26η συνεδρίαση του Δ.Σ. (30/10/2020) – Τα ζητήματα που έθεσε και στα οποία τοποθετήθηκε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα (βίντεο)

Δείτε εδώ το βίντεο με την αρχική τοποθέτηση:

1. Μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στον μισαλόδοξο κι εθνικιστικό λόγο στους πληγέντες σε Ελλάδα και Τουρκία από τον φονικό σεισμό

Δηλώσαμε την αμέριστη συμπαράστασή σας και στηρίζουμε την πρωτοβουλία σωματείων και πολλών συλλογικότητων γειτονιών, εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.λπ. που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τις πληττόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Τουρκία απαντώντας έτσι στον μισαλόδοξο, εθνικιστικό πολεμοκάπηλο λόγο που σε κάθε αφορμή επιδιώκει να στaλάξει δηλητήριο μεταξύ των λαών ώστε να ευνοηθούν τα σχέδια των αστικών τάξεων στις δυο χώρες.

2. Αποπομπή όλων των εκλεγμένων με τη ΧΑ στο δημοτικό συμβούλιο και τις επιτροπές

Μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης στις 7/10/2020 με την καταδίκη της νεοναζιστικής Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνεται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, προκύπτει αυτονόητα ότι τα μέλη της δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις αιρετών σε συμβούλια. Κατόπιν αυτού, καλέσαμε να αφαιρεθούν από την κατάσταση των μελών του δημοτικού συμβουλίου όλα τα μέλη της παράταξης Ελληνική Αυγή για την Αθήνα, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, να μην ειδοποιούνται πλέον και να μην συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του.

3. Πρόταση να δεσμευτεί ο δήμος της Αθήνας ότι δεν θα κάνει χρήση του νέου πτωχευτικού κώδικα για χρέη στον δήμο

Μετά και την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα από την κυβέρνηση της ΝΔ όπου οι οφειλέτες «απογυμνώνονται» από κάθε είδους προστασία και απαλλοτριώνεται η κατοικία, κάθε στοιχείο της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας τους, οχήματα, αλλά και μέρος του μισθού και της σύνταξής τους, ζητήσαμε τη σαφή δέσμευση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου ότι δε θα μετατραπεί σε έναν ακόμα «γύπα» και δεν θα κάνει χρήση του νέου πτωχευτικού κώδικα για χρέη στον δήμο.

4. Για τα προβλήματα στα σχολικά κτήρια και ειδικά: στο 36ο ΔΣ, 63ο νηπ/γείο, 54ο νηπιαγωγείο, 125ο και 39ο νηπ/γείο

Καταγγείλαμε τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της δημοτικής αρχής και του αντιδημάρχου απέναντι στα μεγάλα προβλήματα στέγασης των σχολικών μονάδων του δήμου.

