14/4 – Εξορμήσεις της Αντικαπιταλσιτικής Ανατροπής στα τμήματα οδοκαθαρισμού του δήμου την πανελλαδική ημέρα υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων

Εξόρμηση ενημέρωσης πραγματοποίησε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα την Τρίτη 15/04 στους χώρους καθαριότητας στα Εξάρχεια, από τα μέλη της δημοτικής κίνησης Καττή Δημήτρη και Μένου Κική με στόχο να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και για να ενημερώσει για τις θέσεις της ΑΑΑθήνας, συμμετέχοντας στην Πανελλήνια Ημέρα Δράσης για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους για να κρατηθεί η πόλη καθαρή και υγειονομικά ασφαλής, σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες και δυσμενείς.

Οι εργαζόμενοι ξεκινούν την εργασιακή τους μέρα τους σε ένα πολύ μικρό χώρο εξαιρετικά στενό, μέχρι να αποχωρήσουν για την εργασία τους στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Τους παρέχονται μόνο γάντια και μάσκα και όχι αυτά που επιβάλλουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ δηλαδή πλήρη και ενδενδειγμένη στολή προστασίας.

Η δημαρχία Μπακογιάννη έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επικοινωνία, αποκρύβοντας αυτά τα ζητήματα και χωρίς να παίρνει τα αναγκαία μέτρα.

Από τη μεριά της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους οι βασικές θέσεις της κίνησης για τα επείγοντα μέτρα που αφορούν την περίοδο, που συμπυκνώνονται στα παρακάτω:

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον δήμο:

  • Μέτρα προστασίας: προμήθεια ΑΜΕΣΑ ειδικών ΜΑΠ (ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά, μάσκες υψηλής προστασίας, ποδονάρια, γάντια, ειδικά παπούτσια, αντισηπτικό κλπ.) σε όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που (βρίσκονται έξω, σε χώρους ΧΥΤΑ, Σταθμούς μεταφόρτωσης, υγειονομικές και Κοινωνικές Υπηρεσίες). 
  • Καθημερινή απολύμανση χώρων και μέσων, αυτοκινήτων-καμπίνες απορριμματοφόρων και όσων άλλων επιβατικών/φορτηγών αυτοκινήτων κυκλοφορούν αυτή την περίοδο.
  • Εβδομαδιαία εξέταση, όλου του προσωπικού που αναγκαστικά υποχρεώνεται να πηγαινοέρχεται στη δουλειά και να εκτίθεται στον κορονοϊό, με δαπάνη και φροντίδα του Δήμου/εργοδότη.
  • Καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που βρίσκονται, χωρίς όπλα (ειδικά ΜΑΠ) στην πρώτη γραμμή, οριστική κατοχύρωση των ΒΑΕ και επέκταση τους και σε άλλες κατηγορίες.
  • Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων και των καθαριστριών των σχολικών μονάδων στον δήμο της Αθήνας. Να αα Χωρίς αυτούς δε θα δούλευε ΤΙΠΟΤΑ. Να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού
  • Να ξεχάσουν κάθε σκέψη για περικοπές μισθών/απολύσεις προσωπικού
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις

Για να σωθεί ο λαός:

  • Καθολικό, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με έκτακτη χρηματοδότηση. Άμεση διασφάλιση όλων των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ. Μόνιμες προσλήψεις, πολλά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, κλίνες, επίταξη κλινών ιδιωτικού τομέα. Έτσι θα νικηθεί ο κορονοϊός!
  • Κατάργηση του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και των αιματηρών «μεταμνημονιακών» πλεονασμάτων. Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου και εν μέσω πανδημικής κρίσης.
  • Απαγόρευση των απολύσεων

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους εργασίας του δήμου, να δημοσιοποιούμε την κατάσταση που επικρατεί, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των σωματείων και των εργαζομένων, να συμβάλουμε στην ικανοποίησή τους!

Δεν αναστέλλουμε τη δράση και τους αγώνες μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s