ΑΕ για τη διαχείριση Εθνικού Κήπου και Φιλοπάππου: Εγκληματική παραχώρηση με στόχο την εμπορευματοποίηση ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων

Εγκληματική παραχώρηση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, αποτελεί η ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με στόχο τη διαχέιρισή τους.

Η δημαρχία Μπακογιάννη δεν έχει «ούτε ιερό ούτε όσιο». Είναι έτοιμη να παραδώσει προς εκμετάλλευση κάθε τι δημόσιο. Ιστορικές ευθύνες έχουν η Ανοιχτή πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) που ψήφισε αποχή και η Αθήνα Είσαι Εσύ (ΚΙΝΑΛ) που υπερψήφισε, γιατί με τη στάση τους αυτή έδωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη δημοτική αρχή να δρομολογήσει το σχέδιό της.

Με βάση αυτό, η συνιστώμενη εταιρεία θα λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και σκοπός της θα «είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου. Η εταιρεία έχει κεφάλαιο 500.000 ευρώ από τον Δήμο καθώς και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται», δηλαδή του Εθνικού κήπου και του Φιλοπάππου.

Ταυτόχρονα, σχετικά με το προσωπικό που υπηρετεί στον Εθνικό Κήπο, στο άρθρο 20 (Εσωτερικοί κανονισμοί) του καταστατικού της νέας Α.Ε., δεν ορίζεται σκόπιμα ο κατώτερος μισθός (που δεν πρέπει να υπολείπεται των αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ) και δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τους σημερινούς υπηρετούντες εργαζόμενους στον Εθνικό Κήπο ούτε για το καθεστώς εργασίας τους και τη σχέση τους με την ΑΕ.

Με πρόσχημα τη βελτίωση των υποδομών ή τον εξωραϊσμό αρχαιολογικών χώρων μεγάλης σπουδαιότητας για την Αθήνα, η δημαρχία επιχειρεί να επιβάλλει ιδωτικοοικονομικούς όρους στη διαχείρισή τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι έτοιμοι να προσθέσουν στο αδηφάγο αντιλαϊκό σχέδιό τους και άλλα πάρκα της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους, ως την Ακαδημία Πλάτωνα. Το project είναι μεγάλο!

Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να μετατρέψουν κάθε σπιθαμή κοινού και δημόσιου χώρου και αγαθού σε εμπόρευμα που θα χρησιμοποιείται με στόχο την κερδοφορία. Το όραμά τους είναι απλό, παλιό και χιλιοειπωμένο, τόσο παλιό και γερασμένο όσο και το σύστημά τους: ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων, με στόχο την παράδοσή τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και πρόσχημα τη δήθεν «ανάπτυξη». Για την εξυπηρέτησή του δεν διστάζουν ούτε μπροστά στην ιστορική και πολιτιστική εμβληματικότητα χώρων, όπως ο Εθνικός κήπος, το Γκάζι, η Ακαδημία Πλάτωνα. Με ασυδοσία και αλαζονεία προωθούν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους ακόμα και με κατάφωρες παραβιάσεις.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καταγγέλλουμε την ίδρυση αυτής της ΑΕ.

Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί ιστορικό τόπο, μοναδικό και αξιόλογο παράδειγμα αρχιτεκτονικής τοπίου, με ιδιαίτερο βοτανολογικό ενδιαφέρον, άρρηκτα συνδεδεμένο στη συλλογική μνήμη των Αθηναίων με σημαντικές καμπές της ιστορίας του ελληνικού κράτους. Παραχωρήθηκε «δωρεάν κατά χρήση, για διάρκεια 90 ετών στον Δήμο Αθηναίων μαζί με την περίφραξη και τις υπάρχουσες σε αυτόν -κάθε είδους- εγκαταστάσεις».

