Επικίνδυνη η δημαρχία Μπακογιάννη για τα 4χρονα παιδιά των κατοίκων της Αθήνας!

Συνάντηση είχε ο δήμαρχος της Αθήνας Κ. Μπακογιάννης και ο αντιδήμαρχος παιδείας Εμ. Καλαμπόκας με το ΔΣ της ΔΟΕ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Για τη συνάντηση αυτή, εξέδωσαν δήλωση οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ, Παναγιώτου Χρήστος και Πολυχρονιάδης Δημήτρης.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για τη δίχρονη στον δήμο της Αθήνας. Ονομάτισαν το κρέας ψάρι για να καλυφθούν, αναφερόμενοι σε «πιλοτική» εφαρμογή» της υποχρεωτικότητας της δίχρονης γιατί έχουν βρει 23 αίθουσες (δημοτικών) από τις 130 που χρειάζονται! Γίνονται επικίνδυνοι! Σκοπεύουν να χωρίσουν την πόλη σε ζώνες, τις προνομιούχες και τις μη; Δεν γνωρίζουν ότι πάντα υπήρχαν προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία και ότι η υποχρεωτικότητα είναι εντελώς άλλο πράγμα; 

Εν τω μεταξύ, δήμος και υπουργείο με σκοπιμότητα άφησαν ανενημέρωτους τους γονείς κι έτσι δεν έχουν πάει να γράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία στον δήμο της Αθήνας! Έχουν γραφτεί 1.250 αντί σχεδόν 2.500-3.000! Με βάση τις συνολικότερες εξελίξεις στην εκπαίδευση, μήπως τελικά έχουν βάλει στο μάτι τον καθολικό κι υποχρεωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης στον τόπο μας;

Και τι θα γίνει με τα παιδιά που ενώ γράφονται στα δημόσια νηπιαγωγεία, δεν θα υπάρχει χώρος για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο; Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ακολουθεί η δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ:

Στον αέρα η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα της χώρας

Χωρίς κανένα σχέδιο η δημοτική αρχή της Αθήνας-νέα αναστολή στην εφαρμογή της στον ορίζοντα 

Την Παρασκευή 29/5/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής του Δ. Αθηναίων, αποτελούμενη από τους Κ. Μπακογιάννη (Δήμαρχος) και Καλαμπόκα Εμ. (Αντιδήμαρχος Παιδείας).

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτελούσε η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον δήμο Αθήνας το 2020-21, ο σχεδιασμός του δήμου σχετικά με την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της, καθώς και τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, την καθαριότητα, τα μέτρα υγιεινής και την ανεπαρκή χρηματοδότηση.

Ως προς την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης :

Τη στιγμή της λήξης των εγγραφών νηπίων και προνηπίων και λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη της επόμενης χρονιάς στην οποία η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι προς εφαρμογή, η δημοτική αρχή της Αθήνας εμφανίζεται εντελώς ανέτοιμη, χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, και χωρίς καμία δέσμευση για την ανεύρεση κτηριακών υποδομών και χώρων για τη στέγαση όλων των προνηπίων και νηπίων για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020-21.

Σε πάνω από 2.500 υπολογίζονται τα προνήπια που θα πρέπει από το επόμενο σχολικό έτος να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία του Δήμου της Αθήνας και γι’ αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστούν περισσότερες από 130 νέες αίθουσες. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης περισσότερων από 25 οικοπέδων που υπάρχουν προς αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό καθώς και πολλών κτηρίων του Δήμου της Αθήνας, αποδεχόμενη με θρησκευτική ευλάβεια τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς όρους που θέτει η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η ΕΕ, θεωρεί ότι η ανέγερση νέων νηπιαγωγείων είναι ανέφικτη και αμφισβήτησαν την ύπαρξη διαθέσιμων χώρων του Δήμου. Ισχυρίστηκαν ότι θα αξιοποιήσουν χώρους όπου στεγάζονται βρεφονηπιακοί σταθμοί, και 23 αίθουσες που θα παραχωρηθούν από Δημοτικά Σχολεία. Επικαλέστηκαν προκήρυξη που ξεκίνησε να τρέχει μόλις πριν από 2 εβδομάδες για την ενοικίαση 79 νέων χώρων. Μάλιστα παραδέχτηκαν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων την επόμενη χρονιά να έχουμε «πιλοτική» εφαρμογή» της δίχρονης με μόλις 345 προνήπια να μπορούν να συμπεριληφθούν με βάση τα δεδομένα των νέων χώρων. Αντιμέτωποι με τις επίμονες ερωτήσεις μας, αποκάλυψαν ότι επεξεργάζονται σχέδιο για καταγραφή χώρων του Δήμου εντός του καλοκαιριού, που θα παρουσιάσουν με προοπτική εφαρμογής την παρα-επόμενη σχολική χρονιά (2021-22). Στην ουσία παραδέχονται ξεκάθαρα την αναστολή της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής /εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων, προσπαθώντας να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, και επιδιώκοντας μάλιστα να αποσπάσουν τη συναίνεση της Ομοσπονδίας (ΔΟΕ).

Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα χειρότερη από ότι παρουσιάζεται: Οι 23 αίθουσες των Δημοτικών Σχολείων που επικαλείται η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη (που ούτως ή άλλως επαρκούν μόλις για 345 προνήπια), ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ, καθώς είναι αίθουσες που χρησιμοποιούνται και είναι αναγκαίες στα Δημοτικά Σχολεία. Στην πραγματικότητα έχουν παραχωρηθεί μόλις οι 3 από αυτές!! Είναι αδύνατο να προλάβουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοικίασης των 79 χώρων – αιθουσών της προκήρυξης. Στην επίμονη κριτική μας γιατί δεν το τρέξανε νωρίτερα (από Σεπτέμβρη του 2019 που ανέλαβαν και θα έπρεπε να γνωρίζουν το πρόβλημα), απάντησαν με το «αφοπλιστικό» επιχείρημα ότι ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κάνει τίποτα!! Επικίνδυνος είναι επίσης ο προσανατολισμός να χρησιμοποιήσει αίθουσες εντός βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και οι αίθουσες αυτές χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών γονιών και παιδιών 0-4 ετών, ενώ δεν ξεκαθάρισαν αν αναφέρονται σε ίδρυση παραρτημάτων Νηπιαγωγείων ή σε λειτουργία με όρους βρεφονηπιακών σταθμών!! Ακόμα και για τις αίθουσες που ενδεχομένως βρεθούν και χρησιμοποιηθούν τόνισαν ότι θα ζητήσουν επαναπροσαρμογή των προδιαγραφών, που σημαίνει ακόμα χαμηλότερη ποιότητα, ασφάλεια και υγιεινή!!

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το στοιχείο που έδωσε ο Δήμος Αθηναίων για μόλις 1250 εγγραφές προνηπίων και 3.000 και πλέον νηπίων. Η διαφορά αυτή δεν δικαιολογείται με το επιχείρημα της υπογεννητικότητας. Δεν έχουμε μείωση των γεννήσεων κατά 60%!!! Η μοναδική εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση και ο δήμος Αθηναίων δεν προώθησαν την ενημέρωση των γονιών σχετικά με την υποχρεωτικότητα της δίχρονης στον Δήμο της Αθήνας με αποτέλεσμα οι γονείς να μην γνωρίζουν την υποχρέωσή τους να γράψουν τα 4χρονα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ ανησυχητική γιατί στην ουσία αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση με πολιτική επιλογή βάλλει κατά του δημόσιου σχολείου και φυσικά της υποχρεωτικότητάς του. Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές ειδικά για τις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν τον Αύγουστο του 2020 να δουν να αναστέλλεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον Δήμο της Αθήνας και να μην έχουν που να γράψουν τα παιδιά τους μια και οι παιδικοί σταθμοί δεν τους δέχονται πλέον.

Τον μήνα Μάιο, δεν έπρεπε να βγαίνουν οι προδιαγραφές για αναζήτηση χώρων. Έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες η αναζήτηση χώρων για ενοικίαση μαζί με την αναζήτηση οικοπέδων. Γιατί τώρα δύσκολα θα βρεθούν τόσες αίθουσες με αυτές τις προδιαγραφές για να ενοικιαστούν οπότε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων επιλέγει να θέσει αντιεκπαιδευτικά διλήμματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς. Π.χ. να ανακληθεί η υποχρεωτική δίχρονη για τον Δήμο της Αθήνας ή να λειτουργήσει κατ’ επιλογή (βαφτίζεται «πιλοτικά», αλλά εφόσον δεν εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα στην ουσία πρόκειται επίσης για αναστολή) όπου βρεθούν αίθουσες ή να εκβιάσει για να δοθούν αίθουσες Δημοτικών Σχολείων που σήμερα χρησιμοποιούνται για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς ή να εισηγηθεί κατώτερες προδιαγραφές για τις αίθουσες κι ότι λάχει.