  • Φέραμε το ζήτημα του 36ου ΔΣ όπου έπεσαν τα τσιμέντα και κινδύνευσαν μαθητές/τριες, την ανάγκη δέσμευσης από τη δημαρχία ότι το σχολείο θα επισκευαστεί και συντηρηθεί άμεσα, όπως επί χρόνια αγωνίζεται ο σύλλογος γονέων, ο σύλλογος εκπαιδευτικών και το εκπαιδευτικό προσωπικό και καταγγείλαμε τη σκαιότατη και προσβλητική αντιμετώπιση από τον πρόεδρο της 1ης ΣΕΠΕ, της διευθύντριας του σχολείου και των εκπαιδευτικών. Υπήρξε δέσμευση του υπέυθυνου αντιδημάρχου η οποία μένει να επαληθευθεί, ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα έργα συνολικής συντήρησης και επισκευών του σχολείου.
  • Θέσαμε το ζήτημα του 63ου νηπιαγωγείου. Το νηπιαγωγείο λόγω των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο παλιό κτήριο έχει ανάγκη άμεσης μεταστέγασης στο νέο κτήριο που είναι έτοιμο και η δημοτική αρχή οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες.
  • Τοποθετηθήκαμε σχετικά με τα ιδιαίτερα οξυμένα κτηριακά προβλήματα του 54ου νηπιαγωγείου που καθιστούν επικίνδυνη τη λειτουργία του σε αυτό το ενοικιαζόμενο κτήριο, ζητήσαμε εξηγήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που συνδέουν την προκλητική συνέχιση της ενοικίασης ενός ακατάλληλου κτηρίου, με πολιτικά πρόσωπα της παράταξης της δημαρχίας, και ζητήσαμε την διερεύνηση όλων των πιθανών λύσεων ανάμεσά τους και οικοπέδου που υπάρχει για σχολική χρήση σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς του σχολέιου, ΣΕΠΕ Παρθενώνας, σύλλογος και ένωση γονέων).
  • Θέσαμε για μια ακόμη φορά τα μεγάλα προβλήματα του 39ου και 125ου νηπιαγωγείου στην Αλεξανδρείας τα οποία στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλο κι ενοικιαζόμενο οίκημα και την ανάγκη άμεσης μεταστέγασής του. Τονίσαμε ότι υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα και κτήρια στην περιοχή και η δημοτική αρχή οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την μεταστέγαση του νηπιαγωγείου σε νέο χώρο και κτήριο.
  • Θέσαμε για άλλη μια φορά το ζήτημα της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης στον δήμο της Αθήνας και ζητήσαμε να έρθει άμεσα το ζήτημα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Τοποθετηθήκαμε ότι ο δήμος χρειάζεται να προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς οικοπέδων και κτηρίων και ανέγερσης νηπιαγωγείων όπου μαζί με την ενοικίαση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανάγκη 120 νέων αιθουσών.

5. Καταγγελία για τη συνέχιση του «Μεγάλου Περίπατου»

Παρά την καταδικαστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας λόγω κορονοϊού, η δημαρχία Μπακογιάννη συνεχίζει με τον «Μεγάλο Περίπατο». Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων στις 21/10/2020, στο θέμα με τίτλο «Λήψη απόφασης για την εκκίνηση της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανάπλαση του δημοσίου χώρου στο Κέντρο της Αθήνας με άξονα τον “Μεγάλο Περίπατο”», η δημοτική αρχή επιδιώκει περάσει στην επόμενη φάση υλοποίησης του. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι οι σχεδιασμοί αυτοί παρουσιάζονται ως «κατεπείγοντα» μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Μεγάλος Περίπατος έχει αποτύχει. Να μπει άμεσα τέλος σε κάθε σκέψη για συνέχιση του. Η παράταξη Αθήνα είσαι εσύ του ΚΙΝΑΛ είναι και η μόνη, μετά την παράταξη του Μπακογιάννη, που έχει μείνει να στηρίζει τον ΜΠ και οφείλει να αποσύρει την υποστήριξή της ώστε να χαθεί η πλειοψηφία και να μπει τέλος στις πανάκριβες επόμενες φάσεις του έργου.

6. Επαναπρόσληψη των μεταναστευτ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών ενάντια στη ρατσιστική διάταξη

Διανύουμε τον τρίτο μήνα όπου οι μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες παραμένουν απολυμένες/οι από την εργασία τους στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εξαιτίας της ρατσιστικής διάταξης. Η αναλγησία και η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται για άλλη μια φορά φανερή μια και η επαναπρόσληψή τους όταν πραγματοποιηθεί θα γίνει με οικονομικές απολαβές μικρότερες των άλλων συμβάσεων ενώ η πολύμηνη καθυστέρηση έχει οδηγήσει τις/τους μετανάστ(ρι)ες σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Αυτή η συνθήκη οφείλει να πάρει επιτέλους τέλος, να γίνουν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η επαναπρόσληψή τους. Ο αγώνας για την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης συνεχίζεται.

