Τι συμβαίνει επιτέλους στον δήμο της Αθήνας με την καθαριότητα των σχολείων; Πλήθος καταγγελιών από τις σχολικές μονάδες

Δεν σταματούν οι καταγγελίες από τα σχολεία, τα εκπαιδευτικά σωματεία, συλλόγους και ενώσεις γονέων για σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων της Αθήνας μια και το υπάρχουν προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Οι πιο πρόσφατες αφορούν το 44ο-152ο ΔΣ Αθηνών όπου τα σχολεία σημειώνουν:

«..Το υγειονομικό πρωτόκολλο που απαιτείται, τηρείται σχολαστικά στο σχολείο μας από τις 8 ως τις 14:30 που τελειώνει το ωράριο των καθαριστριών. Είναι φανερό ότι η λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος δε γίνεται στις απαραίτητες συνθήκες καθαριότητας. Επίσης, δεν υπάρχει κανείς για να καθαρίσει τις αίθουσες, τις τουαλέτες και το σχολείο γενικώς μετά τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος…»

καθώς και το 162ο ΔΣ όπου η καταγγελία του συλλόγου γονέων αναφέρει:

«Ειδικά στο 162ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, που μετρά περίπου 260 μαθητές και ένα νηπιαγωγείο, ένα σχολείο περίπου 770τ.μ., κατά την διάρκεια του μαθήματος δεν υπάρχει καθαρίστρια!!! Αυτό σημαίνει ότι κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο δεν τηρείται, δεν απολυμαίνεται καμία επιφάνεια, πόμολα, βρύσες κ.λπ., δεν καθαρίζονται ούτε μια φορά οι τουαλέτες!!! Η καθαρίστρια αναλαμβάνει βάρδια στη 1μμ!»

Κι αυτά είναι μόνο ορισμένες από τις καταγγελίες! Βροχή φτάνουν οι διαμαρτυρίες στις σχολικές επιτροπές και στον αντιδήμαρχο παιδείας από δημοτικά/νηπιαγωγεία/γυμνάσια και λύκεια.

Τα αιτήματα των σχολικών μονάδων και τις αντίστοιχες καταγγελίες των εκπαιδευτικών σωματείων και συλλόγων κι ενώσεων γονέων θέσαμε ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα στο ΔΣ στις 28/9. Απέναντι σε αυτά, η απάντηση του αντιδήμαρχου παιδείας κ. Καλαμπόκα ήταν προκλητική: «Το προσωπικό καθαριότητας είναι και παραπάνω κι από αυτά που χρειάζονται τα σχολεία για να λειτουργούν με ασφάλεια». Το θράσος της απάντησής του γίνεται ακόμα μεγαλύτερο γιατί ταυτόχρονα ομολόγησε ότι ο δήμος περιμένει ακόμα 140 καθαριστ(ρι)ες. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει απόλυτα τις καταγγελίες για ελλειπέστατο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία σήμερα.

Η δημαρχία Μπακογιάννη προστατεύει την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν διεκδικεί ούτε τα αυτονόητα!

Η δημαρχία Μπακογιάννη απόλυτα δεσμευμένη με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αρνείται να υπερασπίσει στοιχειωδώς τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της πόλης, διεκδικώντας τα αιτήματα του δήμου. Ενώ από τον Αύγουστο οι υπηρεσίες έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται ακόμα 500 προσλήψεις καθαριστ(ρι)ων, η καθαριότητα στα σχολεία καλύπτεται με αλχημείες, χρήση προσωπικού «δανεικών» από άλλες υπηρεσίες, ακόμα και μουσικούς συναντήσαμε στα σχολεία να έχουν σταλεί για να καλύψουν για λίγες μέρες τις ανάγκες καθαριότητας, χρησιμοποιώντας διάφορα ΕΣΠΑ όπως «γενικών καθηκόντων» που όμως από το καθηκοντολόγιό τους απαγορεύεται να καθαρίζουν τους χώρους υγειινής κ.λπ.

Η δημαρχία Μπακογιάννη για να μην εκθέσει την κυβέρνηση αρνήθηκε απόφαση του ΔΣ που κατέθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα που να δηλώνει ότι το προσωπικό που έχει στην καθαριότητα των σχολείων δεν επαρκεί κι απαιτεί διπλασιασμό των προσλήψεων.

Και σα να μην έφταναν αυτά, αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία από τους δημοτικούς συμβούλους

Εδώ και 12 μέρες περιμένουμε την απάντηση του αντιδήμαρχου παιδείας Εμ. Καλαμπόκα στα ερωτήματα που θέσαμε ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Ακολουθεί το επίσημο ερώτημα που καταθέσαμε:

«Παρακαλώ να μου αποσταλούν οι πίνακες με τις σχολικές μονάδες όπου είναι τοποθετημένοι/ες:

  1. κάθε καθαρίστρια/ής που προσλήφθηκε με την προκήρυξη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς τα ονόματά τους και κανένα στοιχείο σχετικό που υπόκειται στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
  2. οι μόνιμοι/ες καθαριστ(τρ)ες του δήμου μας χωρίς τα ονόματά τους και κανένα στοιχείο σχετικό που υπόκειται στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα
  3. οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με 4μηνα λόγω covid19 και μετακινήθηκαν στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς τα ονόματά τους και κανένα στοιχείο σχετικό που υπόκειται στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα
  4. όσοι εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην καθαριότητα σχολικών μονάδων του δήμου χωρίς τα ονόματά τους και κανένα στοιχείο σχετικό που υπόκειται στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα

Διευκρινίζουμε ότι δεν θέλουμε πίνακες ονομάτων εργαζομένων αλλά πίνακες σχολικών μονάδων και την κάλυψή τους ανά σχολική μονάδα με τον αριθμό καθαριστών/τριών που την καλύπτουν καθώς και την εργασιακή τους σχέση (μόνιμες/οι, ορισμένου χρόνου κ.λπ.).

Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, η δημοτική σύμβουλος Ρέππα Ντίνα«

Η αντιδημαρχία αποκρύπτει τα στοιχεία γιατί θα αποκαλυφθεί η γύμνια των διαβεβαιώσεών της. Ροκανίζει τον χρόνο μήπως και ελεήσει η κυβέρνηση και της καλύψει έστω μέρος των αναγκών. Και μέχρι τότε «έχει ο θεός».

Εν τω μεταξύ 47 μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που δούλευαν χρόνια στα σχολεία, προσωπικό ιδιαίτερα πολύτιμο σε καιρό πανδημίας, παραμένουν απολυμένες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει τη ρατσιστική διάταξη και να τις επαναπροσλάβει! Απαιτούμε την επαναπρόσληψή τους ΤΩΡΑ! Η πόλη τις χρειάζεται επειγόντος!

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επείγουσα. Όσο τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται, με τον δήμο της Αθήνας να έχει τα περισσότερα, οι ευθύνες της δημαρχίας και του δημοτικού συμβουλίου τείνουν να είναι εγκληματικές. Με την πολιτική κυβέρνησης, δήμου, Υπουργείου Παιδείας και ΕΟΔΥ, με την άρνηση να δώσουν χρήματα για να θωρακίσουν υγειονομικά τα σχολεία, κινδυνεύουν να τα μετατρέψουν σε υγειονομικές βόμβες με ότι σημαίνει αυτό για τον λαό της πόλης.

Ως εδώ! Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε στις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού, μαθητικού, γονεϊκού κινήματος με όλες μας τις δυνάμεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s