Η δημαρχία Μπακογιάννη, δίνει χρήμα μόνο στους μεγαλοεργολάβους και αδιαφορεί για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μόνο μέρες, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα μέτρα που δεν παίρνει η κυβέρνηση, οι γονείς αγωνιούν και η δημοτική αρχή κωφεύει!

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά το καλοκαίρι η δημοτική αρχή έκανε λες και δεν υπάρχει πανδημία! Αδιαφορώντας πλήρως, δεν έθεσε καν ως θέμα το ζήτημα των προϋποθέσεων και των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων.

Η δημαρχία Μπακογιάννη που βιάστηκε εν μέσω lockdown και με fast track διαδικασίες να δώσει 2.000.000 ευρώ για τον «μεγάλο περίπατο», δεν βρήκε να συζητήσει το παραμικρό για το άνοιγμα των σχολείων.

Ενώ η επιστημονική κοινότητα θέτει ως απαράβατο όρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις αποστάσεις, τις μάσκες και τους υγειονομικούς κανόνες, τα μαζικά τεστ και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το ΥΠΑΙΘ ακολουθεί δικά του «πρωτόκολλα» ισχυριζόμενο ότι οι μαθητές που φοράνε μάσκες, δεν χρειάζονται αποστάσεις…

Ενώ σε ένα κατάστημα ή μια τράπεζα μπαίνουν 2-10 άτομα (ανάλογα με τα τετραγωνικά), στο δημόσιο σχολείο τα παιδιά μας κατά την Κεραμέως χωράνε μια χαρά 25 μαθητές σε 30 τετραγωνικά… Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο από ανθρώπους που δεν έχουν περάσει ούτε έξω από ένα δημόσιο σχολείο.

Αλλά οι αποστάσεις χρειάζονται και τα σχολεία ειδικά του δήμου της Αθήνας έχουν 25άρια και 27αρια τμήματα. Κι ενώ έπρεπε να έχουν πάρει τα «πόδια της δημαρχίας φωτιά» για εξεύρεση αιθουσών ώστε να σπάσουν τα τμήματα, η δημοτική αρχή με μια εξοργιστική και κυνική αδιαφορία ούτε καν το φέρνει για συζήτηση.

Η φιλολογία γνωστή και πολυειπωμένη: δεν υπάρχουν αίθουσες, δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα… Η δημαρχία ψεύδεται! Οικόπεδα υπάρχουν και διατίθενται, κτήρια οφείλουν να επισκευαστούν και άλλα να νοικιαστούν και να δοθούν στα σχολεία ώστε να σπάσουν τα τμήματα και να έχουν μέχρι 15 παιδιά, για να μπορεί να υπηρετηθεί το υγειονομικό και μορφωτικό δικαίωμα όλων.

Στον αέρα η καθαριότητα των σχολείων

Την ίδια στιγμή στον αέρα βρίσκεται η καθαριότητα στα σχολεία, λίγες μέρες πριν ανοίξουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ) επέλεξε να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά με συμβάσεις και αριθμό πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται. Στον δήμο της Αθήνας οι προσλήψεις αφορούν 264 άτομα (255 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 9 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) ενώ ακόμα και η διεύθυνση παιδικής ηλικίας έχει αιτηθεί περισσότερες από 500 προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των 413 σχολικών μονάδων. Αδύνατον να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19. Με τον τρόπο αυτό κυβέρνηση και δήμος θέτουν σε υγειονομικό κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία κι ειδικά τα σχολεία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, 46 μετανάστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ρατσιστική νομοθεσία που διατήρησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιτρέπει να εργάζονται με σύμβαση έργου λες και είναι εργολάβοι (με αυτό το καθεστώς δούλευαν μέχρι πέρσι οι καθαρίστριες των δήμων), με εξευτελιστικά ποσά αλλά τους αποκλείει ρατσιστικά την πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω του ΑΣΕΠ.

Οι σχολικές επιτροπές παρακρατούν όλο και περισσότερα από τα χρήματα των σχολείων

Κι ενώ τα σχολεία έχουν μέγιστη ανάγκη από τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης για τις αυξημένες ανάγκες τους σε υλικά, ειδικά στην COVID-19 περίοδο, οι σχολικές επιτροπές με ευθύνη της δημοτικής αρχής – η οποία έχει την πλειοψηφία – και του αντιδημάρχου παιδείας που έχει την πολιτική ευθύνη, παρακρατούν τα χρήματα των σχολείων και δεν τους τα αποδίδουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κάθε φορά οι σχολικές μονάδες παίρνουν όλο και λιγότερα. Σε ορισμένες μάλιστα σχολικές επιτροπές, όπως στη ΣΕ της Πρωτοβάθμιας της 4ης κοινότητας ο πρόεδρός της, από τη δημοτική παράταξη του Μπακογιάννη πρότεινε να παρακρατεί το 80% των χρημάτων των σχολείων! Ενώ σε άλλες όπως στην 6η κοινότητα κανείς δεν γνωρίζει τι παίρνει το κάθε σχολείο και τι γίνονται τα χρήματα και στην 1η κοινότητα όπου τον Δεκέμβριο του 2019 υπεξαιρέθηκαν 75.000 ευρώ ακόμα να βγει πόρισμα και να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο!

Να μην καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Παλεύουμε για:

  • Συγκεκριμένο και εκτεταμένο σχέδιο για την σχολική στέγη έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί κάθε χώρος και κτήριο με ανέγερσης, ενοικιάσεις κ.λπ. ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες ώστε να μειωθούν τα παιδιά με ανώτερο 15 στο τμήμα.
  • Διπλασιασμό των προσλήψεων καθαριστ(ρι)ών με μόνιμη σχέση εργασίας και κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης.
  • Επάρκεια σε υλικά, τεστ κ.λπ. με έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος και τον δήμο προς τα σχολεία. Να δοθούν όλα τα χρήματα των σχολείων στα σχολεία. Να σταματήσει η απαράδεκτη παρακράτηση από τις σχολικές επιτροπές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s