7. Για τις σχολικές επιτροπές, τον κανονισμό λειτουργίας τους και την αδιαφάνεια στη λειτουργία τους

Η απαράδεκτη κατάσταση με τις σχολικές επιτροπές του δήμου της Αθήνας συνεχίζεται. Επικρατεί απόλυτη αδιαφάνεια, τα χρήματα των σχολείων συνεχίζουν να παρακρατούνται χωρίς αιτιολόγηση ενώ υπάρχει σωρεία αρνήσεων στα αιτήματα των σχολικών μονάδων, όπως καταγγέλουν διευθυντές/ντριες και σύλλογοι διδασκόντων. Επιβεβαίωση στα παραπάνω αποτελεί και η κυνική ομολογία του αντιδήμαρχου παιδείας Εμ. Καλαμπόκα ότι είναι έτοιμος ο κανονισμός λειτουργίας των σχολικών επιτροπών! Ένας κανονισμός που δημιουργήθηκε χωρίς να ρωτηθεί και να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς, τα σωματεία και οι ενώσεις τους, απαξιώνοντας απολύτως τον κυρίαρχο ρόλο τους στη λειτουργία των σχολείων. Επισημαίνουμε και καλούμε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην επιτροπή (σημειώνουμε ότι κατά παράβαση της απόφασης του ΔΣ, από την επιτροπή αποκλείστηκαν ορισμένες παρατάξεις του ΔΣ ανάμεσά τους και η ΑΑΑθήνας), να αναλάβουν την ευθύνη τους και να απαιτήσουν να γίνει συζήτηση με τους φορείς του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος πριν την οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα.

8. Για τα Δημοτικά Τέλη

Δείτε εδώ το βίντεο με την τοποθέτηση για τα δημοτικά τέλη:

Καταψηφίσαμε όλες τις εισηγήσεις για τα δημοτικά τέλη δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας στην βασική πολιτική αντίληψη που εκφράζεται μέσω της πολιτικής της φορομπηξίας. Η δημαρχία Μπακογιάννη δεν προχώρησε στην παραμικρή μείωση των δημοτικών τελών για εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους σε μια περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται καθημαγμένη από την οικονομική κρίση.

Ταξική και άνιση η πολιτική των δημοτικών τελών, κυνισμός από την πλευρά της δημαρχίας Μπακογιάννη, «χαρατσώνει» τον εργαζόμενο κόσμο και ευνοεί τον πλούτο και το χρήμα, αδιαφορεί προκλητικά για τα αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας στο λαϊκό εισόδημα και τους μικρομεσαίους. Καμία μείωση για όσους χτυπήθηκαν από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και από τα μέτρα για την πανδημία. Η δημαρχία Μπακογιάννη σε διατεταγμένη αποστολή, έχει αναλάβει να περάσει μήνυμα της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία ότι δε θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από την ανάλγητη ταξική πολιτική της. Το κίνημα των εργαζόμενων θα ανατρέψει τις επιδιώξεις τους.

Δείτε εδώ το βίντεο με τν τοποθέτηση για τα υπόλοιπα θέματα:

9. Ψήφισμα για τη διατήρηση του δρομολογίου της γραμμής 051

Τοποθετηθήκαμε υπέρ του ψηφίσματος γιατί με τη συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετείται ο κόσμος από την Ακ. Πλάτωνα καθώς και μαθητές από όλη την Αθήνα που σπουδάζουν στο Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής. Υποστηρίξαμε ότι η περιοχή χρειάζεται μία ακόμα γραμμή που να συνδέει το ΚΤΕΛ του Κηφισού με όλα τα Μετρό της περιοχής. Η πρόταση αυτή συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα

10. Αναμόρφωση προϋπολογισμού

Καταψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού τονίζοντας πολύ σοβαρά ζητήματα που αυτός περιέχει: α. Νέο κονδύλι 340.000 για επισκευές στο κτίριο των Αστέγων όπου δεν εξηγείται τι είναι αυτές. β. Αύξηση από 100.000 στις 220.000 για την καθαριότητα των γραφείων γ. Αύξηση από 80.000 στις 200.000 για τη φύλαξη κτηρίων δ. 250.000 για χορηγεία στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο ε. 1.800.000 για αγορά ενός οικοπέδου από την εκκλησία Την εκκλησία που χρησιμοποιεί δωρεάν το κτήριο του δήμου στη Λέλας Καραγιάννη αλλά δεν έχει την ευρυχωρία να διαθέσει δωρεάν ένα οικόπεδο ιδιοκτηασίας της στους δημότες της πόλης ζ. 500.000 για τον στολισμό της πόλης Η δημαρχία Μπακογιάννη δείχνει ασέβεια απέναντι στην πόλη και τους φτωχούς κατοίκους της που βιώνουν ανεργία και καταβύθιση να δίνονται για στολισμό τόσες χιλιάδες ευρώ.

