Τα σχολεία της Αθήνας διψούν για προσωπικό καθαριότητας και η κυβέρνηση με μια ρατσιστική διάταξη εκτόπισε τις μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες από τον δήμο της Αθήνας

Στηρίζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας, Δευτέρα 21/9 15:00, υπουργείο Εσωτερικών, για τη διεκδίκηση της επαναπρόσληψής τους.

Πολλές καταγγελίες έρχονται από τα σχολεία, τα εκπαιδευτικά σωματεία, συλλόγους και ενώσεις γονέων ότι το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων της Αθήνας δεν έχει επαρκή καθαριότητα, σε πολλά δεν υπάρχει προσωπικό κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας τους οξύνοντας εξαιρετικά τους υγειονομικούς κινδύνους σε συνθήκες πανδημίας COVID 19.

Και ενώ η κατάσταση απαιτεί νέες προσλήψεις, η κυβέρνηση της ΝΔ δια μέσου ρατσιστικής διάταξης της νομοθεσίας «πέταξε» στον δρόμο 47 μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που δουλεύουν ως και 22 χρόνια στα σχολεία του δήμου.

Είναι εργαζόμενες/οι που ζουν και εργάζονται τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στην Ελλάδα, αφού έφυγαν νέες από την Αλβανία και από άλλες χώρες, έχουν οικογένειες, παιδιά που έχουν ιθαγένεια και σπουδάζουν στα πανεπιστήμια ή φοιτούν στα σχολεία. Κάποιες έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες ένσημα και βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη.  Πολλές  έχουν υποβάλει χαρτιά για πολιτογράφηση και έχουν ακριβοπληρώσει παράβολα αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν χρόνια με ευθύνη του ελληνικού κράτους. Επιπλέον, διαγωνισμός για Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας έχει να διεξαχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα, λόγω κορονοιού, έχει παραπεμφθεί πλήρως το ζήτημα στις καλένδες. Η κατοχή της Ελληνομάθειας, που αντικατέστησε το αρχικά προβλεπόμενο προσόν της κατοχής απολυτηρίου Γυμνασίου, είναι άδικη και απλά λειτουργεί σαν φίλτρο επιλογής, πετώντας δεκάδες εργαζόμενους της σχολικής καθαριότητας στο δρόμο.

Σοβαρότατες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που ψήφισαν και διατήρησαν στη νομοθεσία τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών

Μέχρι πέρσι, οι μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων μαζί με όλες/ους τις/τους υπόλοιπες/ους με σύμβαση έργου με εξευτελιστικά ποσά. Αυτή ήταν και η «δικαιολογία» για τη διατήρηση του δουλεμπορικού ουσιαστικά καθεστώτος των εργολάβων καθαριότητας σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια. Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ  αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία  που υπάρχει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών! Κι αυτό συμβαίνει σε μια φάση που πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, λόγω της πανδημίας.

Και ενώ το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας κάτω από το βάρος του αγώνα των καθαριστριών και των εκπαιδευτικών σωματείων, συλλόγων και ενώσεων γονέων και συνολικά της μεγάλης αντίδρασης στη ρατσιστική διάταξη, πήρε απόφαση όπου ζητά την επαναπρόσληψή τους, το υπουργείο εσωτερικών επιμένει στον ρατσιστικό αποκλεισμό τους και αρνείται οποιαδήποτε λύση θα συνέβαλε στην άμεση επαναπρόσληψή τους.

Δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε!

Θα υπερασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των μεταναστ(ρι)ών στη σταθερή εργασία, ενάντια στις απολύσεις και στην εξόντωση τους δια μέσου της ανεργίας.

Απαιτούμε:

  • Επαναπρόσληψη τώρα όλων των μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών. Κατάργηση της επαίσχυντης ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες
  • Κανένας αποκλεισμός λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.
  • Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών στην καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Τίποτα λιγότερο από την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών

Μονιμοποίηση τώρα με έναν νόμο όλων των συμβασιούχων καθαριστ(ρι)ών

χωρίς τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s