Τα θέματα που έθεσε στα εκτός ημερησίας διάταξης στο ΔΣ στις 30/11/2020 η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

1. Καταγγελία της μετατροπής της Αθήνας σε κατεχόμενη πόλη τις τελευταίες 15 μέρες

Τεράστια ευθύνη της δημαρχίας και της κυβέρνησης γιατί η χώρα ολόκληρη και η πρωτεύουσα εδώ και 15 μέρες θυμίζουν κατεχόμενη πόλη, όπου σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, ομάδες ΔΡΑΣΗ-ΔΙΑΣ-ΜΑΤ-ΟΠΚΕ επιτίθονται σε εργαζόμενους και νεολαίους, όργιο καταστολής στα Σεπόλια, στην Πανεπιστημίου, στα Πετράλωνα σε όλη την πόλη, ρίχνουν πρόστιμα, προσαγάγουν, συλλαμβάνουν. Από την πορεία του Πολυτεχνείου, την απεργία στις 26 Νοέμβρη, μέχρι και την ημέρα εναντίων της βίας κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση και η δημαρχία «περιέθαλψαν και αμόλυσαν» τα ορφανά της ΧΑ στις δυνάμεις καταστολής. Ο λαός μας όμως και πρώτα και κύρια η νεολαία αψήφησε και έσπασε τις απαγορεύσεις, αγωνίζεται, διεκδικεί, μαχητικά σε ολόκληρη τη χώρα βρέθηκε στους δρόμους του αγώνα και της αντίστασης. Η δημαρχία Μπακογιάννη ανήκει στον κόσμο της κοινοβουλευτικής δεσποτίας και του ολοκληρωτισμού. Αντίθετα η νεολαία, τα παιδιά μας ανήκουν στον κόσμο της αλληλεγύης, του αγώνα για ψωμί-παιδεία-υγεία-ελευθερία. Το όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας που διέταξε η κυβέρνηση είναι απόδειξη ήττας. Ο κατασταλτικός κατήφορος δεν είναι τίποτα άλλο από τον κατήφορο που έχει «πάρει» η κυβέρνηση στη συνείδηση των πολιτών.

2. Κανένα μέτρο στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ ενάντια στην επέλαση της πανδημίας

Κι ενώ η πανδημία επελαύνει και τα κυβερνητικά στελέχη κατακλίζουν τα κανάλια με τρομοκρατικές δηλώσεις για το δεύτερο και τρίτο κύμα, η ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου δείχνει να αγνοεί παντελώς την πανδημία και τα μέτρα που οφείλει να πάρει. Ασχολείται εισάγοντας ζητήματα που ευνοούν τα επιχειρηματικά σχέδια όπως η Διπλή Ανάπλαση, αλλά όχι με την καρδιά των προβλημάτων στην πόλη. Αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχει τίποτα που να οφείλει να κάνει ο δήμος της Αθήνας για την προστασία των κατοίκων απέναντι στην πανδημία; Καμία συζήτηση για μαζικά και δωρεάν τεστ, για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, για εξεύρεση αιθουσών για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία.

3. Μεγάλες οι ευθύνες του δήμου της Αθήνας για τα κλειστά σχολεία στην πόλη

Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά εδώ και δυο βδομάδες και ακόμα περισσότερο τα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά η δημαρχία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια ολόκληρη χρονιά κινδυνεύει να χαθεί για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, οι οικογένειες ζουν το αίσχος της τηλ«εκπαίδευσης» που αυξάνει τις ταξικές ανισότητες και τα μορφωτικά ελλείμματα και η δημαρχία Μπακογιάννη δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη από αυτές που τις αναλογούν. Ούτε καν για να ενισχύσει με τεχνολογικό εξοπλισμό μαθητές και εκπαιδευτικούς, πολύ δε περισσότερο δεν ασχολείται με την εξεύρεση αιθουσών ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και να λειτουργήσουν έχοντας μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα. Οφείλει η δημαρχία να φέρει το ζήτημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο .

4. Για τα κτιριακά προβλήματα στο 6ο ειδικό Αθήνας και η ανάγκη ενίσχυσης των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας

Κι ενώ τα ειδικά σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ, η δημαρχία δεν ασχολήθηκε ούτε μια στιγμή με αυτά τα σχολεία της πόλης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας. Σχολεία όπου οι μαθητές δεν φορούν μάσκα ή κι αν φορούν την αφαιρούν πολύ συχνά, σχολεία όπου ο δήμος όφειλε να διαθέσει ειδικό κλιμάκιο συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης μαθητών και εκπαιδευτικών με επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Το 6ο ειδικό αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων με αποτέλεσμα να αδυνατεί να λειτουργεί με ασφάλεια για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αντιπροσωπεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, αποτελούμενη από τη δημοτική σύμβουλο και μέλος του ΔΣ ΣΕΠΕ Αριστοτέλη, Ρέππα Ντίνα και τους Κεφαλληνό Παναγιώτη, Καττή Δημήτρη, (μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων, Κολωνού, Ακ. Πλάτωνα) Ζαραϊδώνη Βούλα (πρόεδρο του ΣΕΠΕ Αριστοτέλη), το επισκέφτηκε την Παρασκευή 27/11. Τα κτηριακά του προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα γιατί ο χώρος είναι ακατάλληλος για σχολείο, οι «αίθουσες» είναι χωρισμένες με παραβάν, μικροί χώροι χωρίς αερισμό μια και δεν υπάρχουν παράθυρα αλλά φινιστρίνια που δεν ανοίγουν ενώ δε λειτουργεί η κεντρική μονάδα θέρμανσης. Χρειάζεται άμεσα μετεγκατάσταση σε νέο και ασφαλές κτίριο καθώς και ίδρυση ενός ακόμη ειδικού σχολείου ώστε να λειτουργήσει ως μικρότερη δομή με μικρότερο αριθμό μαθητών. Η δημοτική αρχή οφείλει να σταματήσει να κωφεύει απέναντι στα προβλήματα και να πάρει άμεσα μέτρα για τη λύση τους.

5. Υποστήριξη του ψηφίσματος για την παράταση των συμβάσεων λόγω COVID-19

Υποστηρίζουμε το ψήφισμα που κατέθεσε η επιτροπή συμβασιούχων σχετικά με την παράταση των συμβάσεων τους. Η κυβέρνηση ενώ όφειλε να προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες σε μια περίοδο που οι πολιτικές απαξίωσης δομών και προσωπικού έδειξαν τον καταστροφικό τους ρόλο, δεν έχει καν νομοθετήσει την παράταση των συμβάσεων των ελαστικά εργαζόμενων προσληφθέντων λόγω COVID-19. Για να γίνει έστω αυτό σε πρώτη φάση δεν αρκεί ένα ψήφισμα. Με ψηφίσματα ποτέ δεν έγιναν προσλήψεις. Απαιτείται αγώνας και διεκδίκηση.

6. Για την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην Ακ. Πλάτωνα, του ΥΠΟΠ στον δήμο της Αθήνας

Σκανδαλώδες σχέδιο επέκτασης των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Πολιτισμού για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στον Δήμο Αθηναίων, με το σχεδόν αποικιοκρατικού τύπου “Μνημόνιο Συνεργασίας”. Στόχος της δημαρχίας είναι η εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως φαίνεται και στα ζητήματα 3 και 4 της ημερήσιας διάταξης που αφορούν την ΑΕ για τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου. Στης ίδιας τάξης ζήτημα ανήκουν και οι διαφαινόμενες εξελίξεις με την Ακ. Πλάτωνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει πολλάκις επιβεβαιώσει πως πολιτεύεται με γνώμονα την επικοινωνιακή εργαλειοποίηση των μνημείων και την υπαγωγή της διαχείρισης τους στα φιλελεύθερα προτάγματα της οικονομίας της αγοράς.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν κρύβει τις αδηφάγες ορέξεις και τις επεκτατικές βλέψεις του προς οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφερόντα εις βάρος του δημόσιου χώρου.

7. Κοντέινερ για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης

Στη οικονομική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στις 30/11, στο ζήτημα για τη μετεγκατάσταση του 54ου νηπ/γείου, αποκαλύφθηκε ότι το σχέδιό σας για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής κι εκπαίδευσης στον δήμο της Αθήνας από το επόμενο έτος περνά μέσα από την ευρεία χρήση ελαφρού τύπου κοντέινερ που θα εξασφαλίσει το Υπουργείο Παιδείας για τους δήμους. Οφείλει η δημαρχία να τοποθετηθεί, δηλώνουμε ότι αποτελεί εξέλιξη που υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιιδών των πιο πληττόμενων περιοχών, δεν αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα και σίγουρα δνε μπορεί να αποτελεί συνολική λύση για τα κτιριακά θέματα της δίχρονης.

8. Σχετικά με τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση

Ασχημονεί η δημαρχία όταν σε τέτοιες εποχές που χιλιάδες κάτοικοι της πόλης πλήττονται από την ανεργία, την εργασιακή καταβύθιση εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης στην πανδημία, εκείνη να αποστέλλει χιλιάδες κλήσεις προηγούμενων χρόνων. Να σεβαστεί τους καημούς και την αγωνία του πληττόμενου κόσμου και να σταματήσει να τον βομαρδίζει με νέα χρέη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s