10. Χορηγία 500.000 ευρώ στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Χαρακτηρίσαμε ως επιλήψημη, επιλεκτική και μονομερής την επιχορήγηση του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου με μισό εκατομμύριο ευρώ από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με πρόταση της δημαρχίας Μπακογιάννη και θετική ψήφο από την Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ).

Η απόφαση αυτή είναι προκλητική και επιλήψημη γιατί είναι επιχορήγηση αποκλειστικά ενός αθλητικού σωματείου από τον προϋπολογισμό του δήμου χωρίς να υπάρχει μια συνολική απόφαση επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων της πόλης. Δεν μπορεί επουδενή να τεκμηριωθεί γιατί τόσο μεγάλο ποσό σε ένα μόνο σύλλογο.

Στον δήμο της Αθήνας υπάρχουν αρκετά ακόμα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία τα οποία όμως δεν έτυχαν ούτε προγραμματίζεται να τύχουν αντίστοιχης επιχορήγησης.

Για άλλη μια φορά ο δήμος με τη συναίνεση και συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, ενισχύει δραστηριότητες αθλητικών σωματείων που αποζημιώνονται γι’ αυτές μια και η συμμετοχή στα προγράμματά τους είναι επί πληρωμή.

Όπως έχουμε δηλώσει κατ΄ επανάληψη όλες οι παραπάνω δραστηριότητες έπρεπε να περνούν μέσα από τον ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση ώστε να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες στις λαϊκές γειτονιές της πόλης, στις γειτονιές της «πίσω αυλής». Όποιος ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό και τους κατοίκους αυτό θα έκανε. Κάθε τι άλλο είναι επιλήψιμο γιατί εμπεριέχει την αυθαιρεσία της ενίσχυσης των ημετέρων.

11. Μνημόνια συνεργασίας και ΜΚΟ για τις δομές αστέγων

Κάναμε βαθύτατη κριτική στον τρόπο λειτουργίας αυτών των δομών υποστηρίζοντας ότι οι ευπαθείς και ευάλωτοι πληθυσμοί έχουν ανάγκη από πολλές μικρές δομές έτσι ώστε οι άστεγοι τοξικοεξαρτημένοι να αντιμετωπίζονται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Με μνημόνια συνεργασίας με ΜΚΟ η δημοτική αρχή αλλά και συνολικά όλες οι κυβερνήσεις της μνημονιακής δεκαετίας έχουν αντικαταστήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με προσωπικό ελαστικά εργαζόμενων που βρίσκονται στις ΜΚΟ.

Οι δύο δομές χαρακτηρίζονται ως κόσμημα για την πόλη, ενώ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και επιστημονικά και κοινωνικά ότι είναι δύο τεραστίων διαστάσεων δομές. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αστέγων τοξικοεξαρτημένων μια δομή 100 ανθρώπων.

Καταψηφίσαμε το μνημόνιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ και υπεψηφίσαμε το μνημόνιο συνεργασίας για άστεγους τοξικοεξαρτημένους μια και δεν υπογράφεται με ΜΚΟ.

Υπερψηφίσαμε ασκώντας πολύ έντονη κριτική και στη δομή για ανήλικους άστεγους. Η νέα αυτή δομή αφορά για μια ακόμη φορά ένα μερικό πρόγραμμα και όχι για μια συνολική κοινωνική πολιτική που θα λύνει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση τα προβλήματα. Για άλλη μια φορά εμπλέκεται ΜΚΟ, γίνεται υπνωτήριο και ούτε καν ξενώνας φιλοξενίας.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες των αστέγων ανηλίκων μια και είναι υπνωτήριο για 80 παιδιά ενώ οι άστεγοι ανήλικοι στην πόλη ξεπερνούν τους 1000. Η πόλη έχει ανάγκη από κοινωνική πολιτική γύρω από αυτό το ζήτημα από ένα ολιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισής του και όχι μερεμέτια που θα βγάζουν προσωρινά στα φώτα της δημοσιότητας ορισμένα ζητήματα αλλά το κέντρο του προβλήματος θα το αφήνουν άθικτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s