Απολογισμός τεχνικών έργων στα σχολεία: Μακριά από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 30/11 επέλεξε η δημαρχία Μπακογιάννη και ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτηριακών Υποδομών να φέρει το θέμα των επεμβάσεων στα σχολεία με εργολαβίες και με αυτεπιστασία.

Ο αντιδήμαρχος, λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, παρουσίασε έναν απολογισμό γεμάτο απάτες. Πιεσμένη η δημαρχία από την εκτός ορίου κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία της πόλης καθώς και τις συνεχείς κινητοποιήσεις συλλόγων γονέων, εκπαιδευτικών σωματείων και παρατάξεων, υποχρεώθηκε να παρουσιάσει έργο, επιδιώκοντας να «κλείσει τα στόματα». Οι απάτες όμως ήταν το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του απολογισμού.

Απάτη 1η: Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ αλλά επιδίωξε με αυτό τον τρόπο να παραπλανήσει το δημοτικό συμβούλιο. Στην πραγματικότητα γνωρίζει καλά ότι μετά τις εκπτώσεις από τους εργολάβους για να «χτυπήσουν» ένα έργο, η πραγματική δαπάνη δεν ξεπερνά το 50% (πολλές φορές και μικρότερο). Άρα τα έργα στα οποία αναφέρθηκαν στοίχισαν γύρω στα 6 εκ. ευρώ.

Απάτη 2η: Ο απολογισμός αφορούσε την περίοδο από 9/2020-11/2020. Πολλά έργα όμως, που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, είχαν δημοπρατηθεί ή και ολοκληρωθεί νωρίτερα. Μάλλον ο αντιδήμαρχος μπέρδεψε τις θητείες του επί δημαρχίας Καμίνη και Μπακογιάννη και μάλιστα στο ίδιο πόστο.

Απάτη 3η: Η έκθεση φτιάχτηκε με πολύ βιασύνη με αποτέλεσμα να βρίθει λαθών και παραπληροφόρησης (π.χ. δεν υπάρχει 163ο ΔΣ έχει συγχωνευτεί από το 2011, ούτε 50ο Δημοτικό εκεί που αναγράφεται) ενώ και κάποιες εργασίες που παρουσιάζονται δεν έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί (π.χ. 173ο ΔΣ, 62ο ΔΣ κ.λπ.).

Αντίθετα, η πραγματική εικόνα των σχολικών μονάδων και των προβλημάτων τους αναδεικνύουν ορισμένες κρίσιμες αλήθειες που αγνοεί επιδεικτικά η δημαρχία:

Αλήθεια 1η: Το 50% των σχολικών μονάδων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960 με αποτέλεσμα να είναι σχολεία με βασικά προβλήματα που έχουν ανάγκη εκτεταμένων παρεμβάσεων ώστε να είναι λειτουργικά και ασφαλή για τους/τις μαθητές/τριες. Η αντιδημαρχία φαίνεται να το αγνοεί ως γεγονός. Μόνο έτσι εξηγείται ότι είναι ικανοποιημένη με τους αριθμούς που παρουσίασε. Τα σχολεία που έχουν πάρα πολλά χρόνια να δεχτούν την παραμικρή συντήρηση είναι πολλά.

Αλήθεια 2η: Πολλές από τις εργασίες είναι μπαλώματα και πασαλείματα όπως καταγγέλουν γονείς κι εκπαιδευτικοί. Ειδικά ορισμένα από τα έργα στους αύλειους χώρους όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν τα χρόνια προβλήματα (κακή ρίση, λυμνάζοντα νερά, καταστροφή της ασφάλτου κ.λπ.) αλλά απλώς βάφτηκαν με χρώματα τονίζοντας ακόμα περισσότερο την κακοτεχνίες (πχ 63ο ΔΣ, 173ο ΔΣ κ.λπ.).

Αλήθεια 3η: Όπως καταγγέλλουν ενώσεις και σύλλογοι γονέων πολλές από τις εργασίες είναι απολύτως επιφανειακές. «Αντί να επισκευάσουν σημεία που έχουν φύγει τσιμέντα και φαίνονται τα σίδερα, «πασάλειψαν» με σοβά και έβαψαν. Λίγα κιλά πλαστικό και δε φαίνονται οι σκουριές από τα σίδερα στις κολώνες.

Τέλος, αλήθεια 4η και πολύ σημαντική: Η υπηρεσία του δήμου έχει σχεδόν εξήντα άτομα προσωπικό γιατί χρόνια τώρα απαξιώνεται, δεν γίνονται προσλήψεις και το προσωπικό γερνάει. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Αυτό οδηγεί στις εργολαβίες που αποδεδειγμένα στοιχίζουν τουλάχιστον 40% περισσότερα, για να «ταϊστούν» οι μεγαλοεργολάβοι. Όπως χαρακτηριστικά ομολογούν υψηλόβαθμα στελέχη του δήμου, αν τα έργα αυτά γινονταν από το προσωπικό του δήμου, θα ήταν φτηνότερα, περισσότερα, καλύτερα, ομορφότερα.

Αντί για μαζικές προσλήψεις ο αντίδήμαρχος κ. Αποστολόπουλος υπερασπίστηκε το μοντέλο των εργολαβιών, ισχυριζόμενος ότι εδώ δεν είναι Βόρεια Κορέα και αποδεικνύοντας το νεοφιλελεύθερο πνεύμα του! Φαίνεται δεν διδάχτηκε ούτε από την πανδημία όπου το μόνο που λειτουργεί είναι το δημόσιο ούτε από τις ανάγκες των σχολείων.

Πλήθος σχολείων στέλνει κατ’ επανάληψη τα αιτήματα του, τα οποια μένουν στα συρτάρια ανενεργά ενώ οι δικαιολογίες «δίνουν και παίρνουν».

Οι εργολαβίες «αιμοδοτούν» με δημόσιο χρήμα τους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους. Ο δήμος έχει ανάγκη από μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθώς και νέες προσλήψεις ώστε να δράσει ανάλογα. Αν ο δήμος προχωρήσει όντως στην καταγραφή σε δημόσια πλατφόρμα των αιτημάτων για επισκευές, τότε θα αποκαλυφθούν όλες οι απάτες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s