Όχι στις εκδικητικές απολύσεις στη ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Παρασταση διαμαρτυρίας Πέμπτη 02/07, στις 10:30, Καθολικής Εκκλησίας 1 – Πειραιάς, έξω από τα γραφεία του ΣΕΠΕ Πειραιά

Ως «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», έχουμε λάβει γνώση, από τις πρώτες ημέρες, της απόλυσης της αγωνίστριάς και μέλος της ΑΑΑθήνας, Κ. Μ., καθώς και τεσσάρων ακόμα εργαζόμενων στη συγκεκριμένη ΜΚΟ. Στόχος της ΜΚΟ να τρομοκρατήσει και να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους με τις απολύσεις για να καλύψει τις απαράδεκτες ελλείψεις και ευθύνες της.

Οι απολύσεις έγιναν γιατί αυτά που αιτούνται οι εργαζόμενοι κοστίζουν και δε βολεύουν. Οι εργαζόμενοι για να προστατεύσουν τα ασυνόδευτα έθεσαν με υπόμνημά τους πλήθος πολύ σοβαρών ζητημάτων που αφορούσαν θέματα λειτουργίας της δομής που δε συμβάδιζαν με τα διεθνή πρωτόκολλα για την παιδική προστασία, ζητήματα που αφορούσαν την ασφάλεια των ασυνόδευτων αλλά και του προσωπικού όπως εμπιστευτικότητα, ισότιμη μεταχείριση, βέλτιστο συμφέρον κ.λπ. Μετά από αυτό το υπόμνημα, η ΜΚΟ, ως εργοδοτικός μαφιόζος όχι μόνο τους απέλυσε, αλλά έφτιαξε κατηγορητήριο που θίγει την επαγγελματική τους υπόληψη και επισύρει ακόμα και ποινικές ευθύνες με σκοπό να τους κάνει να φοβηθούν και να σιωπήσουν και μαζί τους να φοβηθούν και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Οι επαγγελματικές κατηγορίες, που επισύρουν ακόμα και ποινικές διώξεις, είναι εντελώς ανυπόστατες.

Δηλώνουμε με κάθε τόνο ότι δεν αναγνωρίζουμε τις κατηγορίες και ότι στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων που αντιστάθηκαν, ως όφειλαν, στα ελλιπή μέτρα προστασίας εν μέσω πανδημίας και στις εργοδοτικές και επαγγελματικές αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

Δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι τέτοιες κατηγορίες για μέλη του σχήματός μας θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Ειδικά όταν ξέρουμε, από εμάς τους ίδιους πρώτα απ’ όλα, για την πολύχρονη και καθημερινή συνεισφορά των εργαζομένων που αγωνίζονται και συνδικαλίζονται.

Η συντρόφισσά μας και η δράση της καθόλη την παρουσία της στην δημοτική μας κίνηση είναι η ολοφάνερη απάντηση στις ανυπόστατες καταγγελίες που της επιρρίπτουν για να την κάμψουν ηθικά και επαγγελματικά. Η συντρόφισσά μας έχει συμβάλει με το μυαλό και το μόχθο της σε πλήθος πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα για το ζήτημα της κατοικίας, της προστασίας των προσφυγικών πληθυσμών και των αστέγων, πάντα με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων τους από τις εξοντωτικές πολιτικές Κυβέρνησης/ Ε.Ε./ Δημοτικής Αρχής και της εκάστοτε εργοδοσίας. Η συντρόφισσά μας, που βρέθηκε πριν από κάποιους μήνες στην επίσκεψή μας στη Μυτιλήνη και τη Μόρια απέναντι σε φασιστικά πογκρόμ, δεν θα μπορούσε να βλάψει έστω και έναν ευάλωτο άνθρωπο. Το αντίθετο!

Δηλώνουμε σε κάθε τόνο ότι ο αγώνας των εργαζομένων στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ απέναντι στις εκδικητικές τους απολύσεις είναι πέρα για πέρα δίκαιος και θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην ανάπτυξή του και τη νικηφόρα προοπτική του.

Τασσόμαστε με το συλλογικό αγώνα των εργαζομένων και του σωματείου βάσης εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), που σε ανακοίνωσή του αναφέρεται:

«Δεν υποτασσόμαστε στον εκφοβισμό, την εκδικητική λογική και την πειθάρχηση των εργαζομένων που προσπαθεί να επιβάλλει η διοίκηση μέσω των απολύσεων των συναδέλφων μας, που ως όφειλαν ενημέρωσαν τη Διοίκηση για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη δική τους. Οι συναδέλφισσες/οι μας απολύθηκαν παράνομα και καταχρηστικά, αλλά κυρίως εκδικητικά επειδή μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα της δομής.

Η δική μας στάση είναι εξίσου καθοριστική στην επέλαση που βιώνουν και θα βιώσουν όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, δεν υποχωρούμε, αλλά διεκδικούμε.

Δεν αποδεχόμαστε «ηθικά» διλήμματα είτε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων/Παιδικής Προστασίας με ανεπάρκειες και ελλείψεις, είτε παιδιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα κρατητήρια, στο δρόμο.

Δεν θα σιωπήσουμε στιγμή απέναντι στον εκφοβισμό, τη στοχοποίηση, τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, την εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία.»

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα υγειονομικής προστασίας για προσωπικό και ασυνόδευτους ανήλικους.
  • Καμία άλλη εκδικητική απόλυση ή εξαναγκασμό σε παραίτηση στη Μ.Κ.Ο Κοινωνικό ΕΚΑΒ.
  • Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s