωρούμε ότι η διοίκηση οφείλει την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δηλώνουμε η μη ανάνέωση της οποιαδήποτε σύμβασης είναι απόλυση, είμαστε κάθετα αντίθετοι και οφείλει να παρθεί πίσω. Η επαναπρόσληψη του εργαζόμενου είναι μέγιστο ζήτημα, η διοίκηση οφείλει να φέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της επαναπρόσληψης.

5. Καταγγελία για την απαγόρευση επίσκεψης στον Ελαιώνα

Καταγγέλουμε τη μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει «σιγή ιχθύος» για την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες στο στρατόπεδο του Ελαιώνα, με πρόσχημα την πανδημία. Ενώ το camp έχει βγει από την καραντίνα περισσότερο από δυο μήνες, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής απαγόρευσε την επίσκεψη της ΑΑΑθήνας με τη δικαιολογία των υγειονομικών πρωτοκόλων. Στην πραγματικότητα δεν θέλει να υπάρχει επαφή των ντόπιων με τους πρόσφυγες και δεν επιθυμεί να γίνουν γνωστές οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες, με μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα, με δεκάδες οικογένειες που ζουν σε σκηνές, με σοβαρά ζητήματα στην εκπαίδευση των παιδιών κ.λπ. Καταγγέλουμε τις μεθοδεύσεις αυτές από την πλευρά του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει καθεστώς επιτήρησης ώστε να μη δημοσιοποιείται η πολύ δύσκολη πραγματικότητα των προσφύγων/ισσών.

6. Για την κατάπτυστη και επικίνδυνη ανάρτηση του Μπογδάνου

Στα πλαίσια της αντιπροσφυγικής και ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης ήταν και η κατάπτυστη και επικίνδυνη ανάρτηση στο twitter, του βουλευτή της ΝΔ Μπογδάνος ο οποίος στοχοποίησε μια δομή όπου διαμένουν ανήλικα προσφυγόπουλα στα Σεπόλια και δημοσίευσε φωτογραφία με την πολυκατοικία και τα πρόσωπα δυο προσφυγόπουλων. Οι δηλώσεις αυτές ευνοούν και στοχεύουν στην οργάνωση των «ορφανών» πυρήνων της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς στην περιοχή και γενικότερα, από το κυβερνητικό κόμμα και την παράταξη Μπακογιάννη και γι’ αυτό και είναι πολλαπλά επικίνδυνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τις ρατσιστικές δηλώσεις του βουλευτή της. Η δημαρχία Μπακογιάννη φέρνει τις δικές της πολιτικές ευθύνες γιατί ο Μπογδάνος είναι στενός συνεργάτης της παράταξης της δημαρχίας. Η δημαρχία όφειλε να καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τις δηλώσεις αυτές. Η άρνησή της να το κάνει είναι η απόδειξη της συνενοχής της. Οι γειτονιές της Αθήνας θα προστατεύσουν τα προσφυγόπουλα από τις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις όπως έκαναν και όλα τα προηγούμενα χρόνια διατρανώνοντας «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s