Η παραχώρηση έγινε και με τις επιπλέον υποχρεώσεις, όπως απαγόρευση δημιουργίας εγκαταστάσεων, τυχόν εξωραϊστικά, λειτουργικά και λοιπά έργα οφείλουν να διατηρούν και ν’ αναδεικνύουν τον υπάρχοντα κηποτεχνικό ρυθμό, διατήρηση και ανανέωση σταθερού φυτικού υλικού. Οι κάθε είδους μελέτες παρεμβάσεων υποβάλλονται υποχρεωτικά προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι κάθε είδους εργασίες εκτελούνται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού (Γ’ ΕΚΠΑ) και υπό την επίβλεψη εκπροσώπου της, επειδή ο Εθνικός Κήπος είναι, επίσης, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Δεν παραχωρήθηκε για να εκχωρηθεί, μέσω μιας ΑΕ, σε μεγαλοσχήμονες οικονομικούς παράγοντες που θα αλλοιώσουν χάριν του κέρδους τον χαρακτήρα του Εθνικού κήπου.  Τον θέλουμε χώρο δημόσιο, ελεύθερο από εμπορευματική λειτουργία και εκμετάλλευση, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής.

Από την άλλη, ο λόφος Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής.

Οι κάτοικοι από το 2002 ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα το οποίο μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις, ρίξιμο κάγκελων και έμπρακτη αμφισβήτηση των καταστροφικών επεμβάσεων κατάφεραν να μείνει ο λόφος  μέχρι και σήμερα προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση.

Το σχέδιο της δημαρχίας έχει και συνέχεια. Ακολουθεί απ’ ότι φαίνεται η Ακαδημία Πλάτωνα. Το σκανδαλώδες σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στον Δήμο Αθηναίων, με το σχεδόν αποικιοκρατικού τύπου “Μνημόνιο Συνεργασίας”.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει πολλάκις επιβεβαιώσει πως πολιτεύεται με γνώμονα την επικοινωνιακή εργαλειοποίηση των μνημείων και την υπαγωγή της διαχείρισης τους στα φιλελεύθερα προτάγματα της οικονομίας της αγοράς.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν κρύβει τις αδηφάγες ορέξεις και τις επεκτατικές βλέψεις του προς την εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου χώρου.

Η Αθήνα και οι κάτοικοί της χρειάζονται τους ανοιχτούς δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους/πάρκα όπως του Φιλοπάππου και της Ακαδημίας Πλάτωνος, ως ανάσες ζωής, χώρους συνάντησης, ξεκούρασης και συλλογικής έκφρασης, χώρους συνύπαρξης πράσινου και ιστορικής/αρχαιολογικής μνήμης, χώρους που προσδίδουν στην ποιότητα ζωής. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του μπορούν και πρέπει να συνδράμουν σε αυτό τα μέγιστα: στις φυτεύσεις και στην περιποίηση του πρασίνου, στους καθαρισμούς, στον φωτισμό, στα δίκτυα πυρόσβεσης κ.ο.κ. υπό την καθοδήγηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχει την ευθύνη των χώρων αυτών.

Για αυτό χρειάζεται σεβασμός στους χώρους και την αρχαιολογική τους σημασία, σεβασμός στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις ανάγκες τους, διοχέτευση των απαραίτητων πόρων με διαφάνεια και λογοδοσία, πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.        

Δεν χρειάζονται ούτε Ανώνυμες Εταιρείες, ούτε νέες δομές και νέα διοικητικά συμβούλια, ούτε αχρείαστες και επιζήμιες αντιδικίες με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δεν χρειάζονται ούτε παιχνίδια εξουσίας και επιβολής, ούτε ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, ούτε «πονηρές» διεργασίες και αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας «Μνημόνια Συνεργασίας» και «Προγραμματικές Συμβάσεις».

Η ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και την Αττική απαιτεί απόλυτη προστασία των ελεύθερων χώρων, ενίσχυση και αύξησή τους. Τις πολιτικές που αντιστρατεύονται αυτή την απόλυτη αναγκαιότητα για την ίδια μας τη ζωή και το μέλλον των νέων γενιών, μόνον τα κινήματα και οι αγώνες τους μπορούν να τις ακυρώσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s