Η δημαρχία Μπακογιάννη αντί να κωλυσιεργεί για τις αίθουσες της δίχρονης, έπρεπε να έχει ένα εκτεταμένο σχέδιο σχολικής στέγης που να περιλαμβάνει τη δίχρονη, τις μετεγκαταστάσεις νηπιαγωγείων που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους και Δημοτικών! Αντ’ αυτού, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη δίχρονη σε αναστολή!

Δεν θα το ανεχτούμε! Ήδη από τις παλιότερες ανακοινώσεις και δηλώσεις μας είχαμε αποκαλύψει και καταγγείλει τις προθέσεις της. Μας επιβεβαιώνει πλήρως!

Γράφαμε στην ανακοίνωσή μας τον Δεκέμβριο του 2019:

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι είναι ορατός ο κίνδυνος στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας χιλιάδες προνήπια να εξαιρεθούν από το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να υποχρεώνονται να αναζητούν θέση επί πληρωμή είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς είτε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου και να στερούνται μια θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ενώ εκατοντάδες προσφυγόπουλα δεν μπορούν να βρουν δωρεάν θέση πουθενά.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ νομοθέτησε την σταδιακή εφαρμογή της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, εμπλέκοντας τους Δήμους στην εφαρμογή της και μη δίνοντας τα απαραίτητα κονδύλια για την ανέγερση των αντίστοιχων κτηριακών υποδομών, άφησε ανοιχτό τον δρόμο για την ουσιαστική υπονόμευση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ που καλείται να την εφαρμόσει στους εναπομείναντες δήμους καθώς και οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές υπονόμευσαν και υπονομεύουν ακόμα χειρότερα την εφαρμογή της. Γι’ αυτό δεν διέθεσαν ούτε τα αναγκαία κονδύλια για το κτιριακό, την ίδρυση νέων τμημάτων, τους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς ούτε είχαν το στοιχειώδες σχέδιο, με αποτέλεσμα ενώ διανύουμε τον τρίτο και τελευταίο χρόνο για την καθολικότητα του μέτρου, τίθεται σε αμφισβήτηση η εφαρμογή του στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση αν υπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πριν λίγους μήνες (Αύγουστος 2019) εξαίρεσε 13 δήμους που είχαν ήδη ενταχθεί, η φοίτηση των προνήπιων στους παιδικούς σταθμούς αποδίδει περισσότερα vouchers και τροφεία στους δήμους και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τον επικίνδυνο δρόμο της εμπλοκής των δήμων στα ζητήματα της εκπαίδευσης δίνοντάς τους αποφασιστικό ρόλο, για να περάσουμε ευκολότερα και υπό την επίνευση των πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην αποκέντρωση και τη νεοφιλελεύθερη αυτονομία της σχολικής μονάδας.

Όπως δηλώσαμε και στους εκπροσώπους του Δήμου της Αθήνας η μαχόμενη εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό κίνημα θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα ώστε το έτος 2020-2021 να υπάρξει καθολική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης ώστε όλα τα προνήπια της χώρας να έχουν θέση στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης. Θα αγωνιστούμε ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές με σύγχρονους και υψηλού επιπέδου όρους και δεν θα επιτρέψουμε καμία υποβάθμιση των μορφωτικών συνθηκών των παιδιών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Δήμο της Αθήνας να διαθέσει όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την ανέγερση νηπιαγωγείων και δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα, μετακινήσεις, συμπτύξεις και συγχωνεύσεις ούτε εφαρμογή διπλού δικτύου στον Δήμο της Αθήνας και οπουδήποτε αλλού.

Τονίζουμε από την πλευρά μας την αταλάντευτη και ανυποχώρητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο διεκδικώντας την άμεση και καθολική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2020-2021 για όλα τα νήπια και προνήπια (ηλικίας 4 – 6 ετών) ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ για αναστολή – κατάργηση της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης, εμπλοκής των Δήμων στις διαδικασίες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θεσμοθέτησης της χορήγησης κουπονιών (vouchers) στη λογική της «αυτονομίας» – «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης αποτελεί αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς με το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική της κυβέρνησης. Έναν πόλεμο που το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση σίγουρα θα χάσουν, όπως τον έχασαν και όσοι προηγούμενοι (Υπουργοί Παιδείας και κυβερνήσεις) προσπάθησαν στο παρελθόν να εδραιώσουν ανάλογες πολιτικές.

Αγωνιζόμαστε για: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

Οι πολιτικές απαξίωσης-καταστροφής του δημόσιου σχολείο και νηπιαγωγείου και η επιχειρούμενη αναστολή/κατάργηση της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης δεν θα περάσουν

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΥΠΑΙΘ να εφαρμόσουν άμεσα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση από το δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s