Τα θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στα εκτός ημερησίας στο ΔΣ στις 14/12/2020

1.  Να σταματήσει ο εμπαιγμός με την πρόσληψη των μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών. Άμεση πρόσληψη τώρα!

Για 4ο μήνα οι μετανάστριες καθαρίστριες παραμένουν απολυμένες παρ’ όλες τις υποσχέσεις από την πλευρά της δημαρχίας. Στο ΔΣ στις 30 Οκτωβρίου υπήρχε δημόσια δέσμευση του ΓΓ και του ίδιου του δημάρχου στο θέμα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, ότι οι μετανάστριες που αποκλείστηκαν με τη ρατσιστική διάταξη θα έχουν προσληφθεί στον δήμο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οδεύουμε στα τέλη του Δεκέμβρη και 142 άτομα, ανάμεσά τους και 25 μετανάστριες που δούλευαν μέχρι πέρσι και για 10, 15 ακόμα και 20 χρόνια στα σχολεία της Αθήνας, παραμένουν όμηροι των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Αντ’ αυτού, διάφοροι κοινοτικοί της παράταξης του δημάρχου μοιράζουν υποσχέσεις τοποθετήσεων κατά παράβαση της ισονομίας, υπονοώντας κονέ και διευκολύνσεις. Οφείλετε να τιμήσετε τις δημόσιες δηλώσεις σας και να δεσμευτείτε ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν πριν τις 23 Δεκεμβρίου για να μην υπάρξει και 5ος μήνας ομηρίας των μεταναστριών και αναλγησίας της δημοτικής αρχής.

2.  Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των 4μηνιτών/ισσών

360 ελαστικά εργαζόμενοι με 4μηνες συμβάσεις λόγω COVID-19 γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στον δήμο και στο υπουργείο εσωτερικών όπου ο καθένας από την πλευρά του ρίχνει την ευθύνη στον άλλον για την ανανέωση των συμβάσεων τους. Και αυτοί οι εργαζόμενοι, τόσο απαραίτητοι για τις υπηρεσίες του δήμου, παραμένουν όμηροι. Είναι τοποθετημένοι στις εισόδους των κτηρίων σαν θερμομετρητές, στην καθαριότητα σαν οδοκαθαριστές/ρίστριες ή σαν χειριστές μηχανημάτων, στα κοιμητήρια σαν εργάτες/τριες και στις διάφορες υπηρεσίες φύλαξης, στις τεχνικές υπηρεσίες και στο ηλεκτρολογείο, στις προμήθειες και τις αποθήκες, οδηγοί σε μια σειρά από υπηρεσίες, κοινωνικοί/ες λειτουργοί στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα Διαμερίσματα, κλητήρες και διοικητικοί σε κάθε είδους θέση. Καλύπτουν βασικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του COVID-19 αλλά και για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Καμιά υπηρεσία ΔΕΝ πρέπει να μείνει κενή μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Η δημαρχία παρ’ όλα τα ψηφίσματα που εκδίδει το ΔΣ δεν προχωρά σε καμία απολύτως δεσμευτική κίνηση. Την καλούμε να τοποθετηθεί δημόσια ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων τους και μετά τις 10 Γενάρη.

3.  Να επανέρθει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακαποθηκών όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2019

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι προκλητική η συνέχιση και το 2021 του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών κατά την ημέρα του Σαββάτου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο υπόμνημά του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγ/των Αττικής-Πειραιά και Νήσων η μόνη φαρμακαποθήκη που ανοίγει είναι η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ, συμφερόντων Μαρινόπουλου, η οποία επεδίωξε την σχετική αδειοδότηση. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν προέκυψαν νέες θέσεις εργασίας, αντίθετα προέκυψαν απολύσεις, δρομολογήθηκαν αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, έγινε τροποποίηση των συμβάσεων τους χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα, όπως η απειλή της απόλυσης και ο φόβος της ανεργίας. Η απόφαση της δημαρχίας εντείνει τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Απαιτούμε για το έτος 2021 να επανέλθει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακαποθηκών όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2019.

