Καθορισμός υψών των κτιρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη

Στο Δ.Σ. στις 30/11 τέθηκε το θέμα του ορισμού του ανώτατου δυνατού ύψους των κτιρίων στις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη (Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Πετράλωνα, Νέος Κόσμος). Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, για το συγκεκριμένο ζήτημα δηλώνουμε τα εξής:

Α) Η συζήτηση αυτή είναι για «το μη χείρον, βέλτιστον»

Ουσιαστικά, επανέρχονται σε ισχύ τα ύψη πριν το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική. Η Ακρόπολη δεν έχει προστατευθεί, όπως και άλλα μνημεία και χώροι, από τους όρους δόμησης που ίσχυαν πριν τον ΝΟΚ. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θεωρούμε ότι θα έπρεπε να περιοριστούν περαιτέρω τα ύψη σε συνδυασμό με μείωση στους συντελεστές δόμησης και θεσμοθέτηση χρήσεων γης που να προστατεύουν τη διατήρηση της κατοικίας και τις εξυπηρετήσεις της, ενώ αντίθετα να περιορίζουν τις τουριστικές – ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην ήδη κορεσμένη περιοχή.

Β) Οι δύο ακυρωμένες οικοδομικές άδειες που έχουν δοθεί οφείλουν να συμμορφωθούν με τη νέα απόφαση. Ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες του δήμου σε αυτή την κατεύθυνση;

Στην περιοχή αυτή έχουν εκδοθεί 2 οικοδομικές άδειες για πολυόροφες ξενοδοχειακές μονάδες, μάλιστα η μία για κτίριο που έχει υλοποιηθεί αλλά και λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση, οι οποίες έχουν ακυρωθεί (αποφάσεις του ΣΤΕ 705/2020 και 706/2020). Κατά συνέπεια, αν θέλουν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε σχετικές κατασκευές, θα πρέπει να εκδοθούν νέες άδειες ή να τροποποιηθούν οι προηγούμενες, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τροποποιηθούν οι υπάρχουσες πραγματοποιημένες κατασκευές, για να πληρούν τους νέους περιορισμούς δόμησης. Πιο συγκεκριμένα, το υλοποιημένο κτίριο στην οδό Φαλήρου (ξενοδοχείο Coco-Mat) είναι 10όροφο, και άρα φτάνει τουλάχιστον τα 32m. Κατά συνέπεια, με βάση τον προς έγκριση περιορισμό υψών για το σημείο στα 21m, σε αυτό δεν θα πρέπει να καθαιρεθούν μόνο οι δύο τελευταίοι όροφοι, όπως έχει ήδη γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ αλλά οι τέσσερις.

Περιμένουμε την εφαρμογή της απόφασης και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία κωλυσιεργία. Παράλληλα, είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε η αρχική αδειοδότηση μιας τέτοιας κατασκευής, χωρίς τη θεώρηση της μελέτης από το Υπ. Πο. Α. και χωρίς την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες η συζήτηση για αποζημίωση του ιδιοκτήτη γίνεται σκανδαλώδης, τη στιγμή μάλιστα που τόσο καιρό αντλείται υπεραξία από μια νέα κατασκευή χωρίς άδεια. Σκανδαλώδεις είναι επίσης και οι δηλώσεις της Υπ.Πο.A. ότι «είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου».

Συμπληρωματικά, αν και δεν είναι της δικαιοδοσίας του ΔΣ, έχει ίσως ένα νόημα να αναφερθεί ότι θα άξιζε να ελεγχθεί γιατί το ΚΑΣ δεν έκρινε έγκαιρα τις συγκεκριμένες άδειες κατασκευής, ενώ ενδεχομένως οι έλεγχοι για αρχαιότητες στο οικόπεδο της Μισαραλιώτου να ήταν περιορισμένοι και να έγιναν κατόπιν έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Γ) Βασική ευθύνη του δήμου είναι η προστασία χρήσεων γης όπως η κατοικία, έναντι των ολοένα και αυξανόμενων τουριστικών-ξενοδοχειακών.

Η όλη συζήτηση για την οικοδομική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές, ιδίως σε Μακρυγιάννη και Κουκάκι, είναι λειψή αν δεν συνδυαστεί με την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής για τις χρήσεις γης. Συγκεκριμένα, χρειάζεται μέριμνα για την προστασία της κατοικίας έναντι τουριστικών-ξενοδοχειακών χρήσεων, οι οποίες αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Στην εισήγηση υπάρχει σχετική αναφορά (σελίδες 13-15 του Σχετικού 2: απόσπασμα από κείμενο διατύπωσης απόψεων για το νομικό πλαίσιο δόμησης της περιοχής από τη σχετική Δν/ση του Δήμου), εντούτοις το όλο θέμα μένει εκεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα κάναμε αποχή στην ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s