Τρίτη 2/6, 20:00 ψηφιακή εκδήλωση: Οι πόλεις μας μετά την καραντίνα / δημόσιος χώρος-ιδιωτικοποίηση-επιτήρηση-καταστολή

Την Τρίτη 2/6 η σελίδα του Facebook #Μένουμε Ενεργοί διοργανώνει ψηφιακή εκδήλωση με θέμα «Οι πόλεις μας μετά την καραντίνα / δημόσιος χώρος-ιδιωτικοποίηση-επιτήρηση-καταστολή».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εκδήλωσης:

Με την επιδημία του κορονοϊού στράφηκε το ενδιαφέρον στη σημασία του δημόσιου χώρου. Την περίοδο του εγκλεισμού το ζήτημα της κατοικίας απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία από ό,τι είχε ήδη και μονοπωλούσε το δημόσιο λόγο. Μετά την άρση της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη σκυτάλη στη δημόσια συζήτηση πήρε ο δημόσιος χώρος.

Ως βασικό τμήμα της πόλης, ο δημόσιος χώρος παραμένει εκφραστής κοινωνικών αντιθέσεων και πεδίο συγκρούσεων. Όροι όπως η ιδιωτικοποίηση, η επιτήρηση και η καταστολή επανέρχονται στη συζήτηση και στα βιώματα των κατοίκων με ιδιαίτερη ένταση. Οι κάτοικοι και ειδικά η νεολαία φαίνεται να επανοικειοποιούνται το δημόσιο χώρο της πόλης, ιδιαίτερα τις πλατείες και τα πάρκα, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να τον εμπορευματοποιεί και να επιστρατεύει τους μηχανισμούς του κράτους για τη διασφάλιση αυτής της κατεύθυνσης. Όμως πως ακριβώς υλοποιούνται όλες αυτές οι διεργασίες; Τι σχέση έχουν με τον ευρύτερο χώρο της πόλης; Ποια σχέδια συγκρούονται στο πεδίο της μορφής της και ειδικότερα στον δημόσιο χώρο; Πως επανανοηματοδοτείται ο τελευταίος, ποιο είναι το πολιτικό του στίγμα και πως αυτό μεταβάλλεται; Ποιος είναι στόχος της κυβέρνησης με σχέδια όπως της Ομόνοιας, του Μεγάλου Περιπάτου, της διεύρυνσης της ποσότητας του δημόσιου χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα;

Στην εκδήλωση με τίτλο «Οι πόλεις μας μετά την καραντίνα / δημόσιος χώρος – ιδιωτικοποίηση – επιτήρηση – καταστολή» θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε κάποιες απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

Μαζί μας στη συζήτηση θα παρευρεθούν οι:

  • Πέννυ Κουτρολύκου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ (τομέας πολεοδομίας-χωροταξίας)
  • Δέσποινα Κουτσούμπα, Αρχαιολόγος, πρώην περιφερειακή σύμβουλος
  • Γιώργος Παπαγκίκας, Αρχιτέκτονας, μέλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, ανάπλ. μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής, μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live στη σελίδα του Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s