4.  Να σταματήσει η επίθεση στους μουσικούς της φιλαρμονικής του ΟΠΑΝΔΑ με τις υποτιθέμενες οφειλές

Η δημαρχία επιδεικνύει πολιτικό κυνισμό με τον καταλογισμό στην εφορία υποτιθέμενων οφειλών μουσικών της φιλαρμονικής μετά από την απόφαση του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ -με ψήφους μόνο της παράταξης Μπακογιάννη- τον Σεπτέμβριο του 2020. Το ζήτημα θέσαμε ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στην συνεδρίαση του ΔΣ στην 24η συνεδρίαση του στις 28/9/2020.

Είναι εξοργιστικό να επιτίθεται η παράταξη της δημαρχίας εσκεμμένα και συνειδητά στους εργαζόμενους για να «ξεπλύνουν» τις προηγούμενες διοικήσεις που διαιώνιζαν το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας, κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά οι εργαζόμενοι τα δούλεψαν μέχρι το τελευταίο ευρώ!

5.  Κλιμάκια του δήμου για κάλυψη με επαναλαμβανόμενα κάθε βδομάδα δωρεάν τεστ σε προσωπικό και μαθητές/τριες των ειδικών σχολείων

Τα μόνα σχολεία που λειτουργούν στον δήμο της Αθήνας είναι τα ειδικά σχολεία. Σε αυτά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Γνωρίζουν όλοι -στο περασμένο ΔΣ το θέσαμε ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα- ότι υπάρχουν πολλά κτιριακά προβλήματα, με πρώτο και σημαντικότερο αυτό στο 6ο ειδικό. Ο δήμος της Αθήνας δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα κτιριακά. Οφείλει έστω και τώρα να πάρει άμεσα μέτρα υγειονομικής πρόληψης και προστασίας και να διαθέσει τις υπηρεσίες του, όπως έχουν ζητήσει όλοι οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, για εβδομαδιαία παρακολούθηση με κλιμάκιά επί τόπου στα ειδικά σχολεία, με δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε προσωπικό και μαθητές/τριες ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση. Είναι το λιγότερο που οφείλει να κάνει τώρα η δημοτική αρχή.

6.  Για τη διακοπή ρεύματος σε μονογεϊκή οικογένεια από το 91ο ΔΣ Αθήνας και τη συνέχιση της παροχής των σχολικών γευμάτων με ευθύνη του δήμου

Πριν λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας το γεγονός της διακοπής ρεύματος μονογονεϊκής οικογένειας από 91ο ΔΣ Αθήνας. Με πολιτική απόφαση έγινε επανασύνδεση, αλλά το χρέος στη ΔΕΗ συνεχίζει να τρέχει. Σύλλογοι εκπαιδευτικών και κόσμος μαζεύουν χρήματα για να μην ξανακοπεί το ρεύμα της οικογένειας. Είναι ντροπή ο δήμος που πληρώνει ένα σωρό χρήματα για να στολίσει και να φωτίσει το άδειο κέντρο της πόλης, στο οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 22:00, να αγνοεί επιδεικτικά τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης, όπως αυτό. Με τον ίδιο τρόπο αγνοεί την ένταση της φτώχειας και τα μεγάλα προβλήματα που έφερε το κλείσιμο των σχολείων για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Χαρακτηριστικά ο σύλλογος γονέων του 36ου ΔΣ Αθήνας δημοσίευσε την πρότασή του για την παροχή των σχολικών γευμάτων που έχουν διακοπεί εξ’ αιτίας των κλειστών σχολείων για δεύτερο μήνα. Δημοσίευσε μάλιστα και την προκλητική απάντηση του υπουργείου παιδείας στην πρόταση αυτή. Είναι σαφές ότι τα προβλήματα είναι πολύ οξυμένα. Επαναφέρουμε την πρόταση που είχαμε καταθέσει τον Μάρτιο του 2020 στο 1ο lockdown, να πάρει μέτρα ο δήμος της Αθήνας για παροχή των σχολικών γευμάτων, είτε των ίδιων των γευμάτων, είτε χρηματικού κουπονιού είτε με άλλο προσφορότερο τρόπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s